To nie tak - jeden wniosek jest o świadczenie rehabilitacyjne a drugi o rehabilitację z prewencji ZUS . To są dwie oddzielne sprawy i przepraszam , że może wytłumaczyłam to zawile . Po prostu nie wiem , który wniosek składać pierwszy i czy mogę złożyć oba jednocześnie bo dotyczą dwóch różnych spraw . Ale dziękuję za odzew
Sanatorium z ZUS
- dani888
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 12 lis 2019 20:15
- Oddział NFZ: Podlaski
- Staż sanatoryjny: 2
Re: Sanatorium z ZUS
To nie tak - jeden wniosek jest o świadczenie rehabilitacyjne a drugi o rehabilitację z prewencji ZUS . To są dwie oddzielne sprawy i przepraszam , że może wytłumaczyłam to zawile . Po prostu nie wiem , który wniosek składać pierwszy i czy mogę złożyć oba jednocześnie bo dotyczą dwóch różnych spraw . Ale dziękuję za odzew
- Muzyczka
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 23 mar 2018 19:45
- Oddział NFZ: Małopolski
- Podziękował: 5 razy
- Podziękowano: 3 razy
tak mi się wydaje, że jakiś tam czas musisz mieć żeby złożyć wniosek o świadczenie rehabilitacyjne, by nie przepadło i to jest chyba ważniejsze , także ja bym uważała, że to b.ważne. Również też złożyłabym wniosek ten drugi o rehabilitację w ramach prewencji rentowej.. ale nie wiem czy mam rację. Wydaje mi się , że jeżeli przyznają Ci wniosek o świadczenie rehabilitacyjne to w tym samym czasie możesz mieć przyznaną prewencję rehabilitacyjną w ramach świadczenia rehabilitacyjnego..często też tak jest , że sam ZUS w ramach świadczenia rehabilitacyjnego wysyła na prewencję ale to wszystko zależy od choroby, od indywidualnego przypadku i od możliwości wyzdrowienia i wrócenia do pracy....
Pozdrawiam.
-
forumowicz
Napisałaś wystarczająco jasno Dani , ja niestety nie potrafię Ci podpowiedzieć , może ktoś z autopsji .....świadczenie rehabilitacyjne i rehabilitację w ramach prewencji rentowej ZUS ...
Gdyby to mnie dotyczyło , najpierw składałabym o świadczenie rehabilitacyjne .
- Andrzej1958
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 23 maja 2018 19:18
- Oddział NFZ: Lubelski
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 79 razy
Sprawdź na stronie ZUS, czy Twoje schorzenie łapie się na prewencję rentową (kardiologia, narządy ruchu, pulmonologia, psychosomatyka może coś jeszcze).
- Muzyczka
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 23 mar 2018 19:45
- Oddział NFZ: Małopolski
- Podziękował: 5 razy
- Podziękowano: 3 razy
- dani888
- Super Kuracjusz

Nigdy nie myślałam , że spotka mnie coś takiego , plany życiowe obróciły się w dym.... Ale dziękuję Wam z całego serca ... za wszystko
Myślicie , że w wieku przedemerytalnym i z grupą inwalidzką (lekką) mogą mnie zwolnić z pracy ?! Oczywiście ... za długie L-4 ?
- sztani
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 28 gru 2012 09:59
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 12
- Podziękował: 2 razy
- Podziękowano: 7 razy
- dani888
- Super Kuracjusz

P.s. w okresie ochronnym również mogą zwolnić z pracy ?!
-
forumowicz
Spokojnie zdrowiej , masz trochę czasu na odzyskanie sprawności .
powodzenia