Sanatorium z ZUS
-
Arker
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 25 kwie 2021 17:06
- Oddział NFZ: Lubelski
- Podziękował: 87 razy
- Podziękowano: 50 razy
Re: Sanatorium z ZUS
Czy będąc w sanatorium bierzecie zwolnienie lekarskie czy korzystacie z urlopu? Ja jestem osobą z orzeczeniem w stopniu umiarkowanym i nie wiem czy na prewencję ZUS można wykorzystać tę zwolnienie od pracy 21 dni na rehabilitację.
-
aw21
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 10 paź 2017 10:32
- Staż sanatoryjny: 17
- Podziękowano: 2 razy
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 20 mar 2020 22:12
- Podziękował: 21 razy
- Podziękowano: 72 razy
Pozdrawiam
Troszkę się zdublowaliśnymy z odpowiedzią, ale to nic.
Posiadam orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu umiarkowanym
Osoby z orzeczeniem mają do roku 21 dni zwolnienia od pracy pełnopłatnego celem rehabilitacji.
Moje pytanie czy takie zwolnienie od pracy można wykorzystać przy prewencji ZUS?
- Andrzej1958
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 23 maja 2018 19:18
- Staż sanatoryjny: 5
- Podziękował: 11 razy
- Podziękowano: 53 razy
Na pierwszej wizycie i pielęgniarki deklarowało się czy potrzebujemy zwolnienia. Osoby będące na świadczeniu rehabilitacyjnym nie potrzebują, bo już są na L4. Deklarujemy też kiedy chcemy rozpocząć zwolnienie i zakończyć, bo podróż może zacząć się dzień przed rozpoczęciem turnusu, a zakończyć dzień po.
Poza tym obecnie nie dostajemy papierowego zwolnienia, tylko elektronicznie jest wysyłane do ZUS i pracodawcy.
Oczywiście jeśli chcemy, to możemy wykorzystać urlop wypoczynkowy, bo może być finansowo korzystniej.
Jeśli to jest 21 dni roboczych, to wystarczy na pobyt w sanatorium. Wydaje mi się, że możesz z tego skorzystać. Tylko załatwiasz to ze swoim pracodawcą.
-
Kleinehexe
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 20 mar 2020 22:12
- Podziękował: 21 razy
- Podziękowano: 72 razy
-
Arker
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 25 kwie 2021 17:06
- Podziękował: 87 razy
- Podziękowano: 50 razy
Witam ,tez mam ten stopien i nie mozesz skorzystac z tego urlopu 21 dni ,mozna jak jest turnus z Pefron-u,z Zus dostajesz L4 lub wykorzystujesz urlop wypoczynkowyEmi85 pisze: 21 sty 2024 10:21 Napisze jaśniej :
Posiadam orzeczenie o niepełnosprawności w stopniu umiarkowanym
Osoby z orzeczeniem mają do roku 21 dni zwolnienia od pracy pełnopłatnego celem rehabilitacji.
Moje pytanie czy takie zwolnienie od pracy można wykorzystać przy prewencji ZUS?
Dziękuję za informację gdyż grupę mam od niedawna i jeszcze nie orientuję się we wszystkim .