Robeo pisze:
Za odrobinę oczywiście nie dają. Nawet poważnie chore osoby mają problem z udowodnieniem niezdolności do pracy (bo w końcu nie chodzi tu o chorobę, a o niezdolność).
No właśnie o CO CHODZI ???
Komisja w ZUS orzeka o niezdolności do PRACY ,ale jednocześnie daje ten przysłowiowy " bufor finansowy " a i JEDNOCZEŚNIE swoisty glejt umożliwiający lepsze ..ŻYCIE .
Tak zaraz pojawią się głosy oburzenia !!!
Znam czy też znałem wielu 'rencistów " którzy mieli orzeczoną niepełnosprawność ,aby mogli PRACOWAĆ.
Tak
MOGLI PRACOWAĆ .
Czym jest orzeczenie z ZUS
Malutki procent ludzi ,którzy mają przyznane świadczenie utrzyma się na Rynku
ile wynosi owe świadczenie ??
800
900
no 1 000 złotych
ilu rencistów ma świadczenie na poziomie powyżej 1 000 ,00 złotych
A ile kosztują leki dla osoby chorej ?
Osobiście gdyby nie PRACA to za świadczenia ,które utrzymuję z ZUS nie zrealizowałbym tak nie zrealizowałbym recept po wyjściu od dwóch tylko specjalistów miesięcznie !!!
Co roku mam Kontrolę z Urzędu Skarbowego bo odliczeń na leki mam rocznie na kwotę ponad 12 000 ,00 zł czyli o 12 000,00 zł mam mniejszy dochód.
Dlatego MUSZĘ PRACOWAĆ ,aby ŻYĆ pomimo wpisu na orzeczeniu ..
ŻADNA PRACA
a WALKA Z ZUSEM to niestety walka z wiatrakami , każde zwycięstwo jest godne odnotowania
Tak panuje taka opinia ,która mocne podwaliny miała na początku transformacji ,że wielu uciekało na renty ale dziś System orzecznictwa Jest wprost naprężony dziś otrzymanie tzw 2 grupy graniczy z CUDEM osobiście nie słyszałem aby nawet ktoś otrzymał tzw 1 grupę z ZUS z MOPS zdarza się .
tutaj nie powinniśmy się tylko wspierać( duchowo czy trzymając kciuki ) Powinniśmy tutaj udzielać Sobie wskazówek ,aby móc WYEGZEKWOWAĆ swoje Prawa