Inhalatorium - Szczawnica

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Jacek1
Na forum od: 24 cze 2018 18:07
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski

Inhalatorium - Szczawnica

Post autor: Jacek1 »

Miałem przyjemność wykorzystać trzytygodniowe skierowanie w lipcu 2018 roku w sanatorium "Inhalatorium" w Szczawnicy. To kameralny, elegancki budynek w stylu modernistycznym, w którym znajduje się niezła baza lecznicza, zwłaszcza w zakresie chorób dróg oddechowych. Korzystaliśmy ze smacznych posiłków serwowanych w sanatoryjnej stołówce. Catering był przywożony z molocha wypoczynkowego ZNP- "Nauczyciel". Obsługa zarówno w zakresie usług medycznych, jak i bytowych na wysokim poziomie.
Było tu co robić zarówno w pogodne jak i deszczowe dni. Na reprezentacyjnym, uzdrowiskowym placu Dietla odbywały się potańcówki pod gołym niebem, co w pewnym stopniu przypominało nawet hiszpańskie rozrywki na Costa del Brava lub Costa del Sol. W Dworku Gościnnym (Jazz Clubie)imprezy kulturalne - płatne i bezpłatne. Dwie firmy turystyczne - PTTK Pieniny i Szewczyk proponowały liczne wycieczki, m. in, spływ Dunajcem, wyjazdy do słowackiego Raju, licznych kompleksów aquaparkowych w kraju i za granicą. Dla miłośników wypraw górskich do dyspozycji trasy o różnym stopniu trudności na Trzy Korony, Sokolicę, Perehybę, itp. Świetnie funkcjonują tutaj struktury kościelne, które oferują nie tylko opiekę duchową. Osobiście skorzystałem z całodniowej wycieczki górskiej organizowanych w ramach letniego cyklu "Wytrwale wzwyż" przez Akcję Katolicką Parafii Św. Wojciecha i miejscowy oddział PTTK.
Zadowolny mieszkaniec Torunia - Jacek
Awatar użytkownika
wiktor64
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 sty 2017 20:42
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 9
Podziękował: 66 razy
Podziękowano: 35 razy

Re: Inhalatorium - Szczawnica

Post autor: wiktor64 »

Dzieki za opinie a tak na marginesie byłem w szczawnicy jakis 3 lata temu tam
sa piekne okolice i jest co zwiedzać warto tam pojechac
nawet prywatnie :)
Pietka 50+
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 lut 2017 14:04
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: Pietka 50+ »

Cieszę się, że opisałeś swój pobyt W Szczawnicy. Czy mógłbyś rozwinąć wątek zabiegowy w Inhalatorium, bo może osoby jadące do innych przybytków, np. Nauczyciela, zechcą skorzystać :) tak zrobiła moja współtowarzyszka i była bardzo zadowolona, a z tego co się orientuję, są tam pewne zabiegi, których nie było u nas. Pozdrawiam :kwiat:
baje
Na forum od: 28 sie 2018 16:56
Oddział NFZ: Śląski

Post autor: baje »

Czy może wiesz jakie zabiegi na kręgosłup oferuje to sanatorium?
Jacek1

Przede wszystkim masaż, ale dokładne informacje dostępne na stronie sanatorium. Ja z takich zabiegów nie korzystałem.
Aga74
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 23 sie 2018 11:20
Oddział NFZ: Pomorski

Post autor: Aga74 »

A czy jest problem z otrzymaniem pokoju jednoosobowego?
Jacek1

Szanse niewielkie. Przy formowaniu turnusu trzeba być jak najwcześniej i spróbować załatwić sobie jedynkę.
ODPOWIEDZ