Sanatoria ZUS 2018

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Marcepan
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 30 lip 2011 12:26

Re: Sanatoria ZUS 2018

Post autor: Marcepan »

Witam : :roll: Chciałam zapytać tak mnie to nurtuje ;) z czym się wiąże rezygnacja z sanatorium z zus? Są jakieś konsekwencje :?:
Palka
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 04 kwie 2018 12:48
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0

Post autor: Palka »

bibi pisze: 04 kwie 2018 21:18 Za fajna to rzeczywiście nie jest ta miejscówka :roll:

Nie dołuj się Palka, poczytaj co tam i jak tam jest , odpowiednio przygotuj i nie pozwól na to żeby ktoś Ci popsuł pobyt . :)
Jaki termin dostałaś ?
Poczytałam, co trzeba to wezmę - nawet w nadmiarze i jakbym z czegoś miała nie skorzystać. Lepiej mieć niż nie mieć.
Od 2 czerwca

Miejscowość nie fajna bo na totalnym odludziu? I nie ma co robić? Czy coś innego jeszcze?
Awatar użytkownika
okkasia1
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 13 lut 2016 14:13
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: okkasia1 »

dskowronska pisze: 04 kwie 2018 17:03 Witam, czy ktoś może ma wiedzę na temat: jakie terminy rehabilitacji przydziela teraz ZUS dotyczy małopolski? Będę wdzięczna za wszelkie informacje.
Kraków- komisja 9.02 po 21 dniach list, termin 2 maj czyli prawie 3 miesiące po komisji wyjazd, nie jestem na L4 ani świadczeniu- pracuje
Palka
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Marcepan pisze: 04 kwie 2018 22:32 Witam : :roll: Chciałam zapytać tak mnie to nurtuje ;) z czym się wiąże rezygnacja z sanatorium z zus? Są jakieś konsekwencje :?:
Też się zastanawiałam nad tym. Ale chyba trzeba mieć jakieś podstawy, że się rezygnuje. Chyba samo że się nie podoba miejscówka nie wystarczy ;)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Marcepan pisze: 04 kwie 2018 22:32 Witam : :roll: Chciałam zapytać tak mnie to nurtuje ;) z czym się wiąże rezygnacja z sanatorium z zus? Są jakieś konsekwencje :?:
żadnych - dla osoby pracującej. Jeżeli jesteś na jakimś zasiłku mogą cie wcześniej uzdrowić. No bo skoro nie chcesz się leczyć... ale oczywiście nie muszą. Weryfikować świadczenia rehabilitacyjnego pewnie nie będą- chyba że zostało przyznane dla odbycia tego sanatorium. No i przedłużenie świadczenia rehabilitacyjnego stoi pod znakiem zapytania.

W zasadzie jakichś specjalnych podstaw nie musisz mieć , nikt nikogo nie zmusza do leczenia.Chyba, że sama chcesz się jakoś usprawiedliwić żeby lepiej wyglądała rezygnacja , w tym sensie że na zasadną żeby wyglądała.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Jeżeli wysyłają Ciebie na turnus a Ty rezygnujesz ZUS ma prawo zweryfikować świadczenie rehabilitacyjne (musi być podstawa do rezygnacji a nie widzi mi się). Pusia nie opowiadaj koledze bajek ,że z niczym to się nie wiąże i żadnych konsekwencji nie będzie . Orzecznik po to przyznaje turnus i świadczenie aby się rehabilitować i powrócić do zdrowia . Jeśli rezygnuje z turnusu to znaczy ,że jestem zdrowy (chyba ,że w tym czasie zachoruję i mam zaświadczenie od lekarza o chorobie). Ślad pozostaje w dokumentacji w ZUS. Musi być poważne uzasadnienie . Przedłużając kiedyś świadczenie lekarz sam zapytał o dokumentację rehabilitacyjną co robiłem w czasie świadczenia . Z jednym się zgodzę ,że żadnych konsekwencji nie poniesiesz jeśli sam składałeś wniosek i starałeś się o turnus. Skąd w Tobie taka determinacja Marcepan aby nie jechać ? Marcepan masz jeśli dobrze doczytalem w innych postach super sanatorium więc jedź.
Kiedyś podobnie doradzała Casandra i Mariamagdalena :o ;) (to tak na marginesie ) odpowiednia osoba będzie wiedziała o co chodzi :)
forumowicz

Palka , poczytałaś to wszystko wiesz (no prawie), ja tam nie byłam także nie rozwinę tematu .
Termin masz fajny , a najważniejsze w tym abyś miała dobrą rehabilitację :)
Po powrocie może napiszesz ocenę Osieczka :kwiat:
forumowicz

Sztani przestań w końcu pouczać ludzi w takim tonie i sie wymadrzac bo jest to denerwujące. I nie zarzucaj mi ze piszę bajki bo sobie nie życzę. To ze ktoś z pomorskiego zusu informuje cie o sprawach które później wypisujesz na forum nie oznacza ze wsxystkiecrooxumy zjadłes. Bo zdaje sie ze z jakimkolwiek urzędem to raczej zawodowo Masz niewiele wspólnego a piszesz jakbyś w departamencie pracował.
Marcepan, tak jak.pisałam, nikt Cie do leczenia nie zmusi. W sumie najlepiej zasięgnąć informacji w macierzystym ZUSie przedstawiając swoja indywidualną sytuację .
Palka
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

bibi pisze: 05 kwie 2018 10:06 Palka , poczytałaś to wszystko wiesz (no prawie), ja tam nie byłam także nie rozwinę tematu .
Termin masz fajny , a najważniejsze w tym abyś miała dobrą rehabilitację :)
Po powrocie może napiszesz ocenę Osieczka :kwiat:
Zgadza się, termin ok. Będą "rekolekcje wyciszające" od zgiełku miasta :lol: :lol: nie wyobrażam sobie być tam zimą, ze śniegiem po pas.. Na pewno napisze jak wrócę.
Awatar użytkownika
sergio_1 2 3 4
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 sty 2014 19:04
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 14

Post autor: sergio_1 2 3 4 »

Pusia a ja mam prośbę posłuchaj głosu rozsądku . Sztani po prostu ma doświadczenie i mówi jak jest . W końcu o to chodzi by mieć właściwy obraz sytuacji a nie robić zamieszanie. Ja się cieszę że ktoś taki jest i nie masz się co obrażać Pusia :) . Polemizujemy ale na argumenty nie na inwektywy i mam nadzieję , że się z tyn zdaniem zgodzisz. Sztani szacunek dla Ciebie ,doświadczenie to jednak coś pozytywnego. Rozmawiamy na argumenty ok? Tak dla uspokojenia atmosfery pozdrawiam wszystkich oczekujących. :kwiat: :) :) :kwiat:
ODPOWIEDZ