Sanatoria ZUS 2018

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
ewlinka7
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 16 cze 2014 20:24
Oddział NFZ: Opolski
Staż sanatoryjny: 4

Re: Sanatoria ZUS 2018

Post autor: ewlinka7 »

W przypadku wyjazdu pisze o prewencji ZUS - jest zdecydowanie więcej zabiegów , zresztą zabiegi wodne jak i borowinowe są tez przy wyjezdzie z NFZ - wszystko zależy od tego gdzie się pojedzie j jaką bazą zabiegowa dysponuje dany ośrodek , natomiast teraz jestem na ambulatoryjnej 6 tyg.- ale z NFZ i nie ma mowy o zabiegach wodnych, borowinie czy tego rodzaju "cudach". Nie wiem jak jest w przypadku rehabilitacji ambulatoryjnej z ZUS ale wydaje mi się ze ośrodki zdrowia czy szpitale w miastach nie dysponują tak bogatą bazą zabiegową- przynajmniej w mojej okolicy.
ewlinka7
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Pusia - będąc raz na komisji pierwsze pytanie jakie zadał mi orzecznik-- zanim zajrzał do papierów - od kogo mam skierowanie - jak zobaczył ze od neurologa, zaraz zaczął ze mną przeprowadzać wywiad i pytać o dolegliwości. Słyszałam tez komentarz orzecznika ze jak ktoś ma ogromne problemy z kręgosłupem to powinien się leczyć u specjalistów, bo lekarz POZ dosyć ze nie może skierować na specjalistyczne badania to i podobno nie może przepisać niektórych leków. ... stad wydaje mi się ze poważniej traktują skierowania wypisane przez specjalistów - nie twierdzę jednak ze i takowego nie odrzuca. ... w końcu podobno taka ich rola.... żeby zaoszczędzić na nas ile się da :roll: Osobistego doswiadczenia w roznicowaniu skierowan od specjalisty lub lekarza POZ podczas komisji w ZUS nie mam - zawsze miałam tylko od specjalisty, zresztą jak zaczynałam starać się o prewencje, radzono mi, bym zalatwila skierowanie od specjalisty, stad moja wypowiedz :lol:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

ewlinka7 pisze: 13 mar 2018 22:08 (...) . Nie wiem jak jest w przypadku rehabilitacji ambulatoryjnej z ZUS ale wydaje mi się ze ośrodki zdrowia czy szpitale w miastach nie dysponują tak bogatą bazą zabiegową- przynajmniej w mojej okolicy.
ja wiem. Warunkiem podpisania umowy o świadczenie usług w ramach prewencji ZUS jest podsiadanie odpowiedniej bazy zabiegowej i możliwość świadczenia usług określonych umową. Do zakresu tych usług należą m.in. zabiegi z udziałem surowców naturalnych. Jeżeli palcówka ma umowę to MUSI mieć takie zabiegi. Może w Twojej okolicy nie ma takich placówek. Polecam wykaz ośrodków na stronie ZUS.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

=ewlinka7 post_id=727644 time=1520975951 user_id=9126]
Pusia - będąc raz na komisji pierwsze pytanie jakie zadał mi orzecznik-- zanim zajrzał do papierów - od kogo mam skierowanie - jak zobaczył ze od neurologa, zaraz zaczął ze mną przeprowadzać wywiad i pytać o dolegliwości.
wydaje mi się że to raczej normalne zachowanie lekarza - powinien przeprowadzić wywiad i wypełnić odpowiednie rubryki na podstawie tego wywiadu.
=ewlinka7 post_id=727644 time=1520975951 user_id=9126]
słyszałam tez komentarz orzecznika ze jak ktoś ma ogromne problemy z kręgosłupem to powinien się leczyć u specjalistów, bo lekarz POZ dosyć ze nie może skierować na specjalistyczne badania to i podobno nie może przepisać niektórych leków. ... stad wydaje mi się ze poważniej traktują skierowania wypisane przez specjalistów - nie twierdzę jednak ze i takowego nie odrzuca. ...(...) zawsze miałam tylko od specjalisty, zresztą jak zaczynałam starać się o prewencje, radzono mi, bym zalatwila skierowanie od specjalisty, stad moja wypowiedz
całkowicie się zgadzam .Lekarz pierwszego kontaktu ma mniejsze możliwości kierowania na badania specjalistyczne i rehabilitację. Tylko że w swoim poście
autor: ewlinka7 » 13 mar 2018 20:08
napisałaś że
ja zawsze daję wypełniony przez specjalistę - można też z gabinetu prywatnego - wydaje mi się ,że jest to bardziej wiarygodne niż z POZ.
.

Stąd moje pytanie - dlaczego bardziej wiarygodne z gabinetu prywatnego niż z POZ? tak, teraz widzę: gabinet prywatny to było wtrącenie,pewnie chodziło to, że zaświadczenie wystawione przez specjalistę jest bardziej wiarygodne a nie o to, że zaświadczenie z gabinetu prywatnego bardziej wiarygodne.

Dodam tylko , że z mojego doświadczenia wynika, że nie ma znaczenia który lekarz wystawi zaświadczenie lekarskie, rodzinny czy specjalista. Najważniejsze są wyniki badań które chory przyniesie ze sobą oraz przeprowadzone badanie pacjenta.

Powiem na podstawie własnego doświadczenia: cztery razy składałam o prewencję : trzy wnioski wypełnił lekarz pierwszego kontaktu,jeden wniosek neurolog.Trzy razy przyznano mi prewencję a raz dostałam odmowę - właśnie na podstawie wniosku wypełnionego przez neurologa. Tak, że naprawdę nie ma znaczenia który lekarz wypełnia wniosek tylko istotne jest kto bada i kto wyniki czyta na komisji :D ;)
ewlinka7
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Pusia pisze: 13 mar 2018 22:32
ewlinka7 pisze: 13 mar 2018 22:08 (...) . Nie wiem jak jest w przypadku rehabilitacji ambulatoryjnej z ZUS ale wydaje mi się ze ośrodki zdrowia czy szpitale w miastach nie dysponują tak bogatą bazą zabiegową- przynajmniej w mojej okolicy.
ja wiem. Warunkiem podpisania umowy o świadczenie usług w ramach prewencji ZUS jest podsiadanie odpowiedniej bazy zabiegowej i możliwość świadczenia usług określonych umową. Do zakresu tych usług należą m.in. zabiegi z udziałem surowców naturalnych. Jeżeli palcówka ma umowę to MUSI mieć takie zabiegi. Może w Twojej okolicy nie ma takich placówek. Polecam wykaz ośrodków na stronie ZUS.
Hej Pusia- jeżeli chodzi o to że wszystko zależy od lekarza orzecznika na którego trafimy to w 100% masz rację - jak jest w porządku lekarz, to pewnie że nie jest waźne od kogo mamy skierowanie a liczy sie tylko rodzaj i zaawansowanie naszego schorzenia no.i oczywiście pozytywne rokowania co do powrotu do zdrowia :lol: . Jednak co do tematu dot. zabiegów z udziałem surowców naturalnych obowiązkowych dla ośrodków z którymi ZUS podpisał umowy na rehabilitację ambulatoryjną ... to już niekoniecznie się zgodzę - dwa najbliżej mnie położone - Opole i Częstochowa na swojej stronie internetowej nie mają takowych w swojej ofercie- niestety. Zresztą ZUS niekoniecznie panuje nad ośrodkami z którymi podpisuje umowy i zawiera je tylko na podstawie przedstawionych ofert. Byłam w sanatorium gdzie hydromasaż stóp to była wanienka z włożonym do niej gumowym wężem, w którym zrobione ręcznie otwory na różnej wysokości spełniały rolę hydromasażu.... Gdyby baza zabiegowa była standardem przy zawieraniu umów z poszczególnymi ośrodkami, to wszelkie opinie na ten temat na forum nie miałyby sensu, a ośrodek w którym chcemy się rehabilitowac byłby przez nas wybierany ( oczywiście jeżeli byłaby taka możliwość) tylko ze względu na umiejscowienie i dodatkowe atrakcje a nie jakość bazy zabiegowej. Jest to jednak tylko moje prywatne zdanie, z ktorym absolutnie nie musisz się zgadzać. :kwiat: :D pozdrawiam serdecznie :D :kwiat: :serce:
zuza-zuza
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 08 maja 2017 13:08
Oddział NFZ: Śląski

Post autor: zuza-zuza »

sztani pisze: 13 lut 2018 16:47 Zuza skoro byłaś w październiku to jak opisują forumowicze marne szanse na następny wyjazd

A jednak!

Dziś byłam w końcu na komisji. Przyznano mi rehabilitację w systemie stacjonarnym. Pozostaje czekać na uprawomocnienie się decyzji i pismo ze wskazaniem miejsca i terminu. Obym nie musiała nic zmieniać z powodu terminu.... No i żeby miejsce było dobre. Sporo tych życzeń... ;)
Tak więc wynika, że decyzja zależy bardziej od schorzenia i dokumentacji medycznej oraz badania przez lekarza orzecznika niż terminu poprzedniej rehabilitacji w ramach prewencji. Zatem nie ma sensu się zrażać, tylko jeśli komuś potrzeba rehabilitacji, to składać wniosek i poddać się procedurze, bez względu na to, kiedy był poprzedni wyjazd.

No chyba, że "góra" zweryfikuje negatywnie dzisiejszą decyzję lekarza orzecznika - wszystko może się zdarzyć.... :roll:

Z innej beczki - nawiązując do kilku ostatnich postów i zakresu zabiegów w ramach prewencji ZUS - otóż ZUS nie ma podpisanej umowy na zabiegi z wykorzystaniem surowców naturalnych (tak ma to NFZ) - czyli np borowina w ramach prewencji ZUS wydarzyć się nie może. Wiem to na pewno.
Dotka
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 17 sty 2018 23:48

Post autor: Dotka »

Zuza-Zuza zmartwilo mnie to co piszesz :/ Naprawdę nie ma borowiny? Liczyłam na zabiegi borowinowe i kąpiele solankowe :(
zuza-zuza
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Jedziesz z ZUSu? Borowiny nie dostaniesz. O kąpielach solankowych nic nie wiem - zależy co to za solanka i w jakiej miejscowości?
W niektórych miejscowościach jest możliwość dodatkowego wykupienia takich zabiegów, ale nie wszędzie. Kuracjusz z ZUS nie może wykupić dodatkowych zabiegów w "przedsiębiorstwie", w którym odbywa rehabilitację. Czasem w jednej miejscowości jest kilka budynków pod jednym kierownictwem - nieważne w którym budynku jest zakwaterowanie, w ramach tego "przedsiębiorstwa" zusowi kuracjusze zabiegów nie mogą dokupić.
Dotka
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 17 sty 2018 23:48

Post autor: Dotka »

Tak, jadę z ZUS do Muszyny. Bez sensu, że nie można zabiegów dokupić :(
zuza-zuza
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz

Akurat w Muszynie może Ci się udać. Jeśli jedziesz do Instytutu Zdrowia Człowieka to możesz wykupić w innym sanatorium (o ile jakieś inne sanatorium ma takie zabiegi?!), bo Instytut Zdrowia ma w Muszynie chyba tylko ten obiekt pod swoim kierownictwem. Musisz to obczaić na miejscu.
Ja piszę formalnie - Z Zus nie ma borowiny. Pragmatycznie opieram się na przykładzie Iwonicza Zdroju, gdzie większość budynków z kuracjuszami zus jest pod władaniem Uzdrowiska Iwonicz, borowiny nie da się tam wykupić - choć pewnie byli i tacy, którym się to udało? W tym samym Iwoniczu w jednym z wspomnianych budynków zabiegi borowinowe są - dla kuracjuszy z NFZ (którzy notabene często mieszkają w tych samych budynkach, bo wiele lokalizacji ma umowy zarówno z NFZ jak i ZUS.
Inna sprawa, że z zusu jest dużo zabiegów i nawet formalnie może być problem żeby wcisnąć coś dodatkowego.
Ostatnio zmieniony 14 mar 2018 18:03 przez zuza-zuza, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ