Pokój 1

Inne tematy okołosanatoryjne, nie mieszczące się w powyższych działach.
janusz46
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 21 lis 2015 18:30

Pokój 1

Post autor: janusz46 »

Witam .Jaką trzeba mieć chorobę żeby dostać pokój jedno osobowy.Z góry dziękuje za podpowiedż.
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 60 razy
Podziękowano: 91 razy

Re: Pokój 1

Post autor: zbigniew165 »

Zależy do jakiego obiektu jedziesz, bo ja jeżdżę i biorę jedynki, ale bez żadnych zaświadczeń od lekarza.
Oczywiście zawsze jadę ze zwrotów, ale wybieram obiekty z pokojami jedynkami i w dodatku jadę na turnus dzień wcześniej przed rozpoczęciem turnusu, ale to kosztuje. Ostatnio płaciłem za nocleg przed 180 zł ze śniadaniem.
Nie zawsze pomaga zaświadczenie od lekarza, bo jedynek w niektórych obiektach jest tylko kilka na cały turnus.
janusz46
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 21 lis 2015 18:30

Post autor: janusz46 »

Dziękuje za poradę zbigniew 165.Te chcę jechać ze zwrotów .
Awatar użytkownika
jurand40
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 lut 2013 19:36
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 9
Podziękowano: 1 raz

Post autor: jurand40 »

Bierz zaświadczenie że masz stomie powinni dać ;)
Awatar użytkownika
jurand40
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 lut 2013 19:36
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękowano: 1 raz

Post autor: jurand40 »

janusz46 pisze: 08 mar 2024 17:08 Witam .Jaką trzeba mieć chorobę żeby dostać pokój jedno osobowy.Z góry dziękuje za podpowiedż.
B
Bierz zaświadczenie że masz stomie powinni dać ;)
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 60 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: zbigniew165 »

Najlepsze by było zaświadczenie od psychiatry, bo nie do sprawdzenia, a postomię to raczej można łatwo sprawdzić :roll:
mrozen
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 03 mar 2023 08:11
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: mrozen »

Zaświadczenie od psychiatry nic nie da, MZ zarządziło że pacjenci psycho nie mogą przebywać w pokojach sami z oczywistych względów. Pokoje 1 w różnych sanatoriach przydzielają kuracjuszom z różnymi schorzeniami, zależy to też od profilu sanatorium. Choroby na które mogą przydzielić 1 to mn: stomia, mastektomia, amputacja kończyn, bezdech senny postać ciężka oraz wiele innych. Przydział 1 odbywa się przy udziale pielęgniarki oddziałowej i ordynatora oddziału sanatoryjnego. Mnie w ub roku nie przydzielono 1, musiałem dopłacić 840 zł za 21 dniowy turnus pomimo tego że posiadałem stosowne zaświadczenia. Po prostu nie brali pod uwagę żadnych zaświadczeń. Dlaczego? Bo nie.
Awatar użytkownika
dani888
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 12 lis 2019 20:15
Oddział NFZ: Podlaski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: dani888 »

Mrozen zgodzę się z Tobą odnośnie schorzeń psychosomatycznych , nie dają pokoi jednoosobowych .
Odnośnie innych schorzeń , które wymieniasz to również zgadzam się choć nie zawsze jest to respektowane .
Odnośnie przydziału pokoju w różnych sanatoriach odbywa się to inaczej . Np. w Wieńcu Zdroju o przydziale pokoju decyduje Recepcja a bardziej Pani kierownik a pielęgniarki czy lekarze nie mają nic do gadania . Z kolei zaświadczenia nie bardzo są brane pod uwagę , to faktycznie musi być stomia , bezdech nocny (maszyna) , protezy kończyn itp.. Co sanatorium to inne wewnętrzne przepisy . Pozdrawiam .
mrozen
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 03 mar 2023 08:11
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 3 razy

Post autor: mrozen »

dani888, pełna zgoda. Jest tak jak piszesz. 🌹
Gaba
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 29 sty 2010 13:46
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: Gaba »

Ja mam "jedynke" z powodu migrenę ,ale wierzcie mi wolałabym mieć nawet pokój 5- osobowy a nie mieć napadów migreny :(
ODPOWIEDZ