23 Wojskowe Sanatorium Lądek Zdrój pawilon II

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
jagoda***
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 04 sty 2012 23:21

23 Wojskowe Sanatorium Lądek Zdrój pawilon II

Post autor: jagoda*** »

Wyjeżdżam 25 stycznia ( jeszcze nie wiem jak? ) proszę o jakieś info na temat tego Ośrodka i ogólnych warunków pobytu . Moze ktoś był ostatnio i chciałby sie podzielić opinią? A może ktoś ze Śląska wybiera w tym terminie ? Będę wdzięczna za każdy post. :) Jagoda z Mysłowic
Awatar użytkownika
syrenka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 paź 2009 17:53
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 15

Re: 23 Wojskowe Sanatorium Lądek Zdrój pawilon II

Post autor: syrenka »

Witam! Bylam w Lądku ale w I pawilonie.II pawilon to nowy budynek jest tam wiekszość zabiegow .Niestety na wodne trzeba dochodzić znajdują się po drugiej stronie ulicy.W twoim budynku jest siłownia ,stołowka,biuro kuracjusza.Najlepiej być z samego rana wtedy możesz liczyć na lepszy pokój z balkonem .Pozdrawiam B
jagoda***
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Czy nikt ze Śląska nie wyjeżdża do Lądka Zdroju na turnus sanatoryjny 25 stycznia 2012? Będę tam sama wśród tłumu? Może jednak ktoś jedzie, albo wie o czyimś wyjeździe, proszę o kontakt. Pozdrawiam : Jagoda z Mysłowic
vademecum
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 07 sty 2012 20:57

Post autor: vademecum »

Właśnie przebywam na turnusie rehabilitacyjnym w 23 Wojskowym Szpitalu Uzdrowiskowym. Od kilku lat systematycznie korzystam z lecznictwa sanatoryjnego ale widok tego sanatorium był dla mnie przeżyciem. Cofnęłam się do lat młodości (szkoda, że nie ze stanem zdrowia) do czasów PRL Pierwszy szok, to konieczność sforsowania 140 koślawych stopni, co dla osób starszych i z bagażem jest wręcz niemożliwe (można wjechać samochodem pod wejście, jeżeli się o tym wcześniej wie, no i oczywiście jeżeli się ma samochód) Drugi szok to styl "wczesnego Gierka" zachowany z wielkim pietyzmem i całej rozciągłości w Pawilonie II. W Pawilonie I niestety secesja nie zawsze dała się pokonać peerelowskim przeróbkom i gdzieniegdzie wyłazi z zakamarków, szczególnie w holu i na klatce schodowej.
Pokoje można zaakceptować, są ciepłe, meble względnie nowe, pościel trzyma się kupy i jest, co ważne, czysto. Telewizor z ekranem 25 x 25 płatny 20 zł za turnus.
Widać, że w całym obiekcie pracował jakiś plastyk, który poupinanymi zasłonami i kotarami, usiłował pozatykać słabe punkty.
Jedzenie. Mizerne. No cóż, wsad do kotła szacuję na jakieś 5 zł dziennie, ale biedne kucharki robią, co mogą, aby zadowolić podniebienia kuracjuszy i trzeba przyznać, że smakowo udaje im się to.
Personel. Kontakt z lekarzem bardzo pozytywny. Średni personel medyczny - nie budzi jakiegoś specjalnego zachwytu ale i uwag. Porównując z innymi ośrodkami tego typu słaby kontakt kadry kierowniczej z kuracjuszami. Brak przywitania i informacji ustnych. Może się wstydzą albo boją kłopotliwych pytań. Ale to mały pikuś. Wiszą kartki wszędzie, gdzie się da i w końcu można znaleźć, to co się chce wiedzieć.
Baza rehabilitacyjna. Sprzęt częściowo wymieniony. Obok nowoczesnych wanien stare miedziane.
Wcześniejszy wyjazd kosztuje i to za każdy dzień 40 zł.
To na razie wszystko, co po kilku dniach można powiedzieć.
jagoda***
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

No cóż, szok. Zobaczymy na miejscu, ale dziękuję za " wprowadzenie " w atmosferę tego sanatorium. Podczas wakacji, razem z mamą , byłysmy w czeskim sanatorium w Jesenniku i przeżyłam również szok, ale pozytywny. Luksus pod kazdym względem. Pokoje bardzo duże z nowoczesna łazienką, codziennie sprzątane, a jedzenie........... sniadanie full wypas , obiady i kolacje 7 dań do wyboru, nie licząc owoców i ciast. Zaplecze nowoczesne, a otoczenie , bajer. Nie nastawiam się na taki szok w Lądku, dziękuję za uprzedzenie , wracam do dzieciństwa..... hehehe.
vademecum
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 07 sty 2012 20:57

Post autor: vademecum »

Internet funkcjonuje jak dotąd bezbłędnie. Kod dostępu wisi na korytarzu.
Dziś zwiedzałam Lądek, inne sanatoria i ciekawe miejsca. Mieszane uczucia. Obok zaniedbanych obiektów o wspaniałej architekturze funkcjonują już pięknie odrestaurowane "Wojciech" "Adam". Widać efekty ostatnich kilku lat. Wrażenie robi zrewitalizowany zabytkowy park zdrojowy (wiosną na pewno jeszcze większe). Są też trzy wyciągi narciarskie i bardzo ładna pływalnia. W małym kościółku dla kuracjuszy bardzo miła atmosfera, sympatyczny miły ksiądz, mądre kazanie. Obok kawiarnia z naprawdę smacznymi ciasteczkami i dobrą kawą (prasa do poczytania też jest dostępna). Ci którzy nie mają problemów z poruszaniem się, mają gdzie chodzić i mogą miło spędzać czas.
Aha! Na obiad był ochrzczony smaczny rosołek, ziemniaczki pure (zawsze takie same), kawałeczek gotowanego kurczaka, groszek z marchewką i surówka z pora. Smaczne. A na deser różowa słodka woda w kubku. Też smaczna.
Pozdrawiam
jagoda***
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

Super! Do kiedy jesteś? Moze sie juz nie wirtualnie, spotkamy i pogadamy? Fajnie z tym Internetem . Własnie liczę na spacery, bo ze sportu tylko to mi zostało, ale uwielbiam chodzic po górach i mam zamiar w ten sposób wykorzystać wolny czas. Co do posiłków, nie jestem wymagająca, mam " trochę" nadwagi, więc .......do tego schody- dieta jak znalazł. Pozdrawiam cieplutko z deszczowych brrrr Mysłowic. A jaka u Was pogoda? :D
misio
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 27 lis 2011 16:10

Post autor: misio »

Witam. Pytanko do pensjonariuszki vademecum, z tego internetu to można korzystać w każdym pokoju czy w wskazanych miejscach, rozumiem że jest bezprzewodowy (mam problemy z chodzeniem).
Jeśli jedzonko lichutkie to czy można na miejscu coś dokupić ?
Czy są jakieś szanse na pokój jednoosobowy z balkonem :D
Do tego sanatorium wysyła mnie prewencja ZUS, jadę tam autem i mogę kogoś zabrać, mieszkam blisko jagoda*** ale jadę w połowie lutego i Ci jagódko nie pomogę :(
jagoda***
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz

No trudno, misiaczku, jakoś to przeboleję, ale znalazłam PKS z K-c do Kłodzka , jedzie 3,5 godziny, mam nadzieję, że się do niego dostanę. Jak będę na miejscu, to napewno opiszę swoje wrażenia. Wprawdzie jadę usprawnić trochę ciało, ale komfort psychiczny też się liczy. Czytałam na innym forum, że o 1 w pawilonie II podobno b. trudno. ja jadę dzień wcześniej, będę po 18 i mam nadzieję, że dostanę pokój z którego bede zadowolona. Nie liczę na 1, wystarczy 2. Pozdrawiam. Jagoda
misio
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 27 lis 2011 16:10

Post autor: misio »

Witam. Pogodę to można zobaczyć pod tym adresem, kamerka internetowa, http://www.ladek.pl/cms/php/strona.php3 ... id_men=128
A tu pogoda w Lądku na najbliższe 16 dni dla wycieczkowiczów - jagody*** , http://www.twojapogoda.pl/tematyczne/dl ... roj#joiner
ODPOWIEDZ