wspólny wyjazd

Inne tematy okołosanatoryjne, nie mieszczące się w powyższych działach.
GabiGold
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 06 wrz 2016 20:28

wspólny wyjazd

Post autor: GabiGold »

Witam.

Umówiłyśmy się z koleżankami że złożymy wnioski o wyjazd do sanatorium. W planach oczywiście był wspólny wyjazd, do jednego sanatorium, ale tu pojawił się problem (a może mi się tylko tak wydaje). Wierzę, że mi coś podpowiecie. Już piszę o co chodzi ... we dwie jesteśmy ubezpieczone w ZUS, natomiast jedna w KRUS i teraz nie wiemy jak to zrobić i czy w ogóle się da to połączyć. Już troszeczkę poczytałam tu na forum o wspólnych wyjazdach, głównie małżonków i generalnie to chyba nie jest taki problem... ale co w tej sytuacji mamy zrobić my? Rozumiem że wniosek o wspólny wyjazd koniecznie, ale co z tymi rożnymi ubezpieczycielami? Czy to, że razem złożymy wystarczy? Czy też z KRUS jest inna kolejka a z ZUS inna? Liczę na Waszą pomoc i wszelkie rady. Serdecznie pozdrawiam
:serce:
forumowicz

Re: wspólny wyjazd

Post autor: forumowicz »

Gabi Gold jeśli jest to ten sam NFZ lub inne to mozna zawalczyć o tę samą miejscowość lub obiekt ,jeśli różne ?trudna sprawa lecz nie niemożliwa . :D
Powodzenia koleżanko :)
GabiGold
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Dziękuję za odpowiedź kruszynko :) Sprawa nie niemożliwa ... to już coś! Znaczy, że przy odrobinie szczęścia i oczywiście dobrej woli lekarza może się uda :) Dokładnie to samo usłyszałam dziś od Pani z NFZ. Spróbujemy!
Myślę, że będę teraz częstym gościem tego forum :) Pozdrawiam serdecznie! :))
Awatar użytkownika
serendipity
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 gru 2011 18:45
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: serendipity »

GabiGold pisze:Witam.

Umówiłyśmy się z koleżankami że złożymy wnioski o wyjazd do sanatorium. W planach oczywiście był wspólny wyjazd, do jednego sanatorium, ale tu pojawił się problem (a może mi się tylko tak wydaje). Wierzę, że mi coś podpowiecie. Już piszę o co chodzi ... we dwie jesteśmy ubezpieczone w ZUS, natomiast jedna w KRUS i teraz nie wiemy jak to zrobić i czy w ogóle się da to połączyć. Już troszeczkę poczytałam tu na forum o wspólnych wyjazdach, głównie małżonków i generalnie to chyba nie jest taki problem... ale co w tej sytuacji mamy zrobić my? Rozumiem że wniosek o wspólny wyjazd koniecznie, ale co z tymi rożnymi ubezpieczycielami? Czy to, że razem złożymy wystarczy? Czy też z KRUS jest inna kolejka a z ZUS inna? Liczę na Waszą pomoc i wszelkie rady. Serdecznie pozdrawiam
:serce:
Skąd do sanatorium? Bo raz piszesz ZUS i KRUS, a później NFZ.
Zresztą nie sądzę, żeby Wam się udało razem wyjechać, no chyba, że zburzycie góry, jeśli zależy Wam na tym wspólnym wyjeździe.
Sanatorium to nie kolonie. Ani wczasy (dla małżonków).
To jest moja opinia i jej nie zmienię.
GabiGold
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Z tym ZUS/KRUS chodziło mi o to, że mamy z koleżanką różnych ubezpieczycieli i przez moment pomyślałam, że wspólny wyjazd jest właśnie dlatego niemożliwy. Po wykonaniu telefonu do NFZ, bo tam będziemy składać skierowania okazało się, że to nie ma żadnego znaczenia, bo jest jedna kolejka. Wybieram się po raz pierwszy na takie leczenie sanatoryjne, stąd te pytania i wiele wątpliwości. Wszystkich, którym wydają się śmieszne, proszę o wybaczenie ;)

Pozdrawiam :)
fidellina
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 11 sie 2016 12:25
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: fidellina »

My z koleżanką też razem chciałyśmy jechać razem wysłałyśmy ale nam odpisali że nie mają obowiązku takiego nawet małżeństw razem wysyłać i jedynie poradzili nam żeby starac się ze zwrotów czasem jakieś małżeństwo czy inne 2 osoby zrezygnują to może wtedy się uda inaczej nie
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Ja składałam razem z koleżanką w jednym dniu w tej samej kopercie z prośbą o wspólny wyjazd i tak sie stało wyjechałyśmy razem w 2015 r do Sopot.Teraz moj pan doktor był nadgorliwy i wysłał sam skierowanie więc wydzwaniamy o zwroty.Dzisiaj nic podwójnego nie było.Wczoraj byłam na Kopcińskiego i pani powiedziała że jak zwrotow nie znajdziemy to żeby po weryfikacji wlożyć do jednej koperty i z jakimś uzasadnieniem np. koszty podróży to mamy sporą szansę .Próbuj .
forumowicz

wiesniaczkaela pisze:Ja składałam razem z koleżanką w jednym dniu w tej samej kopercie z prośbą o wspólny wyjazd i tak sie stało wyjechałyśmy razem w 2015 r do Sopot.Teraz moj pan doktor był nadgorliwy i wysłał sam skierowanie więc wydzwaniamy o zwroty.Dzisiaj nic podwójnego nie było.Wczoraj byłam na Kopcińskiego i pani powiedziała że jak zwrotow nie znajdziemy to żeby po weryfikacji wlożyć do jednej koperty i z jakimś uzasadnieniem np. koszty podróży to mamy sporą szansę .Próbuj .
Elu :serce: zgadza się, moja siostra ze swoją szwagierką włożyły skierowania do jednej koperty, odczekały 20 miesięcy i właśnie jutro wyjeżdżają do KOŁOBRZEGU :kwiat: Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Buziole w Nowym Roku Marcelinko.Szczęściara z Twojej siostry .Jakie sanatorium wylosowały :?: Jak się trzymasz :?:
forumowicz

Sanatorium MSWiA w Kołobrzegu, a ja no cóż , już nie ma kontaktu, jedynie można odrobinę ulżyć :serce:
Elu wszystkiego dobrego w Nowym Roku :serce:
ODPOWIEDZ