Czy warto pomagać innym

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Re: Czy warto pomagać innym

Post autor: Sloneczko »

:kwiat: Irenko, wiem że najlepszym sposobem na uszczęśliwienie samego siebie jest uszczęśliwić drugiego człowieka. Tak byłam wychowana, tak mnie uczono i tak robiłam zawsze. Uwielbiam dawać dużo z siebie, robić innym miłe niespodzianki, pomagać ile się tylko da. Wszystko jest piękne do chwili gdy okazuje się, ze w pewnym momencie chciałabyś aby ktoś ciebie uszczęśliwił, aby ktoś tobie pomógł. I co? Wspaniałe jest to jak masz takiego kogoś, kto dla ciebie zrobi wszystko, kto wyjmie dla ciebie serce z piersi.... tak jak ty robiłaś to przez całe życie dla innych. I wtedy np. okazuje się, ze wszyscy gdzieś się pochowali we własnych domach, nie odbierają od ciebie telefonu, milczą i mają gdzieś twoje wołanie o pomoc. I wtedy jest ból serca, suchość w gardle, brak słów, brak oddechu....i dobrze chociaż , że płaczesz, bo to troszkę ulży na duszy. I to jest ten moment kiedy zastanawiasz się czy warto pomagać innym.
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: medi »

Sloneczko pisze:Mówimy o pomocy ludziom , którzy tej pomocy chca i oczekują a sami nie umieja dać tym, od których pomocy dostali
Czegoś tu nie rozumiem .Pomoc okazujemy ,żeby zyskać czyjąś wdzięczność i liczyć na rewanż ? Jeżeli mogę to pomagam ,ale ...bezinteresownie ,nie czekam na okazanie wdzięczności i nie liczę na rewanż w przyszłości .pomaganie to frajda sama w sobie ,Pomagam bo chcę się czuć użyteczna ,bo dawanie coś komuś sprawia przyjemność .
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

więc to napisałam Meduzko. Ale są sytuacje, w których też nieraz chciałabyś aby tobie ktoś pomógł. I to ktoś komu dałaś dużo serca z siebie. I okazuje się, ze .... no właśnie to co napisałam wcześniej :D
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: medi »

Tak ,tylko ,że ja nie widzę problemu w tym że ktoś mi nie pomógł ,nie to nie ,widocznie nie mógł i tyle .I nie myślę kategoriami :ja mu kiedyś pomogłam to on teraz też powinien mi pomóc
forumowicz

Post autor: forumowicz »

"Zawsze bądź szlachetny. Bądź do pomocy gotowy. Johann Wolfgang Goethe "

:kwiat:
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Tak powinno być kochana kruszynko :serce: :kwiat: :D
forumowicz

Post autor: forumowicz »

images (16).jpg
Słoneczko dla Ciebie z życzeniami spełnienia Twoich najskrytszych marzeń :serce:

http://www.youtube.com/watch?v=nzWn4Qul ... Igs3ogwfL3
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Dziękuję :serce:
Awatar użytkownika
Irena0404
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 06 wrz 2012 11:41
Oddział NFZ: Małopolski

Post autor: Irena0404 »

Słoneczko, dokonale rozumiem co miałaś na myśli... robimy coś dla drugiego człowieka nie myśląc o rewanżu, ale przykre kiedy ktoś cię potem ignoruje. A czasem wystarczyłaby rozmowa...
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

:kwiat: kochana nareszcie ktoś złapał mój temat. O tym cały czas pisałam.... może trochę powinnam zacząć z innej beczki ....ale w gruncie rzeczy to tu tkwi problem. Właśnie......tu nie chodzi o rewanż , nie chodzi o to ze ja muszę lub nie muszę pomagać. W ogóle czy warto? Chodzi o to dobre słowo, wsparcie, pomocną dłoń na ramieniu. O tym, o czym ty teraz pomyślałaś :kwiat:
ODPOWIEDZ