Aspołeczne zachowania w sanatorium
- Hipokryt
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 11 lut 2015 18:49
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Staż sanatoryjny: 21
Re: Aspołeczne zachowania w sanatorium
Moimi doświadczeniami trochę innej natury staram się też podzielić na Forum, więc opiszę kolejną sytuację:
Będąc pierwszego dnia w sanatorium poprosiłem na stołówce o osobny stolik dla nas ze względu na niepełnosprawność mojego syna. Spotkało się to ze zdziwieniem i odpowiedziano nam, że jest to niemożliwe i zostajemy przydzieleni do stolika 6-osobowego w dość zatłoczonej sali. Nie było z nami większych problemów i spożywaliśmy posiłki razem ze wszystkimi i nawet wydawało się być dość miło i sympatycznie. Trwało to tylko (a może aż?) sześć pierwszych dni turnusu. Siódmego dnia gdy wszyscy siedzimy i czekamy na podanie śniadania przychodzi kelnerka i... nakazuje przenieść się do innego stolika czterem osobom, czyli wszystkim oprócz nas. Mogę się tylko domyślać czym mogło to być spowodowane? Znalazł się osobny stolik dla osób, które były zbyt zestresowane naszym towarzystwem. Gdy mój syn domyślił się, że to on jest przyczyną tej sytuacji - nie chciał już przychodzić na stołówkę. Przy stole posiłki jadłem tylko w pojedynkę, więc było 5 pustych miejsc do końca turnusu. Dla syna najlepszym miejscem na spożywanie posiłków był korytarz lub nasz pokój.
Czy było to jeszcze "zachowanie aspołeczne" czy już przejaw nietolerancji wobec innych ?
- GIENIA
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 18 maja 2016 10:12
- Oddział NFZ: Małopolski
- Staż sanatoryjny: 16
- Podziękował: 256 razy
- Podziękowano: 137 razy
- jacky6
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 05 mar 2014 14:39
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 8
- Podziękował: 34 razy
- Podziękowano: 36 razy
Aspołeczne zachowania w życiu i w sanatorium
Wg pewnej ilości bywalców na tym świecie - przede wszystkim we wrześniu 1939...
-
BarbaraSzczepanska
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 18 kwie 2017 16:22
- Oddział NFZ: Pomorski
- Staż sanatoryjny: 3
- Hipokryt
- Super Kuracjusz

Z tym wypominaniem braku kultury w sanatorium byłbym bardzo ostrożny. Tak zwany "brak kultury" nie zawsze jest spowodowany złymi intencjami, lecz mogą być jeszcze inne bardziej złożone przyczyny,BarbaraSzczepanska pisze: 07 lis 2017 23:55 Brak kultury wszędzie się odczuwa a tym bardziej w takim skupisku tylko dziwie się że każdy lubi obmawiac drugą osobę. a nie patrzy na siebie chcąc komuś dopiec trzeba spojrzeć na siebie i dopiero zabrać glos
Wracając do zachowania przy stole wspominam z turnusu te dziwne spojrzenia gdy... jedliśmy obiady posługując się tylko łyżką co było oceniane jako ewidentny brak kultury. No i jak tu krytycznie "spojrzeć na siebie" gdy nie dało się inaczej ?
-
forumowicz
Życzę aby taka zwykła życzliwość była czymś normalnym , a do tego choć odrobinę empatii i świat ma kolory
-
forumowicz
- Hipokryt
- Super Kuracjusz

- Pancernz
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 28 kwie 2017 17:11