Czy wolno czytać cudze listy

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 1 raz

Czy wolno czytać cudze listy

Post autor: medi »

Od kilku lat leży u mnie w domu duża paczka listów mojej matki .Są to listy od mojego ojca ,ojczyma i ...nie tylko .Przekładałam je sobie dziś z kupki na kupkę i tak nie bardzo wiem co mam z nimi zrobić .Z jednej strony mam wielką ochotę je przeczytać z drugiej nie wiem czy mam do tego prawo .Co o tym sądzicie :?: :oops:
forumowicz

Re: Czy wolno czytać cudze listy

Post autor: forumowicz »

medi pisze: 29 paź 2017 15:48 Od kilku lat leży u mnie w domu duża paczka listów mojej matki .Są to listy od mojego ojca ,ojczyma i ...nie tylko .Przekładałam je sobie dziś z kupki na kupkę i tak nie bardzo wiem co mam z nimi zrobić .Z jednej strony mam wielką ochotę je przeczytać z drugiej nie wiem czy mam do tego prawo .Co o tym sądzicie :?: :oops:

Matka to nie obca osoba :P więc można czytać :P
Awatar użytkownika
maria123
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 lis 2013 21:03
Oddział NFZ: Lubelski

Post autor: maria123 »

Ja bym przeczytała przynajmniej bym coś się dowiedziała :o Przecież to nie są cudze listy, tylko twojej matki i ojczyma ;)
Awatar użytkownika
medi
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 22 lip 2011 15:26
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: medi »

To są listy do matki .Raczej ...listy miłosne :oops: Wszyscy zainteresowaniu już nie żyją :( Patrzyłam na daty...listy były pisane co dzień ,a czasami nawet rano i wieczorem ....z sanatorium :o
Ostatnio zmieniony 29 paź 2017 16:17 przez medi, łącznie zmieniany 1 raz.
forumowicz

medi pisze: 29 paź 2017 16:12 To są listy do matki .Raczej ...listy miłosne :oops: Wszyscy zainteresowaniu już nie żyją :(

To tym bardziej czytaj : :oops: :?
Ostatnio zmieniony 29 paź 2017 16:16 przez forumowicz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
basiat
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 kwie 2014 17:00
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: basiat »

Czytaj Medi, czytaj.To są listy najbliższej Ci osoby. Nie zaszkodzisz nikomu swoją wiedzą z tych listów.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Medi skoro mama nie zniszczyła tych listów to liczyła się z ewentualnością ich przeczytania ...
Może jest jakaś prawda,której nie chciała zatrzymać tylko dla siebie?
Sama musisz sobie odpowiedzieć czy chcesz poznać mamę nieco inna niż ta codzienna,domowa...
Ja przeczytałabym.
Awatar użytkownika
Maryann
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 kwie 2017 17:42
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 4
Podziękowano: 3 razy

Post autor: Maryann »

Felice, wyjęłaś mi to z ust... Też tak myślę... gdyby te listy zawierały jakieś tajemnice które Twoja mama chciałaby ukryć nie trafiły by pewnie w Twoje ręce... Sama pewnie z sentymentem wracała do ich treści skoro je pieczołowicie przechowywała... i myślę że dla Ciebie też to będzie sentymentalna podróż..., Z tych listów wyłoni się prawdopodobnie zupełnie inny obraz Twojej mamy niż nosisz w sercu, bo na rodziców zazwyczaj patrzymy z innej perspektywy...
forumowicz

Mam w szafie plik listów z bardzo mi bliskimi osobami , czasami tak się dzieje , że sięgam po nie i czytam . Uśmiecham się , czasami łezka mi się zakręci... różnie , są mi bardzo bliskie i osobiste. Jeszcze nie chcę ich niszczyć ale jest przy nich kartka : nie czytać - zniszczyć , nie ma tam mojego drugiego , nieznanego życia, ale to jest moje :serce: .

Medi , myśląc po swojemu , to znasz swoją Mamę , wiesz jakie wartości wyznawała, co myślała, może jakieś sygnały były od niej - pomyśl .....

Nie wiem , ja chyba bym nie czytała .....
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Medi , Twój temat jeszcze raz utwierdza mnie w przekonaniu że w życiu nie ma przypadków.Za chwilę święto zmarłych i jak co roku nie wiem co się ze mną dzieje a Ty przez swój temat dałaś mi wskazówkę . Znów sięgnęłam po listy, zapiski moich rodziców i już lepiej. Tak jak Ty kiedyś się wahałam przez długi czas czy je czytać , ale kiedy to zrobiłam to teraz wiem że zrobiłam dobrze .Kiedy jest mi zle , zawsze po nie sięgam .Są to listy moich rodziców do siebie , listy z czasów okupacji mojej mamy do innego wybranka serca , mojego taty po powrocie w 47 roku z Anglii do innej damy z adnotacją adresat nie znany(takie były czasy)Rodzice pielęgnowali również moje list z koloni, obozów . Jest wiele notatek w formie listu -pamiętnika kiedy to po śmierci mojego taty w 74 r pisała do niego o swoich rozterkach , problemach . Dowiedziałam się jak wiele ją kosztowało samozaparcia aby mnie wychować i jak bardzo się starała, jak mnie chroniła. Dzięki Medi . Czytaj :!: :!: Ja uważam że masz do tego pełne prawo.
ODPOWIEDZ