KRUS

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
forumowicz

Re: KRUS

Post autor: forumowicz »

Hm poczytałam sobie :roll: co nieco o tych z KRUS,ZUS i o tych z NFZ.
Przede wszystkim ,nie żyjemy w kraju ,w którym dba się w sposób należyty o określone grupy społeczne.
Jedni mając 1500 h płacą śmieszne podatki,ale też mają prawo do wyjazdu w celach rehabilitacyjnych z możliwością wyboru ,miejsca ...tylko oni odpoczywają na Melediwach. I są tacy ,u ktorych biega 10 kur po podwórku i parę gęsi i też maja takie prawo ,ale różnica zasadnicza.
Miastu przysłowiowemu żyje się zdecydowanie ciężej ,nie będę tego zagadnienia rozwijać /wystarczy tylko opłacić czynsz mieszkaniowy/etc.
Zarówno jedni i drudzy żyją w szumnym XXI wieku ,a więc mają pełne prawo oczekiwać życia na godnym poziomie.I co? i n ic.Marzenia to jedno ,a zły system zarządzania na wielu płaszczyznach to druga istotna sprawa.
Politycy prowadzą spory ,walczą o władzę ,ustawy leżą w komisjach i albo trafią przed oblicze kłótliwego Sejmu ,albo nie .A po drugiej stronie ,zwykli obywatele ich zwykłe oczekiwania do godnego życia ,prawa do poszanowania godnosci ,prawa do zapewnienia godziwego bytu swojej rodzinie.
Prawo to niby funkcjonuje ,ale niezadowolenie społeczeństwa pokazuje ,że jest jeszcze długa droga do społecznej sprawiedliwości .
Ale jak ktoś dzisiaj napisał ...uśmiechajmy się ...cieszmy się z małych rzeczy,daru życia ..."spieszmy się kochać ludzi..."
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: margot »

Kruszynko brak nam w Polsce zwykłej uczciwości poczynając od samej góry ..........
AGNIESZKA66
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 17 mar 2011 13:11

Post autor: AGNIESZKA66 »

Ale się gorąco zrobiło...można by długo dyskutować...ja też jestem krusowcem i choć przez wiele lat miałam dużoooo hektarów to teraz mam już...no nie ważne
z tym opłacaniem się to jest różnie ale np. miastowym było wszystko za drogo :truskawki świeżutkie za drogo jajko wiejskie bez tych wszystkich świństw sztucznych za drogo, kaczki za drogo itd...:) naprawdę coś o tym wiem choć nie jestem dinozaurem mam zaledwie ...no jeszcze 3 z przodu naprawdę przeszłam przez wszystkie etapy na wsi tej prawdziwej...a teraz mąż za granicą a ja na rencie krus i ktoś powie o taka młoda i na rencie przecież to okaz zdrowia...!!!
a w sanatoriach już byłam wielu....i tak jak większość korzystam bo tego potrzebuję a zabawić się też bardzo lubię!!! :D pozdrawiam wszystkich forumowiczów
jedżcie do sanatorium odpocznijcie wyluzujcie się !!!!dobrej zabawy oczywiście w Kołobrzegu!!!!! :lol:
marika
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 gru 2011 18:13
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: marika »

Witam wszystkich od 25 marca jestem ubezpieczona w KRUSIe proszę o podpowiedź mi jak długo muszę być ubezpieczona żeby złożyć wniosek do sanatorium czy jest na to jakaś reguła? :P
AGNIESZKA66
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Witaj marika!!tak musisz opłacać składki przez conajmniej 18miesięcy aż nabędziesz wszystkie prawa ubezpieczeniowe tzn zwol. lekarski sanatorium , macierzyńskie itd!!!!ale szybko zleci!!!! :lol: zawsze możesz jechać z nfz!!!pozdrowionka!!!
AGNIESZKA66
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Ale którego roku bo dopiero będzie 25 marzec!!!!!!! :mrgreen: ????
marika
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 gru 2011 18:13
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: marika »

Agnieszko66 dziękuje za odpowiedź ,oczywiście od 25 lutego 2013,ale wróciłam po kilku bo wcześniej byłam tez ubezpieczona w KRUSiE,ale ten fakt pewnie nie ma nic do rzeczy i muszę poczekać te 18 miesięcy!Złożyłam wniosek w NFZ i cierpliwie czekam w kolejce pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Witam ,tutaj nasi forumowicze -wprawdzie wiele lat temu pisali coś na temat KRUS i jego Ośrodków-w tej chwili jest to chyba wszystko wrzucone do jednego worka albo krus uzupełnia zus na zasadzie wymiany ,przypomniałem ten temat bo Ciekawska :) założyła nowy - mam nadzieję że będzie to uzupełnienie i kontynuacja już istniejącego , Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 254 razy
Podziękowano: 137 razy

Post autor: GIENIA »

Andrzeju , ZUS i KRUS to dwaj odrębni ubezpieczyciele , nie mających ze sobą nic wspólnego . KRUS kieruje do ośrodków w :
Horyńcu Zdroju , Iwoniczu Zdroju , Jedlcu , Kołobrzegu , Szklarskiej Porębie i Świnoujściu , niezależnie od miejsca zamieszkania . ZUS kieruje do dużo większej liczby ośrodków , tylko , ze mają jakieś ograniczenie co do odległości od miejsca zamieszkania .
ODPOWIEDZ