Standard ośrodków miejscowości sanatoryjnych

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lut 2012 20:21
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 84 razy

Post autor: darek »

Jak zapewne wiecie jeszcze pracuję bo niestety przy tylu schorzeniach trudno było by zrealizować recepty w Aptekach.
Napisałem PRACUJĘ ,rzekłbym może więcej udaję niż rzeczywiście .....
Jako ,że udaję pracę w Firmie ,która stara się optymalizować koszty na rzecz PFRON w związku z ciągłymi zmianami oraz przygotowywanymi zapytaniami ofertowymi na usługi od 01-kwietnia wraz ze swym współpracownikiem jak Tajemniczy gość byliśmy gośćmi kilku ośrodków sanatoryjnych w 3 miejscowościach .

Wiadomo mieliśmy zasięgnąć "języka " obsługę jak i poznać jak najwięcej szczegółów ,które maja wpływ -Ale które nie są ujęte we specyfikacjach.

Krynica

Nie będę opisywał konkretnego ośrodka ,ale pozwolę sobie opisać miejscowość jak i. zachowania personelu w stosunku do potencjalnych kuracjuszy.

Pomimo zaśnieżonych dróg dojazdowych pobyt w Krynicy wspominam Bardzo dobrze pomimo renomowanego kurortu -obsługa w dwóch ośrodkach klasy średniej wg ich katalogu 3*** -standard pokoi niestety nie na najwyższym poziomie niestety Nawet dla Gości KOMERCYJNYCH pokoje prawdopodobnie jak dla swych kuracjuszy Tv w cenie posiłki takie same.
Tutaj kuracjusz ma te same prawa co komercyjny -Nawet Nas komercyjnych zmuszono do spania o ...22,00 :)
Strefa kulturalna niestety trafiliśmy na poniedziałek i ilość lokali z muzyką na żywo nie oszałamiała .
We wtorek było juz lepiej
Nie znaleźliśmy przewodnika -gdzie można się udać wieczorem nie tylko na tańce ale i na kolacje
Piwo, -standard od 5-6 zł lane -Pilsner -9 , Warka Stron -9 , wstęp od 5zł dym z szatnią pomimo posiadania tylko ..marynarki ( jak można przyjść zima bez kurtki !!)

Ciechocinek

Ośrodki pamiętające czasy wielkiej płyty , niestety jeden z nich to bardzo wczesne Gierek - czuć tam tego ducha.
Zero atrakcji , fakt Ciechocinek słynie z tężni , grzybka i letnich dywanów kwiatowych.
niestety bez INWESTYCJI za kilka lat będzie to tylko wspomnienie .
Bardzo wielka namolność na pieniądz zaginęliśmy z kolegą w lokalach On był w X ja go poszukiwałem czy za przekroczenie progu zmuszony jestem ponosić wstęp ?
Niestety aby nie było dymów uiściłem.
Wyżywienie cóż w Nowym Ciechocinku jest zajazd bo te 4 obiady ,które mieliśmy wykupione bo NIE BYŁY szałowe.
Komercyjni to samo na bardzo uszczerbionych talerzach -totalna porażka

Kołobrzeg

Pokoje wysoki standard , wyżywienie cenowo porównywalne do Krynicy czy Ciechocinka na wyższym poziomie -stół szwedzki , obiad z dwoma surówkami kolacje na 4 1 ciepła ( byliśmy w 2 ośrodkach po 2 doby)
TV dla komercyjnych z HBO i C+ lodówka plus woda mineralna.
Baza rozrywkowa jak wspomniał kolega SZALEŃSTWO -miasto portowe
Jednakże również i tutaj a może i tutaj można zauważyć pazerność obsługi bo Piwo Pilsner w butelce - pierwsze kosztował -10 zł a kolejne już ..12 zł

Nie będę ukrywał ,ale porównując Kołobrzeg , Krynicę i Ciechocinek pomimo ,że miałem przyjemność bywać jako kuracjusz nie widzę sprzeczności z tym co Piszecie na Forum .

Cóż KOŁOBRZEG jest numerem jeden ,żal mi jedynie Mojego Kolegi ,który był tak otoczony wianuszkiem Pań ,że chłopina przez kolejne dni wprost nie umiał wyjść z podziwu w jednej z kawiarnio-dancingów on chyba policzył na 10 mężczyzn wypadało ponad 100 kobiet - To chyba ta sól te nie czynne tężnie tak tak wpływają

Post ma służyć porównaniu -porównaniu ośrodków świadczących usługi dla ludzi chorych .
Tych czekających latami
Czy można mieszkać w obiekcie REMONTOWANYM ?
A jeżeli masz kase na Remont ZAMKNIJ
Niestety bez INWESTYCJI pozostaną Nam ośrodki stare takie jak w Ciechocinku , pozostanie pazerność -pazerność tych restauratorów -którzy mysla że wzbogacą się na tych nielicznych ,którzy odwiedzają lokale.
Lokale niestety świecą coraz większymi pustkami
Ok w każdej miejscowości jest jeden -dwa topowe -RESZTA powinna zamkąć i czekać na lepsze czasy
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Re: Standard ośrodków miejscowości sanatoryjnych

Post autor: andrzej1955 »

Witam Darku :) ja poproszę na pw adres tej firmy-bo też chciałbym po testować różne kurorty i jak jeszcze za to zapłacą :D odnośnie treści-wszystkim w okrzyczanych kurortach wydaje się że ludziki przyjeżdżają po to by wydawać dużą kasę za to że w nich są,a nie za warunki jakie mają oferowane :!: porównałeś Krynicę,Ciechocinek i Kołobrzeg,ten ostatni to strefa OIRO-jak mawiają Nasi sąsiedzi i nie da się porównać z pozostałymi,na szczęście są jeszcze bardzo sympatyczne miejsca w Polsce w których można spokojnie i z efektem się kurować i wypoczywać-nawet za nieduże pieniądze-nie będę pisał gdzie bo zrobi się ....TŁOK ;) co do Twojego kolegi-który był,jak to ująłeś bardzo...oblegany :!: a Ty Dareczku-pewnie byłeś osamotniony i....niepocieszony ;) :o Pozdrawiam i dalszych sympatycznych wizytacji życzę-nie zapomnij o tym adresie na pw-Pozdrawiam Serdecznie :) czekamy na dalsze ciekawe Relację ;)
Awatar użytkownika
jacky6
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 05 mar 2014 14:39
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 36 razy

Post autor: jacky6 »

Szczyt dziadostwa to Goczałkowice ...
pseudo Zdrój...
czyli totalne DZIADOSTWO ...
w wykonaniu NFZ...
znakiem tego Panie Dziejku - Amen ...
...
:mrgreen: :ugeek:
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Drogi Andrzeju
Adres mogę podać jednakże nie był to strikte test TYLKO zagladanie i przygotowanie się do złożenia -odpowiedzi na zapytania ofertowe-przetargi.
A jako bywalec sanatoriów to mnie ubrano w przygotowanie ofert.

Jacku

Tak wiem Goczałowice powinno zniknąc z mapy uzdrowisk Polskich osobiście wysłałbym na ROCZNY pobyt tych którzy podpisuja tam kontrakty
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

Darku przeczytałem ten Twój przydługawy post i stwierdzam, że jest to wielkie nic o niczym.
Żeby nie być gołosłownym to pozwolę sobie na zacytowanie kilku skróconych fragmentów Twojego postu. A więc:
darek pisze: (...) byliśmy gośćmi kilku ośrodków sanatoryjnych (...) Wiadomo mieliśmy poznać jak najwięcej szczegółów (...)
W Twoim poście praktycznie nie ma opisanego żadnego ośrodka i nie ma żadnych szczegółów.
Wszystkie ośrodki w których przebywałeś powinny być opisane z nazwy i nie dla reklamy,
a dla rzetelnego przekazania informacji przez Ciebie.
Krynica
Brak tutaj jakiegokolwiek opisu ośrodka, pokoi, ich wyposażenia, ilości łóżek. Brak opisu wyżywienia
i co najważniejsze nawet słowem nie wspominasz o bazie zabiegowej.
Strefa kulturalna też bez jakiegokolwiek opisu, niezrozumiały dla mnie tekst:
darek pisze: dym z szatnią pomimo posiadania tylko ..marynarki
... no jeśli posiadałeś tylko marynarkę, a nie miałeś np.spodni, itd. to można zrozumieć.
W innym przypadku jest to dla mnie w ogóle niejasne.
W zupełności nie wiem czemu ma służyć podanie przez Ciebie cennika piw w lokalach.
Jakie to ma znaczenie dla standardu ośrodka sanatoryjnego?
Ciechocinek
Tak jak powyżej zero opisu jakichkolwiek standardów: ośrodka, pokoi, wyżywienia czy bazy zabiegowej,
Nawet nazywana tak przez Ciebie strefa kulturalna bez jakiegoś opisu.
darek pisze:Bardzo wielka namolność na pieniądz zaginęliśmy z kolegą w lokalach On był w X ja go poszukiwałem czy za przekroczenie progu zmuszony jestem ponosić wstęp ? Niestety aby nie było dymów uiściłem.
Jakie znaczenie może mieć powyższy cytat dla potencjalnego kuracjusza?
Kołobrzeg
Tradycyjnie jak powyżej brak jakiegokolwiek rzetelnego opisu, czy to ośrodka czy bazy kulturalnej.
darek pisze:Pokoje wysoki standard
... bo co? - bo mają TV z HBO, lodówkę i mineralną za free? To za mało na wysoki standard.
Kolejny opis cen piwa i pazerności obsługi (sic!). Ceny raczej ustala właściciel lokalu, a nie kelner czy barman.
Pomijam już tutaj szczegółowy opis "szoku" u Twojego kolegi gdy zobaczył stosunek ilościowy kobiet do mężczyzn.
Tak jakby to było co najmniej coś zgoła nie z tej ziemi. Normalna rzecz na dancingach, a w miejscowościach wypoczynkowych i sanatoryjnych reguła. I kolejne moje pytanie: Co to wnosi do standardu ośrodka?
darek pisze:Post ma służyć porównaniu -porównaniu ośrodków świadczących usługi dla ludzi chorych .
Tych czekających latami
Tak doszliśmy do końca postu i czas na podsumowanie.
Nie ma tu żadnego porównania ośrodków bo:
- nie ma żadnych ośrodków w tym opisie,
- nie ma opisu standardów: pokoi, wyżywienia,
- nie ma opisu najważniejszego: bazy zabiegowej (tak ważnej dla ludzi chorych czekających latami na wyjazd).
Żeby ten Twój post był rzetelny powinieneś podać :nazwę ośrodka, rodzaj pokoju i jego wyposażenie
(szczegółowe),możliwości wymiany pościeli, ręczników, doposażenie pokoju (szlafrok, czajnik, leżak).
Całkowity brak opisu bazy zabiegowej. Ani słowem nie wspomniałeś o zabiegach,
a to na tych wyjazdach chyba jest na pierwszym miejscu przed zakwaterowaniem i wyżywieniem.
Mimo Twoich krótkich pobytów powinno być szczegółowo opisane wyżywienie: śniadanie, obiad i kolacja.
Stwierdzenie (bez opisu), że wyżywienie było na wyższym poziomie można zrozumieć,
że stół miał 2 m wysokości i po posiłek trzeba sięgać z drabiny.
Przepraszam za ten sarkazm z mojej strony, ale napisałeś coś co nijak się ma do porównania.
Po prostu nie ma żadnych, albo jest niewiele, danych mogących służyć porównaniu.
Z tych miejscowości, które wymieniłeś byłem tylko w Krynicy więc o niej mam swoje zdanie,
natomiast o Ciechocinku i Kołobrzegu uważnie czytam wszelkie informacje. Ale u Ciebie ich niewiele.
Mam nadzieję, że rozumiesz co mam na myśli i nie poczujesz się urażony moją oceną Twojego postu.
Awatar użytkownika
darek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Zgadzam się z Tobą Zbyszku w max %
Jednakże gdybym podał choć jedna nazwę lokalu czy Broń Boże -ośrodka złamałbym REGULAMIN .

Fakt -Mój opis kwalifikuje się bez względnie pod najbardziej znaną chorobę obecnego pokolenia może i ADHD.

Pisząc ten post miałem w zamiaże pokazać pazerność ludzi obslugujących w lokalach uzdrowiskowych jak obalić pewien mit dotyczący wyżywienia dla gości komercyjnych
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

Darku wybacz, ale w poprzednim poście napisałeś:
darek pisze:Post ma służyć porównaniu -porównaniu ośrodków świadczących usługi dla ludzi chorych .
I pod tym kątem dokonałem jego oceny. Teraz piszesz, że:
darek pisze:Pisząc ten post miałem w zamiarze pokazać pazerność ludzi obsługujących w lokalach uzdrowiskowych jak obalić pewien mit dotyczący wyżywienia dla gości komercyjnych
W Twoim poście też niewiele jest na ten temat, a i to ujęte bardzo powierzchownie.
Nie widzę w nim obalania mitów bo nie ma porównania wyżywienia kuracjusza z wyżywieniem gościa komercyjnego.
W moim poście powyżej napisałem też, że pazerność dotyczy właścicieli lokali i ośrodków,
a nie osób obsługujących. Musimy odróżnić właściciela od pracownika wykonującego polecenia tego pierwszego.
Bardzo łatwo "skrzywdzić" kogoś kto stara się nas miło i profesjonalnie obsłużyć.
Nie mylić z cwaniaczkami próbującymi dorobić sobie "na lewo" np. zawyżaniem rachunku.
Darku napisz jeszcze jaki i czyj regulamin masz na myśli.
A jeśli nawet takowy Cię obowiązuje to mogłeś dokładniej opisać ośrodki i lokale bez podawania ich nazw.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Darek o zachłanności handlarzy w miejscowościach wczasowo uzdrowiskowych to wszyscy wiemy,ale tytuł postu zobowiązuje do rzetelnej wypowiedzi w kwestii standardu.
ODPOWIEDZ