Cieplice 17.11.2017r.- 8.12.2017r.

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
Zygi27
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 17 paź 2017 07:50

Cieplice 17.11.2017r.- 8.12.2017r.

Post autor: Zygi27 »

Witam. Wybieram się do Cieplic(Lalka) w terminie od 17.11.2017r do 8.12.2017r. Na razie po tym co przeczytałem o Cieplicach( uzdrowisko- nie okolica, którą dobrze znam), jestem bardzo rozczarowany. Może przesadzam i nie jest tam aż tak źle? W końcu 3 tygodnie to sporo czasu i trzeba chociaż psychicznie odpocząć, nie mówiąc już o zdrowotnym podreperowaniu ciała(kręgosłupa) Może ktoś podratuje moje samopoczucie? Pozdrawiam wszystkich co byli, co będą i co są obecnie.
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Re: Cieplice 17.11.2017r.- 8.12.2017r.

Post autor: Dzia_dek »

Zygi najważniejsze w tym wszystkim będzie Twoje osobiste podejście do tego miejsca.
Zaakcentowałeś w swoim poście jedną, moim zdaniem bardzo ważną, sprawę, trzeba
odpocząć i podreperować swoje zdrowie i to mam nadzieję, że uda Ci się zrealizować.
Pozostałe aspekty pobytu w takiej sytuacji schodzą raczej na drugi plan. Napisałeś, że
okolice dobrze znasz, a mnie właśnie ta okolica zachwyciła najbardziej. Same Cieplice
nie wywarły na mnie zbyt pozytywnego wrażenia. Przyjemnie wyglądają praktycznie
tylko dwie ulice. Na pozostałych czas wyraźnie pozostawił swój ślad. Dla mnie, który
kocha łażenie z aparatem w ręku i wynajdywanie różnych ciekawostek, to zawsze było
popołudniami za mało czasu tym bardziej, że wieczorami najczęściej wybieraliśmy się
trochę potańczyć, ale z miejscami do zabawy też tutaj szału nie ma. Poza tym, jak już
ktoś tutaj napisał, pełno tam ruder, wałęsających się psów, kotów oraz drobnych, na
szczęście mało szkodliwych, żebrzących pijaczków. Jeśli chodzi o "Lalkę" to też tak
średnio, mimo, że budynek b. ładny i położony na skraju parku. Na zabiegi będziesz
chodził do Domu Zdrojowego, na posiłki (dwie zmiany) do "Edwarda". Niby blisko, ale
bez względu na pogodę trzeba wyjść na zewnątrz. Parking ok. 200 m. na Krynicznej,
płatny, niestrzeżony , zamknięty - 120 za turnus plus 50 (kaucja zwrotna) za pilota.
Pokoje w większości to dwójki, w pokoju TV, jeden duży ręcznik, czajnik na korytarzu,
WiFi powinno działać. To tak w sumie niewiele i w ogromnym skrócie, ale myślę, że
chociaż trochę, udało mi się przybliżyć Tobie, miejsce Twojej przyszłej kuracji.
Zygi27
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 17 paź 2017 07:50

Re: Cieplice 17.11.2017r.- 8.12.2017r.

Post autor: Zygi27 »

Dziękuję za odpowiedź. Prawdę mówiąc byłem w Cieplicach wiosną na prywatnej wycieczce foto-krajoznawczej, nie wiedząc jeszcze, że szybko tu wrócę.( zajmuje się między innymi fotografią) I doskonale znam walory Cieplic- to znaczy głównej ulicy i Parku Zdrojowego(oraz bocznych uliczek- pobyt w dawnych czasach w jednostce wojskowej) Najbardziej przeraża mnie to wędrowanie z budynku do budynku. Pogoda jak wiadomo w Cieplicach jest bardzo różnorodna a za miesiąc może już tam spaść śnieg. Ale co tam. Ważne aby było dobre towarzystwo i wyjechać stamtąd bardziej zdrowy niż podczas pierwszego dnia pobytu. Wszystko przede mną. I będę mógł porównać Cieplice z pobytem kilka lat temu w Sanatorium w Krynicy Górskiej. Tam było bardzo fajnie. Nie było dosłownie do czego się przyczepić.
ODPOWIEDZ