Przesądy, zabobony, czarna magia, itp.

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
administrator
Administrator
Na forum od: 28 lis 2008 22:27
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Re: Przesądy, zabobony, czarna magia, itp.

Post autor: administrator »

O właśnie gorkaa! Dobre pytanie! Kto był? I czy się sprawdziło?
W sumie to nie spodziewałem się i tak, aż tylu różnych przesądów ile tu wypisaliście, aczkolwiek jak dobrze pomyśleć, to są one często stosowane na co dzień ale zupełnie się o nich nie myśli.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Przesądy humorystycznie interpretowane ...

Post autor: jacky6 »

Sloneczko pisze:Odpukanie w niemalowane drewno odpędza wszelkie licho oraz zło :)
czasami odpukując stukam w łepetynę traktując ją zastępczo za brakujące ( niemalowane ) drewno ...

:P :P :P

:mrgreen: .... :ugeek:
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Sloneczko »

Jak spadnie ze stołu na podłogę łyżka to przyjdzie do nas gość - kobieta, jak widelec to mężczyzna a jak nóż to teściowa :lol: :lol:
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: ewasz »

Jeśli dziecko po kontakcie z człowiekiem o tzw. złych oczach jest marudne, rozpalone to przetrzeć czoło lewą stroną halki lub zlizać od nasady nosa w kierunku do włosków i splunąć do tyłu i powtórzyć tą czynność trzykrotnie.
Awatar użytkownika
krisss0070
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 03 lut 2013 20:29
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 2
Podziękowano: 2 razy

Post autor: krisss0070 »

administrator pisze:O właśnie gorkaa! Dobre pytanie! Kto był? I czy się sprawdziło?
W sumie to nie spodziewałem się i tak, aż tylu różnych przesądów ile tu wypisaliście, aczkolwiek jak dobrze pomyśleć, to są one często stosowane na co dzień ale zupełnie się o nich nie myśli.
Pozdrawiam

Witam :kwiat: Ja byłam raz jak miałam naście lat tak z ciekawości koleżanki ciągnęły i długo nie musiały mnie namawiać :) ;) i muszę powiedzieć że mnie powiedziała prawdę i jak zaczęła że zmarła mi mama bardzo młodo to osłupiałam a nic jej nie mówiłam ona rozkładała karty i jak tak zacznę myśleć to dużo mi się spełniło mogłabym tu naprawdę wymieniać :kwiat: chociaż ja nie wierze w przesądy no może co niektóre :lol: :) to było tylko raz kiedy Krisss była u wróżki i na pewno już nie pójdę :kwiat: pozdrawiam ;)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Jak się chce mieć spokojny sen ,nie korzysta się z porad wrózbitów ani bzdurnych horoskopów .Byłam raz tak jak Krisss jako młoda mężatka i o jeden raz za dużo.
Tak sprawdziło się to co powiedziała wrózka :evil: :evil: :evil: właśnie się spełnia :cry:I tragedią jest to ,że ciągle brzmi mi w uszach 2 część tej wróżby...............która teraz znów nie pozwala spać spokojnie. :evil:
Teraz znoszę pewne wydarzenia i cierpienia już inaczej swoich bliskich ,wtedy zkłóciło mi to parę lat spokojnych dni i nocy.
Należy pamiętać ,że osoby te przepowiadają nie tylko cudowne zdarzenia ale tragedie i smierć.Po co więc fundować sobie ten stres ?
Potem ponosimy takich zachowań konsekwencje w postaci ,nieprzespanych nocy ,lęków o bliskich ,etc.I to za nasze pieniądze i kosztem naszego spokoju.
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Sloneczko »

ewasz pisze:Jeśli dziecko po kontakcie z człowiekiem o tzw. złych oczach jest marudne, rozpalone to przetrzeć czoło lewą stroną halki lub zlizać od nasady nosa w kierunku do włosków i splunąć do tyłu i powtórzyć tą czynność trzykrotnie.
Bardzo mi sie to podoba Ewasz :kwiat: .... :D
Awatar użytkownika
krisss0070
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

kruszynka pisze:Jak się chce mieć spokojny sen ,nie korzysta się z porad wrózbitów ani bzdurnych horoskopów .Byłam raz tak jak Krisss jako młoda mężatka i o jeden raz za dużo.
Tak sprawdziło się to co powiedziała wrózka :evil: :evil: :evil: właśnie się spełnia :cry:I tragedią jest to ,że ciągle brzmi mi w uszach 2 część tej wróżby...............która teraz znów nie pozwala spać spokojnie. :evil:
Teraz znoszę pewne wydarzenia i cierpienia już inaczej swoich bliskich ,wtedy zkłóciło mi to parę lat spokojnych dni i nocy.
Należy pamiętać ,że osoby te przepowiadają nie tylko cudowne zdarzenia ale tragedie i smierć.Po co więc fundować sobie ten stres ?
Potem ponosimy takich zachowań konsekwencje w postaci ,nieprzespanych nocy ,lęków o bliskich ,etc.I to za nasze pieniądze i kosztem naszego spokoju.
Dokładnie kryszynko :kwiat: ja jak na razie mam spokój ODPUKAĆ W NIE MALOWANE :) ale przeszłam swoje :( nawet nie chce słyszeć już .... ;) :kwiat:
Awatar użytkownika
krisss0070
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Miało być kruszynko :kwiat: :kwiat: :kwiat: przepraszam :serce: :lol:
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: ewasz »

Sloneczko pisze:
ewasz pisze:Jeśli dziecko po kontakcie z człowiekiem o tzw. złych oczach jest marudne, rozpalone to przetrzeć czoło lewą stroną halki lub zlizać od nasady nosa w kierunku do włosków i splunąć do tyłu i powtórzyć tą czynność trzykrotnie.
Bardzo mi sie to podoba Ewasz :kwiat: .... :D
Wiesz Słoneczko, u mnie w rodzinie to się stosuje od wielu, wielu lat i zawsze działa :kwiat: Moja córa korzysta z tego do dzisiaj :kwiat:
ODPOWIEDZ