Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Witam.
Czy jest limit na ilość zabiegów branych ambulatoryjnie w ramach NFZ w ciągu roku? Czy jest -lub nie ma -kumulacii schorzeń? tzn osobna ilość zabiegów na każde schorzenie . Proszę, jak ktoś coś w temiacie o info.
Nic nie słyszałam o limitach.Wiem tylko,że nie można robić zabiegów na dwa kolana,bo zapłacą za jeden,jeden odcinek kręgosłupa,a nie cały...itd.
Biorąc pod uwagę kolejki,o nie wiem,czy uda się zrobić za wiele.
ja mogę napisać na swoim przykładzie . W tym roku miałam 30 zabiegów w przychodni w marcu na kręgosłup i 70 na przełomie lipca i sierpnia na kk dolne. We wrześniu byłam w sanatoriom czyli kolejne 54 zabiegi i w grudniu mam zaplanowane jeszcze 30. Czyli razem 184.
Gdzieś na stronie któregoś NFZ w jakimś rozporządzeniu czytałam, że chyba są jakieś limity ale dość wysokie. Prawda jest taka że o to w placówkach służby zdrowia, które te zabiegi wykonują nikt nie pyta o odbytą rehabilitację. Prędzej zapyta Cię lekarz leczący, który wystawia skierowania bo rzeczywiście niektórzy lekarze nie chcą za duża kierować na rehabilitację. Ja z tym problemu nie mam, bo jak nie jeden lekarz wypisze to inny ale koleżanka, która mieszka w mniejszej miejscowości ma jedna przychodnię w swoim siole i jednego lekarza to czasem ma problemy i lekarz nie chce wystawiać za dużo. Zawłaszcza, że ona na zabiegi chodzi właśnie do tej przychodni w której pracuje ten lekarz i te jej zabiegi obciążają przychodnie i lekarza jeśli chodzi o limity w funduszu.
Wiesz, myślę, że dopóki nie ma systemu, w którym każdy lekarz będzie widział kompleksowy przebieg Twojego leczenia to raczej nikt nie będzie w stanie tego ogarnąć i trudno będzie wprowadzić limity. I nie słyszałam jeszcze, żeby fundusz za wykonane zabiegi nie zapłacił przychodni.
A jeśli chodzi o to co Felice pisze - ja zawsze mam masaż CAŁEGO kręgosłupa a nie części i zabieg na dwa kolana. Bo dwa są chore.
A jeśli chodzi o to co Felice pisze - ja zawsze mam masaż CAŁEGO kręgosłupa a nie części i zabieg na dwa kolana. Bo dwa są chore.
Ja też mam obydwa chore i tam gdzie da się zrobić razem (magnetronik np) robią razem,ale już fonoforezy nie,bo to są dwa oddzielne zabiegi na każde kolano.To tak przykładowo.
Masaż mogą zrobić całego,ale w jednym czasie 15,lub 10 minut.Nie wiem jaki to zysk dla kręgosłupa.Szyjny robiony jest razem z obręczą barkową i 10 minut tylko na ten odcinek to mało.Ja piszę o masażu profesjonalnym a nie o głaskaniu i klepaniu pleców.
Żadna przychodnia nie jest instytucją charytatywną i nikt nie zrobi czegoś gratis.A NFZ traktuje każdą rękę czy nogę oddzielnie.
no tak, masaż kręgosłupa rzeczywiści zazwyczaj trwa 10-15 minut. Dużo zależy od tego jak zagadam masażystę. Kolana zawsze mam dwa robione, przeważnie mam krio i laser. I pewnie są rozliczane jako oddzielne punkty.
Przychodnie nie działają charytatywnie ale mi chodziło o to że jeżeli przychodnia nie mieści się w limitach to fundusz może nie zapłacić.
nie wiem czy dobrze rozumiem - najpierw robili Ci jedno kolano a za dwa tygodnie drugie?
Ja tak nigdy nie miałam. W tej sytuacji nawet czasu na rehabilitację bym nie znalazła, pracuję.
Fakt, ze ostatni raz kolana z NFZ-tu w przychodni miałam robione w listopadzie ubiegłego roku ( w tym roku tylko w sanatorium NFZ i Z ZUS-u) więc może coś się zmieniło....
Dokładnie tak,najpierw miałam jeden rodzaj ćwiczeń i,po dwóch tygodniach terapię manualną,no i fizjoterapię.Dokupowałam sobie basen i tak chodziłam przez miesiąc.Inaczej NFZ zapłaciłby tylko za jedną rehabilitację.Zajrzyj do ZIPu i zobacz jak dziwnie to jest rozliczane.
zajrzałam właśnie.
Ultradźwięki miejscowe - liczba 2 koszt 11,52
impulsowe pole magdnetycze niskiej częstotliwości - liczba 1 koszt 2,88
krioterapia miejscowa (pary azotu) - liczba 2 koszt 15,36
czyli tam, gdzie każde kolano należało potraktować oddzielnie to mam liczone jako dwa zabiegi a magnetronik czyli dwa kolana w kole za jednym zamachem jako jeden zabieg. Ale rozliczyli mi to razem, miałam to robione jednego dnia. I tak przez dwa tygodnie.