Wyjazd ze zwrotów

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękowano: 10 razy

Re: Wyjazd ze zwrotów

Post autor: violet58 »

Na szczęście czasy gdy vox populi był vox dei należą do słusznie minionych. W kraju prawa i sprawiedliwości obowiązują przepisy tego pierwszego, a na dziś obowiązującym aktem prawnym jest Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 lipca 2011 r. - w sprawie kierowania na leczenie uzdrowiskowe albo rehabilitację uzdrowiskową Zgodnie z przepisami w nim zawartymi zalecana częstotliwość korzystania z leczenia uzdrowiskowego albo rehabilitacji uzdrowiskowej, w przypadku dorosłych wynosi nie częściej niż raz na 18 miesięcy. Z tego co pisze, ela-ela dopiero co złożyła wniosek więc o jakiejkolwiek weryfikacji może być mowa dopiero za półtora roku. Zgodnie z cytowanym Rozporządzeniem skierowanie powinno być rozpatrzone przez oddział wojewódzki Narodowego Funduszu Zdrowia w terminie 30 dni od dnia jego wpływu.Termin ten może być przedłużony w uzasadnionych przypadkach nie więcej jednak niż o 14 dni.
Myślę, że po Wielkanocy ,po akceptacji skierowania, możesz spokojnie dzwonić po zwroty. W końcu obie strony powinny być zadowolone - Ty, bo jedziesz do wybranego przez siebie sanatorium, Fundusz, bo nie płaci za niewykorzystane miejsce na turnusie.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 54 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Atina »

ela-ela pisze:Witam wszystkich pączkowo. Z sanatorium wrociłam w kwietniu 2015 r. wniosek nowy złożyłam w lutym 2017 czekam na potwierdzenie i pytanie czy mogę po otrzymaniu numeru dzwonić po zwroty. :kwiat:
ela-ela jak będziesz wiedziała kiedy można zadzwonić o "zwroty",napisz proszę jak w tym temacie jest u nas :)
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 31 razy

Post autor: Dzia_dek »

violet58 pisze:Oczywiście, że możesz...
Rachunek jest prosty : DATA POWROTU Z SANATORIUM + 18 MIESIĘCY = MOŻLIWOŚĆ WYJAZDU ( ZE ZWROTÓW RÓWNIEŻ )
violet moim zdaniem to rachunek wcale nie jest taki prosty i w tym wypadku to nie masz racji.
Dla Eli możliwość wyjazdu byłaby wtedy gdyby w roku 2015 po powrocie zaraz złożyła kolejny
wniosek. Jeśli tego nie zrobiła wtedy tylko jak sama pisze zrobiła to w lutym br.to teraz nie ma
możliwości wyjazdu "od ręki" bo jest normalna kolejka, w której trzeba odczekać ileś tam miesięcy.
Natomiast jeśli chodzi o tzw. zwroty to też nie można się ubiegać o wyjazd zaraz po upływie 18 miesięcy
od poprzedniego wyjazdu tylko po złożeniu wniosku musi upłynąć jakiś czas (zazwyczaj różny w różnych NFZ-ach)
Który waha się od 6 miesięcy do 18, a w niektórych oddziałach można się ubiegać dopiero po weryfikacji.
Ten okres oczekiwania obowiązuje nawet osoby, które składają na wyjazd wniosek po raz pierwszy w życiu.
Awatar użytkownika
Nutka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 20 lut 2015 19:53
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 4 razy

Post autor: Nutka »

I tu Zbyszek ma racę...jak zawsze zresztą ;) ...każdy NFZ rządzi się swoimi prawami ;)
Mnie minęło 20 m-cy od ostatniego pobytu i o zwrot jeszcze nie mogę się ubiegać ;)
W moim NFZ-cie ,muszę odczekać 12 m-cy od ostatniego pobytu w sanatorium, abym mogła złożyć wniosek....dopiero od daty złożenia i zatwierdzenia wniosku ,mogę cierpliwie czekać,aż te 18 m-cy minie i dopiero mogę ubiegać się o ewentualny zwrot. ;)

Oby do lata...telefon w rękę i mogę dzwonić ;)
I chyba tak zrobię,bo patrząc jak spadają te numerki,to tylko jeden wniosek się nasuwa :roll:
Czeka mnie chyba zima....pewnie w jakimś Kamieniu :twisted: :lol: :lol:

Pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Nie wiem jak jest w innych NFZ, ja bazuje na własnych doświadczeniach i obowiązujących przepisach.
Od kilku lat jeżdżę wyłącznie ze zwrotów i jeszcze nigdy nie spotkałem się z odmową.
Faktem jest że wyjazdy wypadają średnio co dwa lata, ale skoro chce się kurować w miesiącach letnich to inaczej się nie da :D :lol:
Zwroty.jpg
Zwroty.jpg (75.38 KiB) Przejrzano 405 razy
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Nie trzeba było zaznaczać tego, aż tak drastycznie.
Nikt przecież nie kwestionuje tego, że cały czas można jeździć ze zwrotów.
Zauważ tylko, że w tym co pokazałeś, za każdym razem czas pomiędzy złożeniem
wniosku w NFZ-cie, a wyjazdem jest to kilka miesięcy. A nie od razu.
1. 10 miesięcy, 2. 13 miesięcy, 3. 15 miesięcy, 4. obecnie już jest 14 miesięcy,
a do czerwca będzie 18 i o tym czasie oczekiwania właśnie piszemy.
Nigdzie nie można ubiegać się o wyjazd normalny czy ze zwrotów zaraz po nadaniu numeru.
A z odmową nie spotkałeś się tylko dlatego, że spełniasz określone warunki jakie są
założone w rozporządzeniu M. Z. (18 m-cy od wyjazdu do wyjazdu)i przepisach w Twoim NFZ,
czyli ileś tam miesięcy od złożenia wniosku do możliwości ubiegania się o wyjazd ze zwrotów.
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Nie widzę w tym żadnej drastyczności :?: A różnica pomiędzy złożeniem wniosku a wyjazdem? To próba "wstrzelenia" się na kurację i wyjazd w miesiącach letnich - myślę że w tym roku może się udać. Chcąc wyjechać po upływie przepisowych 18 miesięcy od powrotu, kolejny wyjazd wypadłby zimą, a to nie jest to co "tygrysy lubią najbardziej". Swego czasu nawet zadzwoniłem do Działu lecznictwa uzdrowiskowego tuż po upływie w/w karencji, bodajże w styczniu, i wówczas padły propozycje wyjazdu ze zwrotów, nawet na turnusy 28-dniowe. Moim zdaniem ela-ela, po akceptacji przez fundusz skierowania, również spełni warunki określone w przepisach, ale rzeczywiście najrozsądniej będzie zasięgnąć informacji u źródła, bo z lektury postów na forum wynika, że każdy z oddziałów stosuje odrębną wykładnię jednolitych, obowiązujących wszystkich, przepisów.
Pozdrawiam
ela-ela
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 02 mar 2011 13:30
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: ela-ela »

wszystkim bardzo dziękuję za wszystkie wypowiedzi, jeżeli dostanę potwierdzenie z nfz-tu zadzwonię o zwrot i zaraz poinformuję jak się sprawa przedstawia. W mojej przychodni lekarz nie wypisze wcześniej wniosku niż po 12 miesiącach twierdzi że takie są przepisy, ale czytając różne posty z pomorskiego to nie jest tak lekarze wypisują wcześniej. Nie tylko każdy nfz ma swoje przepisy ale lekarze też. :kwiat:
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 103 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: GIENIA »

Ela ... skoro jeden lekarz - np specjalista- nie może , niech inny wypisze - np rodzinny - ... i odwrotnie ;)
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Atina pisze:(...) kiedy można zadzwonić o "zwroty",napisz proszę jak w tym temacie jest u nas :)
ela-ela pisze:(...) jeżeli dostanę potwierdzenie z nfz-tu zadzwonię o zwrot i zaraz poinformuję jak się sprawa przedstawia.
Po złożeniu wniosku i otrzymaniu numeru w kolejce w Pomorskim OW NFZ-et
o wyjazd ze zwrotów można się ubiegać po upływie trzech miesięcy.
violet58 pisze:(...) Moim zdaniem ela-ela, po akceptacji przez fundusz skierowania, również spełni warunki określone w przepisach(...)
Jak zapisałem powyżej, w informacji dla Eli i Atiny, tutaj właśnie się mylisz.
violet58 pisze:(...) każdy z oddziałów stosuje odrębną wykładnię jednolitych, obowiązujących wszystkich, przepisów.
Tutaj także się mylisz. Jeśli chodzi o kwestię, którą tutaj poruszamy to w tym zakresie
nie ma takich przepisów czyli jednolitych, obowiązujących wszystkich. To są wewnętrzne
zarządzenia poszczególnych OW. Dla przykładu w Łódzkim OW o zwrot można się ubiegać:
- w okresie późnojesiennym i zimowym natychmiast po otrzymaniu numeru w kolejce,
- a w pozostałym okresie czas oczekiwania wynosi około trzech miesięcy.
Najgorzej z tym jest w Śląskim OW ponieważ o wyjazd ze zwrotów można się ubiegać dopiero
po 20 miesiącach od złożenia wniosku w oddziale. Oczywiście po weryfikacji skierowania.
W moim oddziale o taki wyjazd można się ubiegać praktycznie natychmiast po otrzymaniu
zawiadomienia z tym, że w okresie letnim zwrotów praktycznie nie ma. Zimą bez problemu.
Oczywiście musi upłynąć 18 miesięcy od ostatniego pobytu w sanatorium. (nie dotyczy Śląskiego)
Powyższe informacje pochodzą z działów lecznictwa uzdrowiskowego poszczególnych OW NFZ-et.
ODPOWIEDZ