Prewencja ZUS

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 sty 2012 09:40
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 8

Re: Prewencja ZUS

Post autor: biedroneczka »

W Łodzi na Brzezińskiej, a Lądek... no cóż, myślę, że zadziałał łut szczęścia, super orzecznik i oczywiście osobisty czar ;) :lol: :lol:
Awatar użytkownika
Lewek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2012 20:17
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: Lewek »

Biedroneczko super wiadomość :D Gratulacje :kwiat:
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 12 razy

Post autor: violet58 »

biedroneczka pisze:Violet, ja czekałam równe cztery tygodnie na Komisję, ale wiem, że krócej też się czeka. W tej chwili przydzielają najwcześniej na początek marca, ale jak sam wiesz, przesunięcie terminu wyjazdu na odleglejszy jest możliwy, kwestia daru przekonywania, każdy ma jakiś swój osobisty powód ;)
Dziękuję serdeczne za info :kwiat: :kwiat: Ja się nadal waham na składaniem wniosku, zerkałem na mapkę ośrodków i znów pewnie będę miał do wyboru Ciechocinek lub Inowrocław. Jest co prawda jeszcze Polanica, ale z roku na rok daru przekonywania ubywa ;) :D :lol: i raczej będzie nieosiągalna.W zanadrzu mam NFZ, co prawda numer w granicach 18000, ale miłe panie potwierdziły możliwość ubiegania się o zwroty :D :D .
Ale ja cierpliwie poczekam do wiosny, późnej wiosny. Raz jeszcze :serce: dzięki :kwiat: :kwiat: :kwiat:
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 51 razy

Post autor: ewasz »

Biedroneczko, gratuluję Lądka :D
A może tak bliżej byś napisała: kiedy i do jakiego ośrodka ;)
Życzę miłego pobytu :kwiat:

Violet, też jesteś z łódzkiego jak Biedroneczka to spróbuj teraz, może uda Ci się też do Lądka ;)

Pozdrawiam Was :kwiat:
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

roxy pisze:Dzięki Biedroneczko. Z informacji od kolejnej dziesiątej pani w ZUS-e dowiedziałam się, że wysyłają dwukrotnie pismo najpierw zwykłym potem poleconym-nie dostałam żadnego. Teraz to będę dzwonić minimum raz w tygodniu :lol:
ZUS wysyła listy jako zwykle więc jeśli sie złożyło pismo o rehabilitację to ja dzwonie dokładnie po 2 tygodniach i pytam o termin Komisji.System jaki stosuje nie zawiódł mnie jeszcze . a było raz tak ,ze jechałem na komisję a list przyszedł 2 dni po.Składając wniosek o rehabilitację ZUS trzeba prosić numer do prewencji rentowej. Na wezwaniu na komisję jest zawsze podany numer kontaktowy ja go zapisuję i jak znalazł następnym razem . to co opisałem jest zwykłym zabezpieczeniem na wypadek jaki opisała Roxy. Źyczę Roxy pomyślnego załatwienia rehabilitacji. Sprawę nie dostarczenia zgłosił bym na swojej poczcie.Roxy Ty ten numer miałaś a wystarczyło w ramach braku wiadomości z ZUS zadzwonić temat by już wcześniej szeroko komentowany w jednym z wątków na forum.człowiek cale życie się uczy i ........ :(
Awatar użytkownika
Hana51
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 sty 2015 22:17
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: Hana51 »

A co powiecie na to: :D
W poniedziałek będzie 2 tyg.jak złożyłam wniosek do zusu o sanatorium. I tak jak pisałam czekam na komisję. Dziś pocztą przyszło......skierowanie do Ciechocinka od 25.02. Szok! Żadnej komisji, nic. Ale niestety muszę zwrócić to skierowanie. Nie odpowiada mi ten termin. Pracuję w oświacie i nie mogę teraz wyjechać. Trochę się boję, bo zależy mi na tym sanatorium ale muszę coś z tym zrobić.
Awatar użytkownika
roxy
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 sty 2014 23:31
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: roxy »

Hania z wielką chęcią pojadę za Ciebie-uwielbiam Ciechocinek o każdej porze roku. A wracając do sprawy z ZUS-em coś było na rzeczy bo dzisiaj rano dokładnie o 8 mąż zawiózł odwołanie a ciut po 10 miałam już telefon z zaproszeniem na poniedziałek na komisję.Ciekawe co teraz mi się przydarzy? :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
aqula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 wrz 2013 20:13
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: aqula »

No i w poniedziałek będziesz już wiedziała co i jak ;) powodzenia, trzymam kciuki :D :D
Awatar użytkownika
roxy
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 24 sty 2014 23:31
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 7

Post autor: roxy »

aqula pisze:No i w poniedziałek będziesz już wiedziała co i jak ;) powodzenia, trzymam kciuki :D :D
Dzięki ale mazowieckie dostaje najgorsze ośrodki w Polsce typu: Osieczek,Poddębice, Stalowa wola i Uniejów więc raczej nie mam na co się nastawiać:)))) Jak będę miała szczęście to dostanę Uniejów:) Doszłam do wniosku, że wkurza mnie ta łaska pań z ZUS-u, które zachowują się jak pan i władca, czasem mam ochotę pójść na pół roku na L4 a za pieniądze, które dostanę to sobie pojadę dokąd zechcę.Nie rozumiem kompletnie jak mozna podpisywac umowy z takimi ośrodkami bo sanatoriami to one nie są. I tak choroba wpędza mnie już w depresję a po pobycie w takim przybytku to od razu do psychiatryka albo do grupy AA.
Awatar użytkownika
Hana51
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 sty 2015 22:17
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: Hana51 »

roxy pisze:Hania z wielką chęcią pojadę za Ciebie-uwielbiam Ciechocinek o każdej porze roku. A wracając do sprawy z ZUS-em coś było na rzeczy bo dzisiaj rano dokładnie o 8 mąż zawiózł odwołanie a ciut po 10 miałam już telefon z zaproszeniem na poniedziałek na komisję.Ciekawe co teraz mi się przydarzy? :lol: :lol: :lol:
Roxy :kwiat:
Chętnie Ci oddam ten Ciechocinek. Zadzwoń do zusu że taka jedna rezygnuje i Ty to miejsce bierzesz :D :D :D
A tak poważnie jestem ciekawa czy wymienią mi ten termin i miejscowość. Niestety pracuję. Mnie interesuje tylko okres letni. W poniedziałek jadę do Zusu i zaraz załatwiam. Ciekawe, czy też dadzą w ciemno? Czy jednak zaproszą na komisję. Słyszeliście już o takim przypadku jak mój? Bo myślałam że komisja jest obowiązkowa dla wszystkich, a tu proszę.Zresztą bardzo się cieszę że mnie ta cała procedura omija. Ale myślę że to chyba zwroty skoro tak szybko. :D
ODPOWIEDZ