Wyjazd ze zwrotów
- Felice
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 09 sty 2011 10:42
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 33 razy
- Podziękowano: 109 razy
Re: Wyjazd ze zwrotów
Wystawia je lekarz leczący przed wyjazdem.Przewiduje to kodeks pracy i nawet ustalona jest stawka wypłaty zasiłku chorobowego.
"Pobyt w sanatorium nie jest tożsamy z pobytem w szpitalu i za okres zwolnienia lekarskiego przypadającego na czas pobytu w sanatorium, pracownikowi przysługuje zasiłek chorobowy w wysokości 80 proc. podstawy wymiaru. Obniżenie podstawy wymiaru zasiłku chorobowego do 70 proc. podstawy wymiaru stosuje się tylko i wyłącznie w przypadku pobytu w szpitalu."
- gosiam
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 01 mar 2013 18:28
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 16
- Podziękował: 1 raz
Faktycznie tak jestFelice pisze: 05 paź 2017 09:35 Ja nie napisałam,że zwolnienie wystawia lekarz w sanatorium.
Wystawia je lekarz leczący przed wyjazdem.Przewiduje to kodeks pracy i nawet ustalona jest stawka wypłaty zasiłku chorobowego.
"Pobyt w sanatorium nie jest tożsamy z pobytem w szpitalu i za okres zwolnienia lekarskiego przypadającego na czas pobytu w sanatorium, pracownikowi przysługuje zasiłek chorobowy w wysokości 80 proc. podstawy wymiaru. Obniżenie podstawy wymiaru zasiłku chorobowego do 70 proc. podstawy wymiaru stosuje się tylko i wyłącznie w przypadku pobytu w szpitalu."
- alien
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 24 maja 2016 09:00
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 11
Podstawa prawna: Ustawa kodeks pracy ( Dz.U. z 1998 Nr 21 poz. 94 ze zm.) Ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych (Dz.U. z 2008 r. Nr 164 poz. 1027, z późn.
Ja opierałem się na tym zapisie.
- Felice
- Przyjaciel forum

Nie ma tam mowy o szpitalu uzdrowiskowym tylko o pobycie w sanatorium,który może się odbywać w ramach urlopu wypoczynkowego lub w ramach zwolnienia lekarskiego.
Była już na tym forum długa dyskusja na ten temat.Znam osoby które nie narażając się na nic korzystały z tego.Jeżeli lekarz wystawia ci zwolnienie lekarskie związane z chorobą na jaką kierowany byłeś do sanatorium nie popełnia żadnego przestępstwa.
Za pobyt w szpitalu uzdrowiskowym zwolnienie wypłacane jest w wysokości 70%,chyba inaczej dla osób powyżej 50 lat,ale tutaj nie wnikam w szczegóły. Zainteresowani mogą sprawdzić.
- alien
- Super Kuracjusz

- alien
- Super Kuracjusz

- alien
- Super Kuracjusz

- Felice
- Przyjaciel forum

Zwolnienia mnie bezpośrednio nie dotyczą co nie znaczy że nie mogę w tym temacie jakiejś tam wiedzy posiadać.