Nie ma zgody by nas okradały te pseudo kurorty i uzdrowiska

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
+alicja+
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 sty 2015 00:03
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 4
Podziękowano: 1 raz

Re: Nie ma zgody by nas okradały te pseudo kurorty i uzdrowiska

Post autor: +alicja+ »

Chętny,Ty, gdziekolwiek pojedziesz i tak będziesz miał świeższy luft niż u siebie :lol: ;)
Awatar użytkownika
+alicja+
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

chetny pisze:
+alicja+ pisze:Chętny,Ty, gdziekolwiek pojedziesz i tak będziesz miał świeższy luft niż u siebie :lol: ;)
Oj i ty bym się nie zgodził bo nie jest u mnie aż tak zle ;) ;)
a dobrze to wcale... :lol:
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Chętny, nie do końca masz rację. Sprawę opłat klimatycznych reguluje ustawa o miejscowościach uzdrowiskowych, a stawki uchwalają radni poszczególnych kurortów. Od ustaw mamy Sejm i posłów, którzy nas reprezentują. Tylko, że oni nie korzystają z polskich uzdrowisk, niestety :cry: :evil:
A tak przy okazji, to kiedyś emeryci i renciści mieli ulgi w w/w opłatach.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Jako osoba dociekliwa trochę (na razie powierzchownie) starałam się zgłębić temat.
Oczywiste jest, że żadna gmina nie zrezygnuje z dochodu, jakim jest opłata lokalna. Na przykładzie Wisły widać, że wszystko da się obejść. Pomimo wyroku WSA w Gliwicach z 24.11.2015 nadal jest tam pobierana opłata, tylko, że teraz , zamiast lokalna nazywa się miejscowa i wynosi 2 zł za dobę. Po prostu zmieniono podstawę prawną.
No i jak mnie poinformowano w Informacji turystycznej, jest zniżka dla emerytów :o
Awatar użytkownika
+alicja+
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

cierpliwa pisze:Chętny, nie do końca masz rację. Sprawę opłat klimatycznych reguluje ustawa o miejscowościach uzdrowiskowych, a stawki uchwalają radni poszczególnych kurortów. Od ustaw mamy Sejm i posłów, którzy nas reprezentują. Tylko, że oni nie korzystają z polskich uzdrowisk, niestety :cry: :evil:
A tak przy okazji, to kiedyś emeryci i renciści mieli ulgi w w/w opłatach.
nie jest to obowiązkowa opłata, można napisać podanie do burmistrza miasta, tylko kto się w to bawi... :roll:
a ja to samo, tym razem spróbuję :!: a uparty typ ze mnie... :twisted: i nie wyjdę :!: jak logicznego wytłumaczenia nie otrzymam :!: i jak kiedyś zadam pytanie skąd to "świeże powietrze" zwożą... :?: :roll:
ODPOWIEDZ