Sanatoryjne Savoir Vivre
-
skrzys
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 23 lip 2024 11:00
- Oddział NFZ: Opolski
- Staż sanatoryjny: 1
- Podziękował: 5 razy
- Podziękowano: 21 razy
Re: Sanatoryjne Savoir Vivre
W maju Cieplice, w sierpniu Szczawnice
-
Genever
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 31 maja 2022 06:44
- Podziękował: 27 razy
- Podziękowano: 127 razy
U mnie przez powódź nie wypaliły plany na Lądek dwa lata temu i tak sobie pomyślałam może w tym roku.... ale wygrało Szczawno właśnie. Szkoda, że się miniemy. Ciągnęło mnie tam od paru lat i voila nawet weekendowy rekonesans był i powiem Ci, że akurat remontują elewację tego dużego domu zdrojowego, nie wiem jak pokoje ale w holu jakby luksusowo. Nawet fortepian jest więc może i koncerty.
Młynarza chyba minęłam idąc do pijalni ale zero wiedzy. Latem będzie przecudownie, jesienią też. Byłam też w zamku Książ, generalnie jest co oglądać, czasami aż by się chciało do przedwojennych czasów cofnąć.
A Teraz już niedługo babski wypad po nieudanym przydziale koleżanki do Lądka, oczywiście prośba o zmianę miejscowości na cokolwiek nawet w tym samym terminie skutkowało w.....m z kolejki
A ja dalej nie składam wniosku, mąż to już absolutnie nie chce woli mieć dowolność we wszystkim i ciągle mi to powtarza , mówi , że był dwa razy i mu wystarczył, pozatym męża trzeba słuchać.
Ale mnie wzięło pisanie, wybaczcie. Miłego dnia.
-
skrzys
- Super Kuracjusz

-
Genever
- Super Kuracjusz

Szczerze to gdybym go "ciągnęła" to tylko po to aby nie wylądować w pokoju wieloosobowym.
Teraz mam babski wyjazd, potem wspólny i to na 12 dni, plus kilka weekendów a potem znowu samotne zwiedzanie. Ja naprawdę nie czuję nadmiernej potrzebt integracji i super się czuję sama ze sobą i chodząc swoimi ścieżkami.
-
skrzys
- Super Kuracjusz

-
Genever
- Super Kuracjusz

Myślę, że z biegiem czasu zmienię zdanie a może nie jeżeli zdrowie i finanse pozwolą bo ciągle jestem ciekawa nowych rzeczy i miejsc.
I wiesz - dałeś mi fajny impuls do poszukania czegoś typowo z zabiegami za granicą, może w Czechach...
I tak rozłąka ( byleby nie kilkumiesięczna lub ciągła) zbliża, ja osobiście wracam z radością w znane i swojskie ramiona.
-
Sniper
- Bardzo Pomocny Kuracjusz

- Na forum od: 12 paź 2021 00:15
- Podziękował: 11 razy
- Podziękowano: 36 razy
Są różne typy ludzi zupełnie praktycznie patrzących na tu i teraz......
Osobiście lubię odwiedzać miejsca klimatyczne z historyczną duszą, pijąc kawę przy Eishaus mile wspominam zdjęcia i relacje z mistrzostw jazdy figurowej w Oppeln(Opole) które miały miejsce na dawnym stawie obecnie sporej fontannie. Pijąc kolejny łyk aromatycznej kawy przeglądam zdjęcia z okresu plebiscytu śląskiego kiedy na tym stawie na łyżwach poruszali się żołnierze francuscy w towarzystwie pań w długich sukniach z początku "międzywojnia".
Podobnie miałem gdy odpoczywałem w neobarokowym basenie „Zdrój Wojciecha” w Lądku Zdroju, być może siedziałem na ławie wnękowej którą kiedyś zajmował Johann Wolfgang Goethe lub John Quincy Adams, późniejszy, szósty prezydent Stanów Zjednoczonych
Teraz się przygotuję z historii uzdrowisk do których pojadę w tym roku. A wstępna lektura ciekawie wróży
Ciekawie byłoby gdyby w takich kurortach zorganizowali bal wiedeński, panie i panowie w wypożyczonych i wypranych kostiumach tańczący w rytmie walca Straussa lub angielskiego....
Teraz sobie myślę, że takie klimatyczne miejsca z duszą trzeba odnaleźć niczym duchowy luksus z odrobiną próżności