Szczepionki na korona wirusa

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.

Czy zaszczepisz się przeciwko koronawirusowi SARS-COV2?

TAK
70
72%
NIE
22
23%
NIE WIEM
5
5%

Liczba głosów: 97

Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Szczepionki na korona wirusa w Rzeszowie

Post autor: jacky6 »

Przez prawie 2 miesiące licząc od dnia wystawienia skierowania - Rzeszów był jedną z niewielu miejscowości, gdzie system oferował mi szczepienie.
Był jeszcze Białystok.
Zdecydowała się moja swatowa ( 70+), też ze śląskiego.
I pojechała tam a raczej została zawieziona przez córkę 3 tygodnie temu.
Ja się nie zdecydowałem, goole map pokazywało odległość w jedną tylko stronę 250 km a opcji rekompensaty kosztów dojazdu nie uruchomiono.

Pytanie - ile takich swatowych, swatów i rozmaich chwatów - spoza Rzeszowa się tam zaszczepiło ?

PS - dzisiaj zaliczyłem z połowicą Pfizera w mieście wojewódzkim, zarejestrowałem się 2,5 tygodnia temu. Do czasu zarejestrowania się nie było żadnej oferty w miejscu zamieszkania ani w sąsiedzkich gminach śląskiego "trójmiasta".
Odżałowałem te parę złociszy na paliwo.
Obsługa w Katowickim Centrum Kongresowym na najwyższym poziomie - super sprawna.
Panowie byli w bluzach dresowych z nadrukiem "ratownik górniczy".

:mrgreen: :ugeek:

Awatar użytkownika
bardzyk2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 cze 2020 14:03
Staż sanatoryjny: 5
Podziękowano: 7 razy

Re: Szczepionki na korona wirusa

Post autor: bardzyk2 »

Zgadzam się Jacky6, też szczepiłam się w Katowickim Centrum, akurat Moderną i też uważam, że było super. Duża przestrzeń, idealny porządek i bardzo profesjonalna pomoc we wszystkim ze strony panów z Centralnej Stacji Ratownictwa Górniczego.

W moim oddalonym o ok. 30 km od Katowic mieście ani w połączonych z nim 4 miastach też nie było ani jednego wolnego terminu dla 70+. Były tylko terminy w Tarnowskich Górach (zresztą znaczną część zapisanych tam ludzi 70+ później przesunięto do Katowic lub na terminy majowe), w Katowickim Centrum Konferencyjnym i kilka miejsc w Beskidach. Wszyscy moi znajomi szczepili się poza miejscem zamieszkania od kilkunastu do kilkudziesięciu km mimo gęstej infrastruktury ośrodków medycznych. Widocznie na nasze śląskie ponad 4 mln mieszkańców szczepionek było za mało a ludzie w większości chcieli się szczepić.

To, że w Rzeszowie czy w Białymstoku były liczne wolne terminy wynika chyba z tego, że tam jest mało chętnych do szczepienia. Jeśli do punktu szczepień dostarczą szczepionkę np. Phizera i zostanie zerwany ciąg niskiej temperatury, to trzeba ją zużyć w ciągu chyba max. 5 dni, albo wylać. Jeśli było mało ludzi zapisanych to po co zamówiono tak dużo szczepionek? Zapisy są przecież ze sporym wyprzedzeniem. Chyba, że ludzie się zapisali a potem po prostu nie przyszli. Mam nadzieję, że tak nie było.

Ale skoro już ta szczepionka tam dotarła, to lepiej było zaszczepić tych, którzy się zgłosili, choćby przyjechali z daleka, niż ją zniszczyć.

Życzę dużo zdrowia :kwiat: :kwiat:
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Witam ,jedyny pozytyw tego bałaganu jest taki że zaszczepiono ileś tam osób- nie jestem w stanie zrozumieć wypowiedzi prezesa spółki medycznej z Rzeszowa że rząd nie ma nic do tego skąd mają szczepionki i kogo mają szczepić- niestety widać jak na dłoni bałagan decyzyjny bo o drugim DNIE już nie wspomnę ,Pozdrawiam i Nieustająco Dużo Zdrowia Życzę :kwiat: :serce: :kwiat:
Awatar użytkownika
dani888
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 12 lis 2019 20:15
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: dani888 »

Bardzyku kochana :serce: .
Masz sporo racji odnośnie szczepień w naszym regionie , jest trochę ludków , którzy mają obawy przed szczepieniem , zwłaszcza AstrąZenecą , poza tym brak zaufania do ...wiadomo do kogo itd..
Rozmawiam ze znajomymi , rodziną itp. i są takie osoby , które nawet nie zapisywały się .
Ale np. przed świętami była ogromna kolejka do punktu szczepień , stali ludziska na zewnątrz i marzli .
Pozdrawiam wszystkich , zdrówka .
Gość

Post autor: Gość »

Witajcie ;)
Ja 1 kwietnia przyjąłem pierwszą dawkę. I miałem wybór!
Astra w prawe ramię albo Zeneca w lewe :o
Albo wszystko razem w ... no mniejsza z tym.
A poważnie, to faktycznie zaszczepiłem się pierwszą dawką. Na drugą zapraszają 17 czerwca.
W tym szumie informacyjnym trudno było podjąć decyzję, ale postanowiliśmy z żoną, że zaryzykujemy.
Objawów poszczepiennych praktycznie brak poza leciutkim wzrostem temperatury dnia następnego.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i uważajcie na siebie. Sąsiadka nasza najbliższa przywiozła sobie z sanatorium na pamiątkę tego kosmatego zbója. Wczoraj smutni Panowie w białych kombinezonach wywieźli ją do szpitala ponad 100 km od Warszawy... :( Ale sąsiad twierdzi, że już jest lepiej, pewnie pomogło wspomaganie tlenem, oby na tym się skończyło.
Awatar użytkownika
dani888
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Kaziu , to zmartwiłeś mnie bardzo :serce: . Nie wiesz przypadkiem w jakim sanatorium ta pani była ?
Pytam bo ludziska wyjeżdżają co rusz.....
Odnośnie Waszego szczepienia to dlaczego macie aż tak odległy termin do drugiej dawki ? Jeśli możesz to proszę , powiedz - jaka szczepionka itd... Cieszę się , że nie było komplikacji , pozdrawiam cieplutko .
Gość

Post autor: Gość »

Wiesz Dani, nie znam szczegółów pobytu sąsiadki więc nie chcę niepotrzebnie siać paniki. Przecież mogła się zarazić (zakazić...?) gdzieś poza obiektem, więc mógłbym niepotrzebnie kogoś wystraszyć a i wystawić jakąś fałszywą laurkę. Mam nadzieję, że sąsiadka szybko wróci i będziemy mieli okazję na ten temat porozmawiać. I wtedy będę mądrzejszy i... rozmowniejszy.
A Ja się zaszczepiłem tym, o czym pisałem powyżej. W przypadku tego preparatu podobno teraz taki standard odległości między dawkami obowiązuje. Ale to się może oczywiście zmienić, tak jak już wiele elementów naszego programu szczepień. Ja tam w każdym razie jestem dobrej myśli. Nie miałem specjalnych przeciwwskazań, więc postanowiłem jak wyżej.
Awatar użytkownika
bardzyk2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 cze 2020 14:03
Staż sanatoryjny: 5
Podziękowano: 7 razy

Post autor: bardzyk2 »

Drogi Kazimierzu :kwiat:

Moja koleżanka miała przyjemność gościć u siebie sąsiadkę na herbatce, siedziały razem prawie 1,5 godziny. Koleżanka była dwa tygodnie po szczepieniu pierwszą dawką, więc poczuła się odważna.

Po trzech dniach od tej wizyty po sąsiadkę przyjechali biali kosmonauci i wywieźli do szpitala, wirus, wariant brytyjski, jelitowy :evil: .

Koleżanka drżała ze strachu przez prawie dwa tygodnie, ale już na święta bała się mniej i wygląda na to, że już pierwsza dawka jednak ją ochroniła.

Życzę dużo, dużo zdrowia i mocnej wiary, że jakoś damy radę temu diabłu :evil: z przyssawkami :x
Awatar użytkownika
dani888
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Kaziu , ot i masz , nie doczytałam jak trzeba :oops: , AstraZeneca poszła w ruch i cieszy mnie , że jest wszystko ok . Odnośnie sąsiadki to cofam pytania , bo masz rację , z tym zakażeniem się różnie mogło być . Z tymi szczepieniami to zmienia się wszystko co sekundę , bałagan i tyle . Już sama nie wiem co o tym myśleć tak naprawdę i chyba tego nikt nie wie .
Awatar użytkownika
dani888
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Bardzyku , dlatego po zaszczepieniu się każą nosić maski , trzymać dystans itd....
Może te szczepienie jest skuteczne po jakimś czasie ale wygląda na to , że nie u wszystkich :evil: .
Może nie być przeciwciał ....a w ogóle to mam dość tej zarazy , obostrzeń , siedzenia w domu , nawet nie można oddychać świeżym powietrzem :shock: .
ODPOWIEDZ