Wyjazd z PEFRON-u

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 16 maja 2010 11:51
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 12

Re: Wyjazd z PEFRON-u

Post autor: Selene »

A czy Klinika Pod Tężniami w Ciechocinku ma podpisaną umowę z PEFRON :?:
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Aniu,w Warszawie już na dzień dzisiejszy pula wyczerpana...działa to na zasadzie kto pierwszy ten lepszy i Ci "lepsi" złożyli dokumenty w styczniu stojąc kilka dni w tasiemcowych kolejkach.
Na inne dofinansowania tzn.likwidacji barier architektonicznych i barier w komunikowaniu się kolejka jest tak na około 3 lata.
Za to mają nowa pulę w dziedzinie "Aktywny samorząd" na dofinansowanie studiów wyższych.
mariolaa
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 mar 2011 20:33

Post autor: mariolaa »

Selene w wyszukiwarce znalazłam - klinika pod tężniami w Ciechocinku ma wpis Nr OD/04/0021/13 ważny do 2016-10-31.
Alice masz rację co do dofinansowania to kto pierwszy to lepszy, w pierwszej kolejności dofinansowują stopień znaczny, następnie umiarkowany a na końcu lekki. to prawda, ze największy bum jest na początku roku, ale warto nie rezygnować ponieważ w czwartym kwartale też potrafią się znaleźć pieniążki, pcpry często otrzymują dodatkowe dofinansowania. Tak jak kruszynka napisała "warto pytać i zawalczyć jak się da".
forumowicz

Post autor: forumowicz »

W naszym oddziale podobnie , w pierwszej kolejności Ci z najwyższym stopniem niepełnosprawności i niepełnosprawne dzieci :)
Awatar użytkownika
anusia153
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 08 gru 2013 08:04
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: anusia153 »

Nie miałam czasu zadzwonić dzisiaj do PFRON :cry: Pewnie u mnie też miejsc już nie ma .
Awatar użytkownika
grazynamackowiak
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 11 maja 2014 19:33
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 31 razy

Post autor: grazynamackowiak »

Witam wcześniej do mojego wpisu byłam na turnusie rehabilitacyjnym z PFRONU Więc dodam że sgłosłam się do
centrum pomocy rodzinie w miejscu zamieszkania zapytałam się o turnus rehabilitacyjny z PFRONU odmówiono że pierwszeństwo mają
dzieci i mocno niepełnosprawni Więc automatycznie poinformowali mnie że mają turnusy rehabilitacyjne z środków unijnych
więc się zapisałam w styczniu każdego roku trzeba pytać .Dostałam zakwalifikowana wypełniłam dokumentacje jak potrzebna na wyjazd
Wyjazd z miejsca z PCPR autokarem z opiekunami do Sarbinowa Morskiego Ośrodek wczasowy Adhara zakwaterowanie 2 pokoju
z widokiem na morze śniadanie stół szwedzki przywitanie imprezy grille wycieczki karnet na basen wyżywienie wszystko w pakiecie ze środków
unijnych rehabilitacja zabiegi też przyjazd to co było w pakiecie musiało być wykorzystano W życiu nie byłam na takiej rehabilitacji
Dodam że nie mam grupy niepełnosprawności tylko renta chorobowa czasowa z Zus sprawy operacyjne ciąg dalszy :kwiat: :roll:
W zyciu bym nie przypuszczała że można dostać taki turnus jak jakieś pytanie pytajcie :kwiat: :roll:
Awatar użytkownika
beab
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 mar 2012 10:23

Post autor: beab »

Z PEFRON -u byłam w zeszłym roku jesienią w Mrzeżynie na turnusie rehabilitacyjnym. Była piękna pogoda , ośrodek też niczego sobie , jedzenie pychotka . Czas wolny ? w sumie mało go było . Była tak super organizacja , ze nikt się nie nudził . O wszystko dbała Pani z biura Resurs z Wrocławia.Oczywiście nie można pominąć zabiegów. Cały pobyt w skali od 1-10 to 10 :D
Awatar użytkownika
Selene
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 16 maja 2010 11:51
Staż sanatoryjny: 12

Post autor: Selene »

mariolaa pisze:Selene w wyszukiwarce znalazłam - klinika pod tężniami w Ciechocinku ma wpis Nr OD/04/0021/13 ważny do 2016-10-31.
.
Mariolaa :kwiat: masz rację klinika Pod Tężniami w Ciechocinku ma w swojej ofercie 14-dniowe turnusy z PEFRON ale tylko w wyznaczonych terminach. Obecnie przyjmują zapisy na turnus od 07-06 do 21.06-2015r., w cenie 2.390 PLN :roll:
mariolaa
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 mar 2011 20:33

Post autor: mariolaa »

To prawda, ze koszt turnusu w Klinice pod Tężniami dość wysoki, lecz porównując koszty pobytów pełnopłatnych to i tak taniej wychodzi za 1 dzień. Przy dopłatach z PFRON które wynoszą około 600 - 1000 zł koszt się zmniejsza. Turnusy są właśnie organizowane w wyznaczonych z góry terminach i przy określonej liczbie osób. Można poszukać też inne dobre ośrodki za niższe ceny. Ostatnio nie korzystałam z turnusów, więc nie jestem na bieżąco co do jakości turnusów a wiem, że bywało różnie, z zabiegami było najlepiej w ośrodkach sanatoryjnych, a z jedzeniem ( forma bufetów) w ośrodkach spa. Również czas wolny jest często organizowany w cenie turnusu. Pozdrawiam :kwiat:
kasiula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 13 mar 2012 11:16
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: kasiula »

Potrzebne jest orzeczenie o stopniu niepełnosprawności....Nie wiem jak jest dalej ....nigdy nie byłam z Pefron....ale z NFZ dopiero będę miała za rok..więc postanowiłam skorzystać/.....Wiem ,że facet który ma swoją firmę i to nie małą też korzystał z PEFRON..więc nie wiem jak jest z tymi środkami o dochodach.Pozdrawiam Wszystkich
ODPOWIEDZ