Kinesio Taping

Tu można porozmawiać o swoich schorzeniach i być może uzyskać porady innych użytkowników forum nasze sanatorium.
forumowicz

Kinesio Taping

Post autor: forumowicz »

Metoda Kinesio Taping. Plastry rehabilitacyjne, przeciwbólowe, łagodzące napięcia mięśni i ścięgien. Czy ktoś stosował? Pomogło? Czy kolory plastrów mają jakieś lecznicze znaczenie?
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Re: Kinesio Taping

Post autor: Felice »

Kolor taśm nie ma żadnego wpływu ani na tejpowanie, ani w samej rehabilitacji, posiadają one te same właściwości niezależnie od koloru, czy wymiarów.
Kolor to był wymysł leczonej dziewczynki,która chciała,by były mniej smutne.
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Post autor: Sloneczko »

Bardzo mi się podoba to kolorowe tejpowanie :twisted:
Juz nawet wiem jak chciałabym się wytejpować w Krynicy ....a byłoby mi dobrze w majtkowym różu :D
A poważnie...... moja koleżanka ma iść na jakiś kurs tego Kinesio Taping
forumowicz

Plastrowanie dynamiczne staje się bardzo modne.

Obrazek
https://hipokrates2012.wordpres.com/
forumowicz

Klasyczne plastry są w kolorze niebieskim, różowym, cielistym i czarnym.
Według dr Kenzo, twórcy metody, żeby uzyskać efekt rozluźniający, należy nakleić plaster niebieski, by zwiększyć napięcie mięśniowe – różowy, natomiast cielisty i czarny podpierają mięśnie.
Awatar użytkownika
agunia3
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 wrz 2012 18:17
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: agunia3 »

Byłam oklejana nie jeden raz - mam tendencję do przykurczy, do nieprawidłowego ''ułożenia się'' mięśni. Kochany czworogłowy był chyba najczęściej oklejany, kolano też miałam a nawet stopę bo miałam problem z achillesem. Na mnie ta metoda działała - oczywiście oklejali mnie fachowcy. I było to robione aby pomogło a nie bo modne.
forumowicz

agunia3 pisze: Na mnie ta metoda działała - oczywiście oklejali mnie fachowcy. I było to robione aby pomogło a nie bo modne.
Jeśli pomaga, to co, że modne, prawda? :lol:
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 158 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Atina »

Dobry temat ! :)
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Pink pisze:Klasyczne plastry są w kolorze niebieskim, różowym, cielistym i czarnym.
Według dr Kenzo, twórcy metody, żeby uzyskać efekt rozluźniający, należy nakleić plaster niebieski, by zwiększyć napięcie mięśniowe – różowy, natomiast cielisty i czarny podpierają mięśnie.
Podaj źródło tej informacji.Dotychczas nigdzie nie spotkałam się z tym,nawet producenci,czy eksporterzy wszędzie umieszczają taka informację
Wszystkie kolory mają identyczne właściwości.
Już jeżeli to gdzieś wyczytałam o sugestii terapii kolorami,ale ma to oddziaływanie czysto psychologiczne,a nie fizjoterapeutyczne,gdzie czarny kojarzy się z siłą, mocą, różowy – ma ogrzać ciało, niebieski – ukoić ból. Biały/beżowy – przypomina taśmę izolacyjną i jest wielofunkcyjny.
Awatar użytkownika
agunia3
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 wrz 2012 18:17
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: agunia3 »

Moi fizjoterapeuci też mówili, że kolor nie ma żadnego znaczenia. Mogę to też potwierdzić bo miałam kilka razy plaster w tym samym miejscu a kolory się zmieniały - działanie było takie samo.
ODPOWIEDZ