Sanatorium Alma Gdańsk Sobieszewo - Lipiec 2018

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
Awatar użytkownika
piotr1968
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 26 mar 2018 15:14
Oddział NFZ: Łódzki

Sanatorium Alma Gdańsk Sobieszewo - Lipiec 2018

Post autor: piotr1968 »

Witam

Wybieram się do Sanatorium Alma Sobieszewo w Lipcu 2018.

Jeśli ktoś jedzie szukać oderwanego kafelka lub pleśni to niestety nie zemną ;-)

Jestem POZYTYWNĄ osobą i mam zamiar dobrze i efektywnie wykorzystać czas przez 24 dni.

Byłem już dwa razy w Sanatorium i wiem, że najważniejsze są DWA TEMATY :

1) Najbardziej efektywnie korzystać z zaleconych zabiegów,
2) Zorganizować ekipę super ludzi z którymi można się wspólnie pobawić, pożartować, zwiedzić okoliczne ciekawe miejsca.

SOBIESZEWO - to BARDZO CIEKAWA lokalizacja :-) !!!.

Spokojnie w popołudniowy czas lub w weekend można wyskoczyć do ciekawego starego Gdańska - Kawiarenki, Zabytki, Kościoły, Neptun, Stragany wzdłuż ul.Długiej i nie tylko, na bursztyny do Mikoszewa (zawsze kiedy byłym to były:)), Jantar (Muzeum Owadów, Pasieka Strusi - mają pyszny miejscowy miód i to polecam, Stegna - Muzeum Bursztyna, Sztutowo - Muzeum Stutthof, Kąty Rybackie - Rezerwat Kormoranów, Krynica Morska - Latarnia i wiele ciekawostek, Sopot - Monciak i Molo, polecam wspaniałą restaurację Meridian serwującą najlepszą kaczuszkę i wspaniałą kawę, Orłowo - Super smażalnia świeżych ryb i bardzo urokliwe molo oraz klif orłowski. W weekend można odwiedzić cały Półwysep Helski, Hel - Fokarium, Władysławowo - w weekend bardzo rozrywkowo. Do Gdańska jeździ komunikacja miejska - bilet w trójmieście całe 3 PLN. Będę prywatnym samochodem i jak się złożymy po 3-5 PLN to możemy BARDZO MIŁO spędzić popołudnia i weekendy.
Do Gdańska i z powrotem to w sumie 30 km czyli około 9 PLN za benzynę :-)

Together we can do more

Oprócz zabiegów i parkietoterapii planuję ambrozyjsko spędzić czas. Czy są inni chętni się dołączyć ???

Jeśli komuś się podoba mój plan to łapki w górę i proszę o pozytywne komentarze.

Pozdrawiam i do zobaczenia :-)

p.s. Jadę z Łodzi jakby co ...

Piotr
forumowicz

Re: Sanatorium Alma Gdańsk Sobieszewo - Lipiec 2018

Post autor: forumowicz »

Piotrze , pogratulować takiego podejścia do tematu - dobrych zabiegów i pobytu życzę :)
Awatar użytkownika
piotr1968
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

:kwiat:
dana62
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 25 cze 2014 16:28
Oddział NFZ: Lubelski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: dana62 »

Piotrze -wybieram się w lipcu do Almy-jak nie zrezygnuję po tych wszystkich negatywnych opiniach-to chętnie wybiorę się na wycieczki po okolicy,może mile spędzony czas, zabiegi i pozytywne nastawienie zrekompensuje resztę niedogodności.
Serdecznie pozdrawiam.
Awatar użytkownika
piotr1968
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Hello Dana62
Na komentarze nie można patrzeć serio, serio.
Większość kuracjuszy liczy na hotel 5 gwiazdek, all inclusive, Fit Active, Room Service oraz osobistego kamerdynera który będzie codziennie analizował postęp rehabilitowanych części ciała.
Realia i priorytety ZUS są trochę w odwrotnej kolejności.
Zabiegi to priorytet. Nie oczekujmy od lekarza prowadzącego, że przewidzi w 100% czego nasz organizm potrzebuje.
Dobrze jest się przygotować na taki wyjazd. Zrób listę zabiegów, które TOBIE najbardziej pomagają (np. masaż, prądy, basen) oraz takich które są dla CIEBIE mało komfortowe lub sprawiają bój (np. krioterapia, rowerek) i POWIEDZ o tym lekarzowi. Faktycznie w pokojach raczej nie znajdziecie klimatyzacji, najnowszego modelu sprzętu rtv, ale czy po to jedziemy na rehabilitację ?
Dana62, a teraz to co najlepsze dla nas: Jedziemy w sezonie wakacyjnym i pewnie będzie ładna pogoda. Okolica cicha więc relaks nieoceniony. W okolicy dużo lasów, więc wypad na grzyby jak najbardziej. Plaża duża i piaszczysta więc spacery, zachody słońca ją bezcenne. Jeśli będzie lekko pochmurno to albo grill z małym co nieco albo wędrówki po okolicznych terenach. Do Gdańska są trzy linie autobusowe co 20 minut. Bilet chyba 4 zł i jesteśmy w Gdańsku na Starówce.
Ja biorę własny kocyk plażowy, wiatrochron, kieliszki, korkociąg, żelazko, ulubione ręczniki i kosmetyki do opalania i dużoooo pozytywnej energii.

Gorąco pozdrawiam

Piotr
Awatar użytkownika
Fionka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 mar 2015 18:09
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Fionka »

Okolica piękna , bliskość Trójmiasta , cudne towarzystwo , ciepełko , piękna plaża, smaczne rybki , bursztyny wszystko super. ZUS podpisuje umowy z wieloma ośrodkami ale nie na grzyb w pokoju , okropne jedzenie (ponoć się poprawiło ) , niezamykane okna , bariery architektoniczne nie do pokonania dla ludzi po operacjach i trochę innych perełek . Nikt nie liczy na hotele , ale skoro ZUS wydaje nasze pieniądze :?: Basen :?: tak ok 15 osób wożonych do Gdańska , gimnastyka zbiorowa przepełniona sala itp. Wyjazd był super , z chęcią nawet w tych warunkach mogę przebywać ale nie za taką kasę . Niestety nie spełnia warunków . Mnie zerwano ścięgno w palcu ręki , wmawiano że to nie to . Szkoda pisać . Mnie takie warunki by nie przeszkadzały , jeżeli bym się sama na nie zdecydowała za symboliczną kasę .Niestety ni jak to nie spełnia warunków jakie są stawiane ośrodkom podpisującym umowę. To my za to płacimy. Na pewno będzie świetnie , bo lato , morze i dobre towarzystwo rekompensuje to wszystko. Tylko czy o to chodzi w prewencji. Nastawcie się na letni wyjazd typu wczesny Gierek . Dobry humor w kieszeń i znieczulacz oczywiście kocyk obowiązkowy bo w pokojach tylko dla wybranych :lol:
Annanna
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 17 kwie 2017 10:25

Post autor: Annanna »

Również jadę Almy w lipcu i wiem na pewno, że właśnie tu kuracjusze chętnie wracają. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
piotr1968
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz

Hello Fionka :-)
Też uważam że ten ośrodek ma dużo plusów.
Uwielbiam styl "wczesny gierek. Fajnie że jedzenie się polepszyło. Tak dla sprostowania to składkę ZUS nie płacę ja tylko mój pracodawca i to nie są na szczęście moje pieniądze :-)
W miejscach gdzie jest sporo wilgoci grzyb może się pojawić. Spotkałem to nawet w dobrych hotelach 4* w renomowanych kurortach. To trochę tak jak obecność komarów na wilgotnych terenach. Masz to w pakiecie czasem ;-)
Mogę tylko Tobie współczuć że zapłaciłaś "taką sporą kasę" za pobyt i oczekiwałaś innych standardów pisząc, cytuję Twoje słowa " z chęcią nawet w tych warunkach mogę przebywać ale nie za taką kasę".
Osobiście przed wyjazdem za który płacę z własnej kieszeni sprawdzam czy standard jest dla mnie wart taką kasę. Również polecam ten sposób Tobie.
Jeśli trafiłaś jakiś ośrodek z którego byłaś szczególnie zadowolona i jest godny polecenia to napisz proszę gdzie jest? Może inni wykorzystają Twoje dobre rady :-)
Gorąco pozdrawiam Fionka.
Piotr
ODPOWIEDZ