Odmowa leczenia sanatoryjnego

Inne tematy okołosanatoryjne, nie mieszczące się w powyższych działach.
smakija1
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 maja 2014 21:17
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 3

Odmowa leczenia sanatoryjnego

Post autor: smakija1 »

Lekarz w NFZ nie zakwalifikował pacjenta na leczenie sanatoryjne .
W pismie odmownym napisano leczenie sanatoryjne niewskazane ,
pomimo ze lekarz specjalista w przychodni powiedział ,ze nie ma przeciwwskazań .
W pismie z NFZ była ponadto adnotacja ,ze nie ma odwolania od decyzji lekarza balneologa .
Gdzies na forum wyczytaląm ,ze czasami mozna sie odwolywac do NFZ w róznych sprawach ,
jak to jest z tym .
Co radzicie czy zlozyc jeszcze raz wniosek po jakims czasie ,moze od innego lekarza ,
moze w funduszu trafi się na kogos innego ,czy jak wyśle nowy wniosek ,
to beda mieli np po numerze pesel ,ze decyzja była odmowna .
Poradzcie cos ,specjalista w przychodni mówi ze mozna ,lekarz w szpitalu na oddziale bo pytaląm mówi,ze mozna,
a w NFZ, -ZE LECZENIE UZDROWISKOWE NIEWSKAZANE
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 76 razy

Re: Odmowa leczenia sanatoryjnego

Post autor: Felice »

Smakija myślę,że nic to nie zmieni.Może niewłaściwa jednostka chorobowa była,taka która jest w wykazie przeciwwskazania.
Może próbuj na inne schorzenie? Ale myślę,że w systemie przy twoim peselu figuruje adnotacja.
Awatar użytkownika
bodana2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 lut 2012 18:05
Oddział NFZ: Warmińsko-Mazurski

Post autor: bodana2 »

Przyczyn takiego stanu rzeczy może być kilka:
- czas jaki minął od ostatniego pobytu w sanatorium
- schorzenia, które ograniczają pobyt w sanatorium np.onkologiczne
Kiedy pacjent ostatni raz był w sanatorium?
komputer
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 12 cze 2013 10:13
Staż sanatoryjny: 9

Post autor: komputer »

Jeśli przy peselu odmowa -to za wydalenie z poprzedniego ośrodka ,takie też możliwe :-)
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Przyczyn takiego stanu rzeczy może być kilka:
- czas jaki minął od ostatniego pobytu w sanatorium
W takiej sytuacji odmowa byłaby od razu,a tutaj ewidentnie jest wpis o tym ze leczenie jest niewskazane.
Awatar użytkownika
bodana2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Nie zgodzę się z tym. Przerobiłam to w 2015. W styczniu złożyłam wniosek po 6 miesiącach od powrotu z sanatorium, otrzymałam odpowiedź odmowną " leczenie niewskazane". Okazało się, że w moim NFZ przyjmują wnioski 8-10 miesięcy po powrocie. W marcu złożyłam ponownie wniosek z tą samą jednostką chorobową i odpowiedź była pozytywna. Czas to taki mały niuans, ale ważny :)
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Ja się z tym nie spotkałam w tej formie bo w naszym funduszu tylko wskazania medyczne decydują o odmowie,stad taka interpretacja.
Awatar użytkownika
bodana2
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

"Co kraj to obyczaj". Każdy NFZ rządzi inaczej, a podobno w/g jednolitych ustaw i rozporządzeń.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Te ustawy i rozporządzenia są jednakowo interpretowane i nikt nie pozwoliłby sobie na ich łamanie...
Myślę,ze jest to tylko taki sposób na radzenie sobie z kolejkami.
Zgodnie z ustawa
Przy kwalifikowaniu pacjenta do zakładu lecznictwa uzdrowiskowego lekarz ocenia:
1) stan zdrowia pacjenta;
2) możliwość leczenia uzdrowiskowego przy wykorzystaniu właściwości naturalnych surowców leczniczych;
3) przebieg choroby będącej wskazaniem do leczenia uzdrowiskowego lub rehabilitacji uzdrowiskowej, w ramach kierunków leczniczych uzdrowisk, o których mowa w art. 13 ust. 1 ustawy;
4) efekty przebytego w przeszłości leczenia uzdrowiskowego lub rehabilitacji uzdrowiskowej, jeżeli pacjent korzystał z tej formy leczenia lub rehabilitacji;
5) zdolność pacjenta do samoobsługi i samodzielnego poruszania się lub zdolność pacjenta do samoobsługi i samodzielnego przemieszczania się na wózku inwalidzkim.
No i może lekarz zgodnie z punktem 4 uznać,że za wcześnie na ocenę efektów leczenia,bo te są widoczne dopiero po pewnym czasie ;)
Ale to takie nasze dywagacje.ja życzę wszystkim by byli zdrowi i nie musieli korzystać z wyjazdów tego rodzaju.
smakija1
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 16 maja 2014 21:17
Staż sanatoryjny: 3

Post autor: smakija1 »

napisałąm ze NFZ odmówil leczenia sanatoryjnego ,
chodzi tutaj o przeciwwskazania ze wzgledow medycznych ,
wniosek byl skladany pierwszy raz wiec zadna karencja nie obowiązuje,.
Wniosek byl wystawiony przez lekarza POZ ale dolaczone bylo zaswiadczenie wystawione ,
przez lekarza specjaliste ,dr.nauk medycznych ,ze pacjent ,jest leczony w przychodni i nie ma przeciwskazań do pobytu w sanatorium,
Mysle ,ze tutaj interpretacja przez lekarza balneologa byla taka ,a nie inna .moze ,
jakby dolozyc więcej dokumentow ,wyników badań ,ale wyslane byly tylko te standartowe ,
wymagane i opis choroby przez lekarza ,skoro inne badania są niewymagane to nie wiem ,czy lekarz NFZ pofatygowal by sie zeby przeglądac ,
nie wiem jak to jest ,ale moze byc tak ,ze dany lekarz specjalizuje się w danych schorzeniach ,i zawsze ten sam kwalifikuje np z ginekologi ,i za kazdym razem w danym funduszu wniosek trafia do tego samego ,a on wrzuci pesel, raz byla odmowa to odmowa ,zeby sobie nie podwazac autorytetu.
Tu najlepiej bylo by jakies odwolanie ,ale pisze ze nie ma odwolan,decyzja jest ostateczna,Sprawa mnie nie dotyczy ,ale bliskiej mi osoby,
powiem wam jeszcze jedno ,bylam w sanatorium z ZUSU w maju w Inowroclawiu ,rozmiawialąm z panią doktor ,ktora tez mialą specjalizacje z balneologi i rechabilitacji medycznej ,i powiedzialąmi ,ze duzo osob z tym schorzeniem ,maja w sanatorium , i nie ma przeciwwskazań do pobytu,Czy to znowu państwo w państwie ,i nie ma sily ma lekarza który rozpatruje wnioski
ODPOWIEDZ