Czy sanatoria maja sens??

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
teśka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 paź 2011 19:58
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski
Staż sanatoryjny: 6

Re: Czy sanatoria maja sens??

Post autor: teśka »

Mari. To czy sanatorium, czy w ogóle jakakolwiek rehabilitacja przynosi efekty w znacznej mierze zależy od nas samych. Byłam na rehabilitacji z ZUS-u dwa razy i uwierz mi, że każdy z ośrodków był inny. Różniły się zarówno pod względem warunków jak i oferowanych zabiegów. Każdy jednak dał mi poprawę. A wiesz dlaczego? Choćby dlatego, że nawet do gimnastyki grupowej, z której wszyscy się śmieją i uważają za bezsensowną, przykładałam się i to bardzo. Czyż przy schorzeniach kręgosłupa nie jest najważniejszy "gorset mięśniowy" ? Pierwszy raz na rehabilitacji zaoferowanej mi przez ZUS, byłam niecały rok po operacji kręgosłupa. Tańczyłam na wieczorkach tak długo jak tylko mogłam i robiłam to pełna życia i uśmiechu. Nikt nie wierzył, że zabieg jest już za mną.A wiesz dlaczego? Bo rok wcześniej byłam jak leżąca kłoda, której każdy ruch przynosił okropny ból a wstawanie z łóżka było próbą na wytrzymałość. Postanowiłam, że będę cieszyć się życiem bo nie wiem co jeszcze przede mną. Cieszę się, że chodzę, chodzę bez bólu. Nie oceniam innych bo nikt nie dał mi do tego prawa. Wszyscy jesteśmy dorosłymi ludźmi i odpowiadamy za siebie. I pamiętaj proszę, że powrót do zdrowia zależy przede wszystkim od naszej psychiki i jak podchodzimy do choroby.
Będę niegrzeczna, ale nie chciałabym mieć takiej współlokatorki w pokoju. I pamiętaj :twisted: :!: Nawet jeżeli uważasz się za bardzo ułożoną i porządną osobę, czasem wystarczy jeden gest, dzięki któremu "zgnoją" Cię nawet nie będziesz wiedziała kiedy.
Wszystkiego dobrego dla Ciebie i dużo zdrowia by nie dane było Ci więcej męczyć się w takich ośrodkach :)
Awatar użytkownika
kuty
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 wrz 2012 18:03
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 9 razy

Post autor: kuty »

........ ja mysle ze mari rzucila kamyk i spowodowala lawine ! calkiem niezla prowokacja......! kazdy ma inne spojrzenie na skonsumowanie pobytu w sanatorium......!
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Z moich obserwacji i "zasłyszenia" przy stoliku "stołówkowym " i nie tylko ;) :dwie panie w pokoju wiek jednej 65 lat ,miła zadbana ,swietna do wyjść po zabiegach ,wchodząca 2 razy dziennie na górę Parkową,rozumiejąca wszystkich i wszystko.Szczupła laseczka ,wiecznie uśmiechnięta ,cudo :) Druga ,czyli jej współtowarzyszka "pokojowa" ,snująca się po korytarzu w szlafroku do ziemi ,w kapciach ,jakaś taka rozmazana ,w pokoju emblematy pewnej polskiej religii i modlitwy na kolanach przy lóżku parę razy dziennie.Zastrzegam się ,szanuję obydwie ,jakże inne, ale czemu ta druga obmawia wszystkie kobietki sanatoryjne,śledzi zza rogu budynku ,tych którzy tam sobie stoją,czemu? Po co idzie do kawiarenki i siedzi nafukana na cały swiat ,a pana proszącego do tańca ,mało nie pobije? :lol: Może lepiej by było, gdyby jednak korzystała ze swojej najbliższej przychodni rehabilitacyjnej,nie wadząc nikomu,nie zajmujac miejsca tym ,którzy odpoczywają ,sumiennie korzystając z zabiegów.Ale nie,chyba przekornie jedzie taka pani ,naraża na straty NFZ korzystając z zabiegów ,które nie przynoszą żadnych efektów .Wszak lekarze twierdzą ,że to nasza psychika ,nastawienie do świata ,poczucie własnej wartości etc ,mają niebagatelny wpływ na efekty leczenia.
Miłe panie ,każdy z nas zna siebie i powinien wiedzieć z czego może i powinien korzystać ,a co go drażni i frustruje. :)
Bozena2
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 10 maja 2012 08:07

Post autor: Bozena2 »

Witam wszystkich. Czytam i też mam ochotę włączyć sie do dyskusji. Byłam 2 razy w sanatorium, mam dolegliwości reumatyczne i za każdym razem wracałam bardzo zadowolona.To były super wyjazdy, lepsze niż niejedne wczasy. Przed południem chodziłam na zabiegi, sumiennie ćwiczyłam na gimnastyce, nawet zbiorowej.Obiad, po nim wycieczki w góry, spacery, a po kolacji na tańce, tańce, które absolutnie nie "przeszkadzają", a wręcz pomagają w całokształcie sanatoryjnym. Dodam, że mieszkałam w 3. Miałam to szczęście, że za każdym razem trafiały mi się super kobietki.Do dziś utrzymujemy kontakty.Może dlatego, następnym razem również wezmę taki pokój. Jestem tolerancyjna, nie oceniam nikogo, ale nie lubię jak się mnie wrzuca do jednego worka z napisem "co tam sie działo", chociaż lubię sie napić dobrego trunku, pożartować i pobawić.
Wszystkim życzę dobrych zabiegów, ale nie mnie żyćzę wspaniałych ludzi wokól.
Wróciłam w czerwcu z i już myślę o następnym wyjeździe, teraz pewnie z ZUS w ramach prewencji, bo to szybciej działa.
pozdrawiam
wandzia
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 06 maja 2012 15:57
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: wandzia »

Dwa razy byłam w sanatorium w tym 1X z ZUS-u.Jestem po wszczepieniu endoprotezy biodra.Rehabilitacja w sanatoriach dużo mi dała dobrego bo się przykładałam.
Tańce też były co uważam za dobrą rehabilitację :) a świetne towarzystwo się zebrało co pozwalało wypocząć mi również psychicznie.Obecnie dalej pracuję ale na pewno skorzystam jeszcze z sanatorium ponieważ do emerytury jeszcze dużo lat. :lol:
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 mar 2012 13:55
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: iwcia »

Witam Was moi mili :D
Podpisuję sie pod wszystkimi wypowiedziami w obronie sensu sanatorium.Powiedzieliście wszystko to co należało powiedzieć, nic dodac nic ująć.
A Ty mari- nie wstyd Ci? Inicjując ten temat doskonale wiedzialaś jakie będą nasze reakcje, bo z pewnościa wcześniej zapoznałaś sie choc z częścia tekstow na forum.
Jestes masochistką?
Tafić na taką w uzdrowisku w jednym pokoju...... o zgrozo!!! No ale nie musimy sie martwić , bo Ty przecież zrezygnowalaś. Ja, w przeciwieństwie do Maxa, nie bedę Cie do tego zachęcała.
Awatar użytkownika
Asik
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 wrz 2012 16:05
Oddział NFZ: Pomorski

Post autor: Asik »

Mirabella pisze:Marinapisała o sanatorium z ZUS.......tu się nic nie płaci,nawet zwracają pieniądze za przejazd.
Moim zdaniem ma rację.
ZUS wysyła ludzi młodych rokujących powrót do pracy(nieliczni myślą o zabiegach, większość myśli że jest na darmowych wczasach).

Byłam na turnusie gdzie było podobnie.

Z całym szacunkiem, Mirblella, absolutnie się z Tobą nie zgadzam :evil: . Trochę mi brakuje do średniego wieku kuracjusza ale jadąc do sanatorium mam zamiar również się dobrze bawić, spacerować, chodzić do kina, lepić bałwana zimą i rzucać śnieżkami - po prostu robić wszystko inne co tylko mi przyjdzie do głowy a będzie możliwe do wykonania. A wiesz dlaczego? Z prozaicznej przyczyny - na codzień nie mam na to czasu i jestem zbyt zmęczona by nawet o tym myśleć.
Awatar użytkownika
agunia3
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 wrz 2012 18:17

Post autor: agunia3 »

Mnie się wydaje, że jedno drugiego nie wyklucza czyli zabiegi i dobra ''zabawa''. Jeśli zabiegi są do południa to trzeba brać w nich udział i starać się dobrze je wykorzystać a po południu można posiedzieć przy kawce, porozmawiać, potańczyć, wyjść na spacer. W sanatorium będę pierwszy raz ale byłam na 21-dniowym pobycie rehabilitacyjnym na szpitalnym oddziale rehabilitacyjnym i tam również były różne zabiegi do godz.15.00, potańcówek nie było ale można było posiedzieć z towarzyszami z innych sal, pogadać, wypić kawę, pograć w karty, wyjść na spacerek do pobliskiego parku.
Mnie osobiście pomogła prywatna fizjoterapia bardziej niż te zabiegi ale zaszkodzić nie zaszkodzi i z takim postanowieniem wybieram się do sanatorium.
Może poznam fajnych ludzi i ''naładuje baterie'' pozytywną energią, która też jest potrzebna aby dojść do formy.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Osoba ukrywająca się pod pseudonimem "mari " prawdopodobnie chcial PROWOKACJI jak Nasz przyjaciel ..M..
ok
opisała sytuacje prawdopodobnie ,ktora nigdy nie mial miejsca , a zasłyszana i poskładana przez osoby ,ktore Wszędzie widza Zło i rozpustę .
W sanatoriach bywam od roku 1987 praktycznie rokrocznie odwiedziłem kilka miejscowosci -Widziałem tez co nieco ,mozna było by Nawet napisac pewnego rodzaju "Biografie Sanatoryjna " -ale na Mily Bog =każdy z Nas zachowuje się tak jak zostal wychowany , jaka jest jego Kultura OSOBISTA
Fakt ostatni laty sanatoria poniekąd podupadły , tak na rzec leczenia czy tez podniosły swe standarty pod względem bazy hotelowej -Niestety wszystko kręci się wokól PIENIĄDZA .
Tak pamiętam czasy kiedy do Sanatorium Bałtyk przyjeżdzały cale Zastępy kadry kierowniczej branży gorniczej i przez 24 dni wodka lala się strumieniami pojawiały się równiez osoby do towarzystwa , zreszta do dzis na dancingach pojawiaja się takie osoby ..cóz kurort.
Ale NIKOMU nie wolno WSZYSTKICH wrzucac do jednego worka , czy jeżeli JEDEN Ksiądz zrobi sex z Kobieta i ma dziecko to CZY POZOSTALI rowniez sa Podobni ..prawdopodobnie NIE
My Lubimy Wszystko i wszystkich klasyfikowac wg swoich ..Norm.
Rokrocznie podczas pobytów Poznaję Duzo wspaniałych Ludzi ,ludzi ,którzy przyjeżdżaja ze swymi Problemami nie tylko natury medycznej ,ale i ..psychicznej i po turnusie Wracaja ODMIENIENI naładowani pozytywna ENERGIĄ

Ale tez podzielę pogląd ,że Sanatoria STAŁY się poniekąd obecną bazą FWP , Duzy Procent osób ,które sa na Zasłuzonej Emeryturze traktuje Sanatoria jako prawie tańsze ..wczasy ,blokujac poniekąd miejsca dla osób czynnych zawodowo .
Tak sa sanatoria prewencji ZUS ,ale niestety nie kazdy moze z tej formy skorzystać .
w tym roku bylem na 21 dniowym turnusie sanatoryjnym w Kołobrzegu wraz ze mną było ..małzeństo na leczeniu ..poszpitanym małżeństwo emerytów i w ostatnim dniu dowiedziałem się ,że w dniu Naszego wyjazdu -Oni przenosza się na Turnus ,,,z PFRON i z Totalnym uśmiechem Pani potwierdziła ,że rokrocznie przebywają w Kołobrzegu po 35 dni ( 21 sanatorium + 14 Turnus Pfron ) gdy po powrocie sprawdziłem czy JEST taka mozliwość okazalo się ,że ..TAK i mozna robic tak co roku za stosunkowo male pieniądze jeżeli tak ma wygladac to Osobiscie Jestem za ..LIKWIDACJA Sanatoriów , ale jest to przypadek jednostkowy .
Wielu z Nas czeka na możliwość podładowania swych akumulatorów ,każdy z Nas boryka się codziennie z wieloma Swymi Problemami zdrowotnymi i stąd santoria są tego Rozwiązaniem in PLUS

PS
A ,że ktoś kogoś pozna i się Zauroczy .......................
mari
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 18 kwie 2012 19:17

Post autor: mari »

No tego się własnie spodziewałam ;) ale dziękuję za uświadomienie mnie :idea:
co do konkretnych zarzutów do rehabilitacji to np.
Krioterapia polegała na przylozeniu kriozelków, które za kilkanaście zlotych mozna zakupic w aptece...
rower 10 min jako zabieg rehabilitacyjny :D
magnetronik na starym sprzecie po 10 minut, u mnie w przychodni zawsze 20 min
rehabilitacja - urawnilowka dla wszystkich bez wzgledu na to jakie kto ma schorzenie :lol:
ale rzeczywiście przeciez tam sie nie jedzie leczyć :)

Cóz do 50 tki jeszcze mi kilka lat brakuje i do tego gdzieś mi wpojono,ze bawić i odpoczywać mogę tylko za własne wcześniej zapracowane pieniądze .
Dopóki NFZ i ZUS będą marnować pieniądze na pseudo rehabilitacje w sanatoriach to będzie ich brakować na operacje i leki ratujące czyjeś życie itp
ale juz luzuję ;) bo przecież świata nie zmienię...chciałam tylko rzucić kij w mrowisko :)

Mimo różnicy zdań pozdrawiam wszystkich serdecznie , z nadzieja ,ze ktoś się kiedyś uzdrowi ten system ;)
ODPOWIEDZ