Zabieg przed sanatorium

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
roman999
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 03 lut 2024 12:17
Oddział NFZ: Opolski
Staż sanatoryjny: 1

Zabieg przed sanatorium

Post autor: roman999 »

Witam mam już skierowanie do sanatorium na maj do Kołobrzegu ale dwa dni temu miałem zabieg przepukliny pachwinowej czy muszę to zgłosić do NFZ czy nie będę miał problemów z przyjęciem do sanatorium Pozdrawiam
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 97 razy

Re: Zabieg przed sanatorium

Post autor: zbigniew165 »

roman999 piszesz w temacie Wyjazdy do sanatorium, a od takich spraw, jak to określiłeś w temacie posta jest temat Sprawy formalne lub Inne sprawy około sanatoryjne.
W temacie w którym piszesz podajemy miejsce wyjazdu do sanatorium i datę kiedy wyjeżdżamy.
Może Moderator skoryguje Twój wpis nie w temacie.
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

Roman, uważam, że powinieneś się zgłosić do swojego oddziału NFZ z wypisem ze szpitala i ze skierowaniem.
Celowe zatajanie informacji o swoim stanie zdrowia jest niewskazane ze względów medycznych to po pierwsze;
może np. trzeba przesunąć wyjazd w czasie ze względu na Twój stan zdrowia po zabiegu, po drugie istnieje
szansa, że jeszcze zamienią Ci pobyt w sanatorium na leczenie lub rehabilitację w szpitalu uzdrowiskowym.
Nie sugeruj się nazwą szpital bo pobyt w nim praktycznie nie różni się od pobytu w sanatorium, ale nie
ponosisz kosztów dopłaty za zakwaterowanie i wyżywienie, opłaty uzdrowiskowej, no można skorzystać
z tzw. L4 na cały pobyt jeśli zachodzi taka potrzeba.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Dzia_dku na rehabilitację nie zamienią, bo ta jest przypisana konkretnym schorzeniom związanych z ortopedią, reumatologią, neurologią, kardiologią i pulmonologią.
Nie wiem również czy zabieg przepukliny kwalifikuje się na szpital. Trzeba to sprawdzić w wykazie według kodów .
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 91 razy

Post autor: Dzia_dek »

Tego nie wiedziałem, że rehabilitacja dotyczy tylko tych, wymienionych przez Ciebie, grup schorzeń. :(
Niemniej jednak podtrzymuję pierwszą część mojej wypowiedzi dotyczącą powiadomienia przez Romana
NFZ o przeprowadzonym zabiegu.
Arker
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 kwie 2021 17:06
Oddział NFZ: Lubelski
Podziękował: 101 razy
Podziękowano: 54 razy

Post autor: Arker »

roman999 pisze: 25 sty 2025 06:49 Witam mam już skierowanie do sanatorium na maj do Kołobrzegu ale dwa dni temu miałem zabieg przepukliny pachwinowej czy muszę to zgłosić do NFZ czy nie będę miał problemów z przyjęciem do sanatorium Pozdrawiam
Witaj Roman ,do jakiego osrodka jedziesz?,pytam poniewaz bede w maju w Dozamelu od 10.05.25.moze jakis wypad na piwko np.? :) Pozdrawiam
roman999
Nowy Kuracjusz
Nowy Kuracjusz
Na forum od: 03 lut 2024 12:17
Oddział NFZ: Opolski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: roman999 »

66 jadę do Perły Bałtyku na piwko możemy iść do mają po zabiegu nie będzie śladu
ODPOWIEDZ