Czy wiecie że...

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
jurand40
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 lut 2013 19:36
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 9
Podziękowano: 1 raz

Re: Czy wiecie że...

Post autor: jurand40 »

Sztani odniosłem się ogólnie do uprawiania sportu , chyba Cie nie uraziłem tym wpisem
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

absolutnie nie :)jestem za stary na obrażanie się :lol: :lol:
Awatar użytkownika
jurand40
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Czy wiecie ze...
Za pierwowzór Dnia Kobiet przyjąć można obchodzone w starożytnym Rzymie Matronalia. Było to święto przypadające na pierwszy tydzień marca, związane z początkiem nowego roku, macierzyństwem i płodnością. Z okazji tego święta mężowie obdarowywali swoje żony prezentami
W Polsce święto było popularne w okresie PRL obowiązkowym prezentem był goździk, później tulipan wręczano też takie dobra materialne jak rajstopy, ręcznik, ścierke, mydło, czy kawa. :o
Obecnie corocznie odbywają się organizowane przez feministki demonstracje połączone z happeningiem na rzecz równego traktowania kobiet i mężczyzn ;)
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lis 2013 14:16
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: malgorzatas »

Dzień Mężczyzn - 10 marca
Nie tylko kobiety mają swoje święto, od niedawna w kalendarzu zagościł Dzień Mężczyzn. Pomysł na to święto jest pochodną idei równości płci. Tradycja święta zapoczątkowana została w 1999 r. Na świecie jest on obchodzony oficjalnie 19 listopada, jednak w Polsce przyjęła się data 10 marca, czyli dwa dni po święcie kobiet.
Awatar użytkownika
margot
W naszej pamięci
W naszej pamięci
Na forum od: 26 lip 2010 13:17
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: margot »

Tradycja obchodzenia tego święta na świecie została zapoczątkowana w Trynidadzie i Tobago ;)
Awatar użytkownika
jurand40
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Czy wiecie że..
Za niektóre kościelne czynności płacimy stawki sięgające wartości kilkuletniego małego auta :!:
CBOS podaje opierając sie na badań z różnych parafii mniej lub bardziej oficjalny cennik
-Uroczystość pogrzebowa przeciętnie 1500 zł, maksymalna wymieniona kwota - 8 tys
-Uroszystośc ślubna przeciętnie 1200 zł, maksymalna wymieniona kwota - 1800 zł czasem dodatkowa opłata za dekoracje Kościoła 500 zł/ rozwinięty dywan , kwiaty itp/
-Chrzest przeciętnie 250 zł, maksymalna wymieniona kwota 1000 zł
-Zamawiania mszy przeciętnie 56 zł, maksymalna wymieniona kwota - 500 zł
Chce dodac ze nie mam nic przeciwko wierze i Kościołowi, wiem że ksiądz powinien jak każdy otrzywywac wynagrodzenie za prace, ale czy waszym zdaniem stawki nie są za wysokie? jak jest w waszych parafiach?
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 sty 2012 18:52

Post autor: stokrotka »

jurand 40 właśnie dlatego o czym piszesz przestałam chodzić do kościoła --no tak między innymi dlatego ,bo są też inne powody-chociaż wiem że to nic nie uzdrowi tego systemu.
Wiarą wiarą ;ale ? no właśnie -dlaczego ? każdy z nas dostaje za swoją pracę wynagrodzenie 1 raz w miesiącu .Tymczasem przybywa pogrzebów ,trochę mniej ślubów i chrztów.Za to są osobne cenniki wg. uznania :lol: co łaska :lol: i to są nie małe pieniądze jak wszyscy wiemy.
W/w. "usługi" są dodatkową formą nagradzania księży.Dlaczego ? każde wynagrodzenie powinno być opodatkowane -jak to jest w tym konkretnym przypadku -nie wiem. :o
Temat rzeka nie do ogarnięcia...
Gosia43
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2012 11:15

Post autor: Gosia43 »

;) jurand ;) poczytała sobie troszkę tu widzę że poważne tematy poruszasz :) ale skąd Ty je bierzesz :) lubisz ludzi drażnić ;) ;) ;) ;)
Awatar użytkownika
jurand40
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Gosia43 pisze:;) jurand ;) poczytała sobie troszkę tu widzę że poważne tematy poruszasz :) ale skąd Ty je bierzesz :) lubisz ludzi drażnić ;) ;) ;) ;)
Gosia43 ja poruszam różne tematy / na serio i z humorem/, myślę ze czasem warto coś wiedziec ;) , jeśli Ciebie te tematy drażnią to omijaj je z daleka...
Gosia43 a może Ty jesteś gospodynią księdza skoro Cię drażni ten temat ;) :lol: :lol:
Gosia43
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 lut 2012 11:15

Post autor: Gosia43 »

jurand :) zabardzo jesteś pewien siebie :) te z humorem mogą byś ;) ;) ;) mnie ksiądz ani polityk :) nie interesują ale i ich nie krytykuje :) takie wybrali zawody to ich problemy :) ja wole spokojne życie bez stresu:) miłego wieczoru
ODPOWIEDZ