Szczawno Zdrój sanatorium uzdrowiskowe nr. 1

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Re: Szczawno Zdrój sanatorium uzdrowiskowe nr. 1

Post autor: darek »

Veto , Veto ,Veto

Drogi "Zbycho"

Nie zgodzę się z Tobą ,że skoro mam jechać czy to z NFZ czy z ZUS-u mam miec Toaletę jak to opisujesz .
Oferent starujący w przetargu z NFZ okresla co ma do zaoferowania ,standard ,wyżywienie , baze
Za pobyt w ramach NFZ Fundusz placi kwote USTALONĄ , osrodek rowniez bierze kwotę USTALONĄ od kuracjusza
Wież Mi wiele ośrodków li TYLKO ciagłemu przepływowi Kuracjuszy Sanatoryjnych ..wyremontowało swe Ośrodki i podnioslo standart.

NIKT do nikogo nie dołozy jeżeli NIE ZAROBI
Takie są prawa Rynku.

Jest XXI wiek i standartem sa pokoje 2 osobowe wyposażone w ..chyba ,że się mamy cofać do lat 60-czy 70 tych bo sanatoria z lat 80 dobrze pamiętam gdy na dzien Dobry oddawało się kartki !!

I jeszcze jedno na marginesie wiele oŚrodków podniosło swe Standarty do poziomu 3 gwiazdowego .
Raz byłem w sanatorium gdzie był Remont Oni ze mna a Ja z nimi wytrzymalismy około 24 godz
-Otrzymałem NOWE w Normalnym Standardzie
Jadę leczyć się nie na ..BUDOWE !!
zbych
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 23 kwie 2010 21:20

Post autor: zbych »

Drogi Darku. Masz prawo się nie zgadzać. Masz również rację w tym, że mamy XXI wiek i powinny obowiązywać standardy jak przystało na ten czas. I co z tego, że masz rację? Nic. Dokładnie nic. Racje racjami, a rzeczywistość rzeczywistością. Mnie akurat nie musisz tłumaczyć takich oczywistych faktów jak kwestie kontraktowania turnusów przez NFZ czy kwestie modernizacji ośrodków wczasowych, sanatoryjnych bo ja już mam swoje lata i te wszystkie przemiany doświadczam na swojej skórze. Zanim rozpoczęła się moja „przygoda” z sanatoriami to wcześniej były turnusy wczasowe z FWP, a pierwszy mój pobyt wczasowy jako młody żonkoś zaliczyłem w Pobierowie w roku 1970. Kawał czasu, ale pamiętam że były to domki kempingowe 4 osobowe z płyty pilśniowej, a wewnątrz piętrowe, takie jak kiedyś były w wojsku łóżka piętrowe i wspólna sypialnia, którą dzieliliśmy z drugim, młodym małżeństwem. Mycie oczywiście w zimnej wodzie na dworze lub w miednicy, a toalety... ho, ho ,ho ze 40 m należało przejść. Wracając do sanatoriów. Przecież to nie ja kontraktuję turnusy z ośrodkami tylko NFZ i skoro kontraktuje to godzi się na takie warunki i...??? I można się awanturować tak jak ty to zrobiłeś lub podejść do tego w myśl maksymy: bywało gorzej. Ty piszesz, ze standardem są pokoje 2 osobowe oczywiście z ful wypasem, a ja ci mówię, że bardzo, bardzo dużo jest jeszcze pokoi 3 i 4 osobowych bez żadnego wypasu. I co jeżeli otrzymasz skierowanie do takiego ośrodka i takiego pokoju? I znowu, można się awanturować ( jak to robiłeś) lub powiedzieć sobie jw. Króciutko jeszcze wrócę do „Zimowita.” Nawet gdybym zrobił awanturę to niewiele by to dało bo w drugim obiekcie warunki były nic lepsze, a w innych sanatoriach jak: „Chemik” lub „Jan Kazimierz II” nic lepsze. Więc co wraca, oddać skierowanie w NFZ, awanturować się o inne sanatorium??? O nie, to nie na moje zdrowie i na dodatek ja nie jestem pieniaczem, lubię ludzi, jestem z natury pogodny, a że z niejednego pieca chleb jadłem to staram się dostosować do każdej sytuacji i nie szukać dziury w całym. Na koniec dodam, że cale życie przepracowałem w biznesie, rozumiem właścicieli ośrodków, prawa ekonomiczne rządzące rynkiem i nie każdego właściciela stać aby zamknąć ośrodek na rok, na pół roku i w tym czasie zrobić remont kapitalny. Więc przyjmują kuracjuszy i jednocześnie modernizują te ośrodki. W „Zimowicie” widziałem pokoje po modernizacji i były super, ale to musi potrwać aby takie były wszystkie.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Zbycho

Zgadzam się ,że................................................

ale Dlaczego do pokoju 3-4 osobowego nie zakwateruja Niemców ,którzy przyjeżdzają na kuracje za bardzo PODOBNE PIENIĄDZE ???

Rokrocznie jestem w Kołobrzegu z NFZ -Polacy otrzymują pokoje 2-3 osobowe ,stołówka za kwotę X a Niemcy pomimo ,że Single 1 osoba ma do dyspozycji pokój 2 osobowy a stołowka to kazdy WIE
a Płacą za pobyt Naprawde Stawki BARDZO porownywalne do Naszych

I Na mily Bóg nie myl pojęć !!

FWP to Fundusz Wczasów pracowniczych korzystały z niego jednostki ,które nie posiadały Swych obiektów ,bądż czesc oddawało do WYMIANY

Co zas tyczy się Sanatoriów do lat 90-tych kiedy to powstawalo NFZ Sanatoria były wlasnoscia roznych podmiotow tzw Santoria BRANŻOWE czy PP Uzdrowiska Polskie
Było bardzo trudnym ,aby np Gornik był leczony w Sanatoriach ,,hutniczych lub PP Uzdrowiska
zbych
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Darku, spokojne. Zadajesz mi takie pytania jak bym miał na cokolwiek wpływ w kwestii sanatoriów. Jeżeli chodzi o FWP to napisałem tak jako skrót myślowy aby się zbytnio nie rozwodzić. Oczywiście, że w tamtych czasach były wczasy z FWP, wczasy w ośrodkach zakładowych, branżowych, wczasy „pod gruszą” gdzie brało się pieniądze z zakładu i jechało się prywatnie gdzie się chciało lub spożytkowało się te pieniądze na bieżące potrzeby. Tak więc Darku ja nie mylę żadnych pojęć. Po prostu czasami piszę skrótowo i zorientowani wiedzą co się pod danym słowem kryje, a niezorientowani mogą dopytać. Jeżeli chodzi o kwestie własności obiektów sanatoryjnych to było rożnie (miały rożnych właścicieli) i mają różnych właścicieli. Ja jestem z zagłębia miedziowego i wiem, że KGHM wykupił po kilka obiektów w Połczynie Zdroju i w Polanicy. Czy gdzie indziej również inwestuje w sanatoria tego nie wiem. Wiem, że niekoniecznie to wychodzi kuracjuszom na zdrowie bo w ramach oszczędności zmniejszają etaty rehabilitantów i likwidują własne kuchnie przechodząc na catering, a jaka jest różnica to nie muszę tłumaczyć. W kwestii zakwaterowania:
Możesz się na to wściekać, ale to nic nie zmieni. Wyobrażasz sobie, że Niemiec wybrał by się do Polski na kurację gdyby miał mieszkać w warunkach podobnych jak my z NFZ? A my mamy wybór również. Godzimy się na pewne niedogodności i jedziemy taniej lub... wybieramy się prywatnie. Gdy się dobrze poszuka to wcale nie wychodzi to drożej, no, specjalnie drożej. Podam przykład: w maju tego roku byłem w Szczawnicy w przywoływanym tu „Nauczycielu” i kosztowało mnie to za dwa tygodnie.... 1236 zł za dwuosobowy, komfortowy pokój do mojej wyłącznej dyspozycji, oczywiście wyżywienie (smaczne) i dwa zabiegi dziennie. Zabiegów troszkę mało, ale i cena żadna.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Zbychu
dyskusja Raczej nic nie da każdy ma racje
Tylko DLACZEGO NIE WALCZYMY O SWOJE!
Możemy otrzymac Upomnienie od administratora za ..zaśmiecenie forum na temat Naszych Dywagacji

Ale pragnę tylko jedno podkreślić My Jako Nacja używam tego Sformuowania Specjalnie od zarania wiekow nigdy nie szanowaliśmy się byliśmy i bedziemy Zawsze ulrgli
Nawet dziś młode pokolenie ulega może nawet bardziej ..niż My
evora
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 28 gru 2010 17:21

Post autor: evora »

Hej Panowie,miala byc dyskusja o Domu Zdrojowym w Szczawnie.......a jest wymiana pogladow z ktorymi sie oczywiscie zzgadzam albo czasami Nie.Jade tam za miesiąc a jak widze opinie takie sobie.Pozdrawiam Panow,zycząc spokojnych Swiat. :D :D :lol:
zbych
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

evora, jeżeli o mnie chodzi to mnie jest wszędzie dobrze, potrafię się dostosować i przystosować do każdych warunków. Luksus to mam w domu. No może prawie luksus bo to zabrzmiało troszkę niezbyt elegancko. Jeżeli trafię na przyzwoite warunki w sanatorium to dobrze, jeżeli nie ... to mniej dobrze, ale przyjmuję to ze spokojem, poszukam sobie towarzystwa aby wypelnić czas wolny i przeważnie jest super. :D Co do Szczawna to wprawdzie w Domu Zdrojowym nie byłem, zaglądnąłem tam i wydawalo mi się, że jest całkiem, całkiem tylko co innego zaglądnąć, a co innego tam mieszkać więc nie wiem jak tam jest od środka. Samo Szczawno... jak Szczano. Małe miasteczko, w lecie było przyjemnie bo można było pospacerować po wzgórzu parkowym, wybrać się na słoneczną polanę, było mnóstwo kwiatów, piękne rabaty, trwka nawadniana i zawsze przystrzyżpona, jakieś śmieci, papierki były na bieżąco zbierane o świcie więc wszędzie było bardzo czysto. Tak było latem. Zimą...??? Jeżeli będzie marny turnus to będą smuty. :evil:
evora
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 28 gru 2010 17:21

Post autor: evora »

Z nadzieją ze bedzie ok,,,zycze Ci miłego pobytu,,,,Zdrowych i Wesolych Swiąt :D :D :D :D
roberta
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 04 gru 2012 15:18
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: roberta »

Zbych cieszy nas Twoja obecność. nie znikaj , masz bardzo dużo do powiedzenia i ochotę do dyskusji . podoba mi się Twój punkt widzenia. Z przyjemnością czytam Twoje posty. Wesołych Swiąt.
roberta
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 04 gru 2012 15:18
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: roberta »

Zbych, dodam jeszcze ,że czytam Twoje posty o 2010 roku. Aktualnie występuję pod nowym nickiem :)
ODPOWIEDZ