nicki - ich rodowód, czyli nasze nowe imię w necie ...

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
serendipity
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 gru 2011 18:45
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 5

Re: nicki - ich rodowód, czyli nasze nowe imię w necie ...

Post autor: serendipity »

jacky6 pisze:
serendipity pisze:Strasznie podoba mi się samo brzmienie słowa serendipity i też jego znaczenie: szczęśliwy dar dokonywania bezcennych przypadkowych odkryć, których się nie szukało, gdy szuka się czegoś innego.
Rzeczownik "serendipity" zawdziecza swoje istnienie Anglikowi o imieniu Horace Walpole, ktory w roku 1754 znalazł to słowo zainspirowany baśnią arabską "The Three Princes of Serendip" (Serendip to dawna nazwa Sri-Lanki). Bohaterowie baśni dokonywali odkryć niejako przez przypadek, bez wyznaczonego celu, stad "serendipity" oznacza właśnie "zdolność do
odnajdywania cennych rzeczy przez przypadek" (to ze strony angielski.edu.pl).
A poza tym jest taki film: Igraszki losu (oryg. Serendipity) z Johnem Cusack'iem, który niezmiennie mi się podoba;) John, oczywiście:)
czytamy w łykipedzi...

"Serendipity – angielski termin stosowany na oznaczenie sytuacji, w której przypadkowo dokonuje się szczęśliwego odkrycia, zwłaszcza wtedy, gdy szuka się czegoś zupełnie innego; szczęśliwy dar dokonywania przypadkowych odkryć.

Słowo pochodzi od dawnej arabskiej nazwy Sri Lanki − Serendip. Zostało użyte po raz pierwszy 28 stycznia 1754 przez hrabiego Horace'a Walpole'a w liście do przyjaciela Horace'a Manna. Po przeczytaniu starej perskiej bajki (The Three Princes of Serendip[1]) hrabia Horace Walpole postanowił, by jej wątek przewodni - czyli przypadki prowadzące do szczęścia nieposzukiwanego - nazwać właśnie serendipity."

qurde - ale to jest fascynujące ...

:o :o :o :o
No i co Ci się nie podoba? Napisałam dlaczego, napisałam skąd i dalej napisałam dlaczego. Nie ma polskiego tłumaczenia, więc, jakby się nie mówiło, zawsze będzie tylko tłumaczenie z angielskiego. I zapomniałeś o Cusacku;D
Czy to nie Ty rozpocząłeś ten wątek pytając? Miłych snów:P
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Witam :)
Mój nick to moje imię od Aleksander,tylko skrócona wersja choć nieraz zwracano się do Mnie tak albo Olek w niczym mi to nie przeszkadza, najważniejsze że jestem sobą i takim chce pozostać do końca :)
Miłego i słonecznego dzionka życze dla Wszystkich :)
Pozdrawiam
Alek
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

nicki - ich rodowód, czyli nasze nowe imię w necie ...

Post autor: jacky6 »

Alice pisze:
administrator pisze:Wziąłem 'admin' bo był wolny ;)
Pozdrawiam
Genialne.....to teraz wiem dlaczego ja już nie mogłam :D
nadal pozostaje wolny nick "adminka"...

:lol: :lol:
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Post autor: jacky6 »

serendipity pisze: No i co Ci się nie podoba? Napisałam dlaczego, napisałam skąd i dalej napisałam dlaczego. Nie ma polskiego tłumaczenia, więc, jakby się nie mówiło, zawsze będzie tylko tłumaczenie z angielskiego. I zapomniałeś o Cusacku;D
Czy to nie Ty rozpocząłeś ten wątek pytając? Miłych snów:P
dlaczego odczytałaś negatywnie mój post ?
ja tylko leciutko uzupełniłem Twoje nicka opisanie, właśnie takie "cuś" w Twoim wykonaniu mi się bardzo podoba... :kwiat: :kwiat: :kwiat:
PS - spanko miałem aż za mocne - mało co a do roboty bym się spóźnił, to znaczy spóźniłem się ale z całkiem innego powodu ...
ale to już inna bajka...
:mrgreen: :ugeek:
Awatar użytkownika
aqula
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 wrz 2013 20:13
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: aqula »

Aqula..zaczęłam używać praktycznie wszędzie, bo Agula było pozajmowane i na takim się tu zalogowałam :-) :-)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 sty 2012 09:40
Oddział NFZ: Łódzki

Post autor: biedroneczka »

A mnie nazywano Biedronką właściwie już w dzieciństwie :D
moja kuzynka Agatka mówiła do mnie czasami "boża krówko" ;) ...dlatego ten nick wybrałam dość naturalnie i bez większego rozmyślania nad tym, jaki ma być :) zdrobniłam go tylko, żeby nie kojarzył się z popularną siecią dyskontową :roll: :lol:

Boża krówko…
Boża krówko, leć do nieba
przynieś mi kawałek chleba
a do chleba trochę szczęścia
a do szczęścia trochę wiary
a na deser jakieś czary, jakieś mary.
Do nieba droga daleka
a boża krówka mała.
Przyrzekła nie doleciała.
A w niebie chmury kamienne
kolano panna zbiła.
Przyrzekła nie powróciła.
A w niebie chleba nie pieką.
Biedronka zapłakała.
Przyrzekła i nie dostała.
Leć do nieba…

Agnieszka Osiecka
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: medi »

No to cholenderka źle wybrałam nick ,powinnam wybrać Bajka :oops: Nawet zięć do mnie mówi Bajka :evil: Ciekawe czy jak będę miała wnuczki to też będą o mnie mówić babcia Bajka ;) :lol: :lol: A dlaczego Bajka chyba każdy wie ,niepoprawna marzycielka ,wiecznie snująca jakieś fantazje .Dopiero życie sprowadziło mnie do parteru :? :cry: :cry:
forumowicz

Trzeba być przez i stać się przez dłuższy czas łosiem ,żeby co niektorych zrozumieć 8-)
Kopidoły ,cukrownice,stowarzyszenie upadłych piekności,te akurat wiodą prym :lol:
forumowicz

Są kolego tacy co kopią i tacy co są kopani wiesz? :(
Może wymień jednych i oddziel drugich >Bo opinia Twoja jest krzywdząca ,nie wiem czy wiesz .....wkładanie wszystkich do jednego wora. :evil:
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: medi »

Podoba mi się ,chyba założymy "Stowarzyszenie upadłych piękności " Co do piękności to nie pretenduję :oops: ale reszta ...chętnie ;) :twisted: :twisted: :twisted:
ODPOWIEDZ