Arka Kołobrzeg

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Re: Arka Kołobrzeg

Post autor: darek »

Drogie Panie

Bozena2 & Hanita

Opisujecie swe wrażenia w podstronie dotyczacej Arka Kołobrzeg
Wasze przeżycia z Krynicy -fakt ośrodki nie są zbytnio oddalone ale to jakieś 800 km
Może Jednak n/temat ośrodków krynickich piszmy we właściwym miejscu do tego przeznaczonym
Bo niestety pragniemy chyba Wszyscy ,aby w tym Dziale wszystko było ..uporzadkowane.
Bez urazy -darek :D

ps
Do Administratora

Temat Arka Kołobrzeg jest chyba powielony ..wielokrotnie może posklejanie wszystkich opini wrzucic do Jednego postu i zablokować możliwośc otwierania ponownie tematu ktory jest juz , a ktorego poprostu niechce sie szukać..
Awatar użytkownika
administrator
Administrator
Na forum od: 28 lis 2008 22:27
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Post autor: administrator »

Darku, bardzo bym chciał by wszyscy pisali na temat jaki zakłada autor wątku. Niestety ciągle są odejścia od tego tematu, praktycznie w każdym wątku.
Nie da się zablokować zakładania wątku o danej nazwie na podstawie tego, że podobna już istnieje. Nie ma takiego "programu" tu w ramach forum, który by to sprawdzał, zresztą ktoś odmieni wyraz i wszystko w diabły. Poza tym opinie mogą być z różnych okresów. Także wiele wątków na ten sam temat jest jak najbardziej ok. natomiast wiele tematów jednym wątku, niestety nie jest ok. Mam dawać ostrzeżenia częściej?
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Zdaję sobie sprawe ,że to ogrom nikomu nie potrzebnej PRACY ,ale gdyby była mozliwość założenia kolejnych tematów na zasadzie miasto -ośrodek i wyszczególnic kolejne WSZYSTKIE w danej miejscowosci zapewne Było by łatwiej Szuakć
Wpisując
Kołobrzeg Arka i wszystkie posty dot w/w osrodka były by zarchwizowane w jednym miejscu
Tak jest to ogrom PRACY
ale może warto podjąc rękawicę ..

Natomiast co do wpisów nie w temacie sankcje przewidziane w ...
bo nie moze byc gdy tematem jest Kołobrzeg Ktoś ni zgruchy ni z pietruch pisze Sobie o ..Pcimiu dolnym sory bo tak mu sie podoba
Awatar użytkownika
administrator
Administrator
Na forum od: 28 lis 2008 22:27
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Post autor: administrator »

Darku, Regulamin pkt. 3.
O reszcie nie dyskutuję bo to nie ten temat.
Hanita
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 09 mar 2013 18:44
Staż sanatoryjny: 20

Post autor: Hanita »

Jeza ale się narobiło :) Wielkie sorry Panie Darek już ani słowa na inny temat niż Arka. Zresztą już w ogóle ani słowa. Dziękuję innym za info i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

do Hanita
Żyjemy w wolnym kraju gdzie każdy może i powinien wyrazić swoją Opinię .
Nikt Nikogo nie może tego pozbawić .
Ale z czym zapewne Zgodzi się Pani jakiś porządek winien byc zachowany zwłaszcza gdy opisuje się ośrodki -pomijam fakt ,że Jeden ośrodek ma kilka rozpoczętych podstron.. ;)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Hanita pisze:Dzięki Emilko odczytałam Twój wpis potem jak wysłałam swoje epistoły. Wielkie dzięki.
Witaj Hanitko sorki za ten cytat ,odpisałam na maila ,ale ponieważ ja ostatnio sie pogubiłam kapkę :( to napisze raz jeszcze.
W arce Medicalu jest taka "kajejka"internetowa z 3 stanowiskami ,net jest bez ograniczen korzystanie nieodpłatne.Mieści się na 1 pietrze idac w kierunku basenu.
Niestety nie wiem jak jest w pokojach ,ponieważ ja korzystałam z netu właśnie :roll: tutaj.
A przy okazji kupujesz na holu 1 pietra lampeczkę winka ;) lub inne co nieco i buszowanie w neciku jest jeszcze bardziej przyjemne.Zycze Tobie i innym jadacym do tego wygodnego obiektu ,super pobytu i cudownego towarzy...reszte prosze sobie dopisać według uznania :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam cieplutko z zimnego jeszcze,ale słonecznego zakątka Polski :)
Hanita
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Moja miła bardzo dziękuję za odpowiedź. Tak się zestresowałam, żeby napisać zgodnie z wątkiem że całego maila wysłałam w kosmos :shock: przez przypadek i zaczynam od nowa.
Miałam kiedyś pokój w tzw studio ale łączył nas tylko wspólny korytarz z szafami na ciuchy a łazienki były odrębne. Stąd moja obawa czy cztery babki rano w łazience tonie robi się zator. Ale tak miło piszesz o pokoju numer 600 że kto wie...tylko jak to załatwić? czy jakby wcześniej przyjechała np wieczorem dnia poprzedniego oczywiście po wcześniejszym zapytaniu i dopłaceniu za nocleg to zainstalują mnie w docelowym pokoju czy następnego dnia przeflancują do innego?
Zdaję sobie sprawę, że mieszkanie z kimś czy nawet w studio daje ten profit, że jakby od razu ma się koleżanki do spacerów, pogadania, baletów ale są też plusy jedyneczki :)
Co do internetu to odważyłam się zapytać czy jest - skoro taki super obiekt. Fajnie, że jest internet i to bezpłatny ale może nie będę miała czasu na śmiganie w sieci? :lol: Biorę zawsze laptopika bo i film mogę obejrzeć no i w razie posuchy towarzyskiej - w co jednak nie wierzę wszak jestem towarzyskie zwierzę ;) mieć kontakt ze światem.
Moja miła jeśli pytam o głupoty to nie trać czasu i nie pisz. Ale ja obiecuję zdać relację kolejnym odwiedzającym Arkę - ba policzę schody i zapamiętam obicie krzeseł na stołówce :P
Panie Darku mam nadzieję, że wstrzeliłam się z treścią zgodnie z wątkiem. Obiecuję na przeprosiny poprzedniego "zaśmiecania wątku" przywieźć na przeprosiny przepiękną muszelkę. :roll: Pozdrowienia
A tak a pro po GDZIE TA WIOSNA ? KTO JĄ DLA SIEBIE SCHOWAŁ?
Hanita
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Zgodnie z obietnicą napiszę parę zdań na temat Arki bo....byłam i wróciłam. Rzeczywiście full wypas cały kombinat Arki bo to parę budynków hotelowych i w tym sanatorium. Jak ktoś kocha ciszę i spokój i kameralność to nie znajdzie tego w Arce. To bardzo duży kompleks. Dużo ludzi, Niemców, w weekend majowy rodzin z dziećmi.
Wszystkie zabiegi oczywiście na miejscu. Basen cudowny ze słoną wodą pod dachem i tam są ćwiczenia oraz basen na patio na I piętrze ze słodką wodą. Była podgrzewana potem nie ale i tak cudnie się pływa mając nad sobą niebo. Leżaki na patio bezpłatnie. W części relaksacyjnej przy salach zabiegowych "sarkofagi" - podgrzewane leżanki. Lekarka przemiła przepisała zasugerowane przeze mnie zabiegi (moje ulubione). Do tego sala kinowa i bezpłatne seanse, oraz okazjonalne występy za niewielki grosz. Stół do bilarda do wypożyczenia za 15 zł za godzinę, pole do badmingtona za darmo, w lobby koncerty o 16 - muzyce grający na flecie, skrzypcach, gitarze, pianinie. Stołówka i jedzonko na dwie tury. Trochę bałaganu z dietami - niby prowadzą rejestr kto jaką ma ale.....nie do końca nanoszą poprawki na bieżąco. Jak dla mnie jedzenie oki. Szlachetna wędlina na śniadanko, ale i wynalazki typu leczo co stanowiła zielona fasolka z kiełbasą :)Na dietę raczej ciągle to samo mięso ale ...podadzą , sprzątną - czego wymagać. Smaczne i ciepłe. Rano na śniadanie można samemu sobie wziąć mleko z płatkami kukurydzianymi albo owsianymi. Dżem też można dostać na żądanie.
Ja miałam pokój jednoosobowy, który sporo kosztuje ale....pewnie warto. To oczywiście zależy czy ktoś chce od razu mieć kompana do pogadania, spacerów, bycia razem itp. Widok na morze rzeczywiście z każdego pokoju a słońce albo rano albo po południu na balkonie. Windy to wąskie gardło tego przybytku. Cudowna panoramiczna na 11 piętro do kawiarenki z obrotową częścią trochę rozładowuje tłok.
Nauka tańca dwa razy w tygodniu za darmo - warto. Dwa razy w tygodniu bezpłatne dancingi z karaoke ale takim do zniesienia. Klub Vip z drinkami a dla zdeterminowanych jak ja z kompanem można nawet pokiwać się w klimatycznej muzyki. :)
Plaża duża, piaszczysta, czysta, poszerzona w ostatnim roku. Rowery 5 zł za godzinę do wypożyczenia. Byłą zorganizowana przez p. Zbyszka "od gimnastyki" wycieczka rowerami do Grzybowa i po Kołobrzegu -super sprawa. Poznanie miasta oczami miejscowego. Wycieczka z przewodnikiem po Kołobrzegu co sobotę za darmo - warto -może się zawiązać grupa inicjatywna do wspólnego dalszego przebywania. W Kołobrzegu dużo sanatoriów i miejsc do tańczenia. Ja przetestowałam 14 parkietów a do niektórych miejsc powracaliśmy. Cudne zachody słońca w rytmach polskich czasami włoskich melodii na 12 piętrze w Perle Bałtyku, szaleństwo tłumne w Verano, spokojnie ale fajnie w Winston, itd, itp. Urokliwe koncerty w Cafe kurort. Bosze mogła bym długo. Może moje informacje komuś się przydadzą. Ja spędziłam cudowne 3 tygodnie, wypoczęłam, podkurowałam się, wytańczyłam i zawsze będę czule wspominać ten majowy pobyt. Innym życzę równie udanego wyjazdu.
Hanita
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Trochę okrężną drogą ( nie wiem jak imiennie odpowiedzieć Kamili 1956) odpowiem na zadane pytanie. Ze Śląska był znajomy w Arce czyli z NFZ śląskiego też tam kierują. Ja jestem z mazowieckiego NFZ. Ja nic nie załatwiałam - po prostu dostałam tam skierowanie. Słyszałam, że dwie koleżanki złożyły razem wniosek i dołączyły liścik z prośbą o Arkę - i dostały - były właśnie w tym terminie co ja. Czy to prawda i czy to możliwe - nie wiem :) Ja w poprzednich latach mimo, że lekarz pisał klimat nadmorski dostawałam skierowanie do Krynicy ale górskiej. Życzę , żeby się udało bo warto choć raz być w takim sanatorium jak Arka w Kołobrzegu. Pozdrawiam Hania
ODPOWIEDZ