Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Zależy do jakiego obiektu jedziesz, bo ja jeżdżę i biorę jedynki, ale bez żadnych zaświadczeń od lekarza.
Oczywiście zawsze jadę ze zwrotów, ale wybieram obiekty z pokojami jedynkami i w dodatku jadę na turnus dzień wcześniej przed rozpoczęciem turnusu, ale to kosztuje. Ostatnio płaciłem za nocleg przed 180 zł ze śniadaniem.
Nie zawsze pomaga zaświadczenie od lekarza, bo jedynek w niektórych obiektach jest tylko kilka na cały turnus.
Zaświadczenie od psychiatry nic nie da, MZ zarządziło że pacjenci psycho nie mogą przebywać w pokojach sami z oczywistych względów. Pokoje 1 w różnych sanatoriach przydzielają kuracjuszom z różnymi schorzeniami, zależy to też od profilu sanatorium. Choroby na które mogą przydzielić 1 to mn: stomia, mastektomia, amputacja kończyn, bezdech senny postać ciężka oraz wiele innych. Przydział 1 odbywa się przy udziale pielęgniarki oddziałowej i ordynatora oddziału sanatoryjnego. Mnie w ub roku nie przydzielono 1, musiałem dopłacić 840 zł za 21 dniowy turnus pomimo tego że posiadałem stosowne zaświadczenia. Po prostu nie brali pod uwagę żadnych zaświadczeń. Dlaczego? Bo nie.
Mrozen zgodzę się z Tobą odnośnie schorzeń psychosomatycznych , nie dają pokoi jednoosobowych .
Odnośnie innych schorzeń , które wymieniasz to również zgadzam się choć nie zawsze jest to respektowane .
Odnośnie przydziału pokoju w różnych sanatoriach odbywa się to inaczej . Np. w Wieńcu Zdroju o przydziale pokoju decyduje Recepcja a bardziej Pani kierownik a pielęgniarki czy lekarze nie mają nic do gadania . Z kolei zaświadczenia nie bardzo są brane pod uwagę , to faktycznie musi być stomia , bezdech nocny (maszyna) , protezy kończyn itp.. Co sanatorium to inne wewnętrzne przepisy . Pozdrawiam .