Wypowiedzi na ten temat pojawiają bardzo często w wielu wątkach.
Prezentowane są rozmaite poglądy.
Przedstawię ja i swoją wiedzę i punkt widzenia.
Sanatorium składa się z części hotelowej z jadłodajnią / restauracją oraz z części zabiegowej.
Skoncentrujmy się na części hotelowej bo za nią wnosimy opłaty.
Zapoznając się z powierzchnią pokoi łatwo skonstatować, że do jedynek wstawiono a raczej wciśnięto drugie łóżko, do dwójki trzecie wyrko i tak dalej.
Spotykane często tzw. studia czyli dwie dwójki obdarzone jednym węzłem sanitarnym na 4 osoby to pomieszczenia swego czasu zaprojektowane jako tzw. apartament składający się z sypialni i saloniku.
W klasycznych hotelach i pensjonatach podstawowym pokojem są dwójki, trzecie łóżko dokłada się dla dziecka. Większa rodzina zamawia i dostaje pokój rodzinny czyli dwa dwuosobowe pokoje ale każdy ze swoją łazienką.
...
Przejrzałem obecnie to znaczy się w ostatnich tygodniach kilkanaście stron internetowych polskich ( zagranicznych też ) sanatoriów.
I nawet się zdziwiłem w kilku znajdując tylko pokoje dwójki i trochę jedynek.
Co się stało ?
Dawnym trójkom zamiast trzeciego tapczanu wstawiono kanapę, stoliczek, biureczko i nazwano nawet apartamentem. Trochę to na wyrost ponieważ apartament powinien mieć oddzielny salonik.
I w tych sanatoriach nie ma dylematu jak przyjeżdża więcej małżeństw niż jest dwójek. W "najgorszym wypadku" dostaną dwie jedynki a jedna połowa wyśpi się lepiej z dala od chrapiącej połówki.
cdn.