Poczekalnia na wyjazd w roku 2016 lub 2017.

Tu umieszczamy tematy związane z kolejką i oczekiwaniem na wyjazd do sanatorium.
Awatar użytkownika
Leon43
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 sty 2014 22:24
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 1 raz

Re: Poczekalnia na wyjazd w roku 2016 lub 2017.

Post autor: Leon43 »

Rozumiem że że zwrotów to pewnie kiepskie miejsca i zero szans na góry? Ile jest od przydziału do wyjazdu...
Awatar użytkownika
Princi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 17 cze 2014 16:28
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 5 razy

Post autor: Princi »

Leon :kwiat: nie korzystałam ze zwrotów ale na stronie NFZ jest taka adnotacja :roll:
Świadczeniobiorca ubiegający się o wyjazd z tzw. „zwrotów” powinien być przygotowany na wyjazd do sanatorium w terminie krótszym niż 14 dni do rozpoczęcia terminu leczenia.
i chyba wszystko jasne :) co do miejsca to nie zawsze musi być kiepskie :) moja teściowa rezygnowała z sanatorium w Krynicy :) pozdrawiam :kwiat:
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 sty 2012 18:52

Post autor: stokrotka »

Leon 43 masz taką samą odległość w góry jak i nad morze :o to dopiero możesz wybierać :roll:
My ze Śląska to raczej południe Polski dostajemy -no! poza wyjątkami.Ale to trzeba mieć szczęście żeby morze było na skierowaniu.Mam dużo znajomych i nikt ,ale to nikt nigdy nie dostał morza.Najczęsciej to Ustroń.A do Ustronia mamy" rzut beretem"-więc żadna to atrakcja ,nie licząc zabiegów .Ale nie tylko zabiegami człowiek żyje.Okolice Ustronia znamy jak własną kieszeń to i z propozycji wycieczek oferowanych przez biuro podróży już nie korzystamy.Nie raz zadajemy sobie pytanie dlaczego inne okręgi NFZ kierują wszędzie, a nasz przeważnie w Beskidy :( ? gdzie praktycznie możemy sobie pojechać raz w tygodniu - 60-80km.
Nie ma znaczenia gdzie lekarz zasugeruje pobyt- w Ustroniu na każdym kroku kuracjusze ze Śląska.
Mało że czekamy najdłużej -to jeszcze po raz kolejny widnieje na skierowaniu magiczny :lol: Ustroń.
Cieszmy się że w ogóle mamy skierowanie - powodzenia zyczę i obyś dostał góry ! ;)
Awatar użytkownika
basiat
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 kwie 2014 17:00
Oddział NFZ: Podlaski

Post autor: basiat »

Leon :kwiat: ja ostatni raz pojechałam do sanatorium z NFZ-u wlaśnie ze zwrotów. I była to Krynica :!: :D
Dzwoniłam tyle razy, aż wreszcie coś sobie wybrałam. Byłam w Wojskowym!! 2 tyg miałam do wyjazdu.Ale to jest różnie. Czasem, jak dzwoniłam pytać o zwroty spotykałam się z informacją: "od jutra", albo " za "trzy dni"
Próbuj więc. Dzwoń do upadłego :lol: Im tez zależy, żeby te zwroty nie były stracone, więc nie będziesz dzwoniącym intruzem. pozdrawiam :kwiat:
Awatar użytkownika
Leon43
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

My ze Śląska to raczej południe Polski dostajemy -no! poza wyjątkami.Ale to trzeba mieć szczęście żeby morze było na skierowaniu.Mam dużo znajomych i nikt ,ale to nikt nigdy nie dostał morza.Najczęsciej to Ustroń.
Mało że czekamy najdłużej -to jeszcze po raz kolejny widnieje na skierowaniu magiczny :lol: Ustroń.

jak sama napisałaś- magiczny Ustroń, czyli coś w tym Beskidzie jest, że ciągnie ludzi w góry. Fakt nie Tatry, ale tam to trzeba mieć zdrowie. Tobie życzę abyś dostała morze....
plus jest taki, ze można poznać Ślązaków w sanatorium, jednego poznałem (najprawdziwszy górnik - Piotruś pozdrawiam) i do tej pory trzymamy kontakt. ;)
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 sty 2012 18:52

Post autor: stokrotka »

Leon 44 nas tam może tak nie ciągnie -nas tam po prostu "upychają" :lol: :lol: a w moim przypadku jod wskazany bo gardziołko nawala :lol: a "ląduję" w Ustroniu :lol: po raz n-ty :lol: :lol:
Nie ważne zresztą -dbają byśmy się nie przemęczali długą podróżą :P
Masz szczęście znać "prawdziwego" górnika -ja takiego nie znam ,choć tu mieszkam od urodzenia.
Już nie wymagam tego morza -odpuszczę sobie ,ale może inny rejon "gór' -może ? poproszę kierunek Polanica :oops:
Awatar użytkownika
Adela
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 12 lip 2014 15:10
Staż sanatoryjny: 9

Post autor: Adela »

chyba trzeba próbować "zwrotów" :D po- pierwsze to zawsze skraca czas oczekiwania /w niektórych regionach znacznie :cry: /
po - drugie czasami są świetne miejsca,moi znajomi zdecydowali się na Horyniec,tydzień " przed" i wrócili bardzo zadowoleni.
Jeśli nie ograniczają nas obowiązki,to ile się trzeba pakować? :lol:
Jak przyjdzie moja kolej spróbuję. :D
Awatar użytkownika
Leon43
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

faktycznie plusem jest to, że jak ktoś chce trafić lato to wystarczy spróbować zwroty latem. Tylko 18 miesięcy musi minąć od poprzedniego Sanatorium. Mi akurat wypada w październiku to już zalatuje jesienią ;)
Awatar użytkownika
Princi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 17 cze 2014 16:28
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 5 razy

Post autor: Princi »

ja lubię jesień :) a najbardziej w górach :) właśnie wtedy przebarwiają się liście,jest po sezonie i nie ma tak dużo ludzi :) chciałabym otrzymać skierowanie na jesieni w góry :) pozdrawiam
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Post autor: jacky6 »

Leon43 pisze: Tylko 18 miesięcy musi minąć od poprzedniego Sanatorium. Mi akurat wypada w październiku to już zalatuje jesienią ;)
marzyciel czy realista ?
:mrgreen: :ugeek:
ODPOWIEDZ