Sanatorium Bałtyk w Kołobrzegu

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 05 lut 2012 09:15
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 13 razy

Sanatorium Bałtyk w Kołobrzegu

Post autor: malgonia »

Napisze krótkie podsumowanie wyjazdu komercyjnego do Bałtyku.W pakiecie komercyjnym są 3 zabiegi dziennie przez 6 dni w tygodniu. Oddzielnie można korzystać przez 1,5 godziny z basenu i pól godziny z groty solnej.Posiłki w formie bufetu, bardzo dużo przeróżnych sałatek i surówek, ale nie wiem czy sa dobre bo ja takich mieszanin nie jem poza domem.Ogólnie do jedzenia nie można mieć zastrzeżeń, chociaż jeżeli to jest sanatorium to powinny być inaczej dobrane potrawy.Jak na razie będąc 10 razy w sanatoriach z NFZ to w żadnym nie było zdrowego jedzenia,zdrowe świeże i pięknie podane jedzenie było tylko na Ukrainie w sanatorium Karpaty, ale kilka lat temu, np kilka rodzajów kasz, kilka rodzajów kiszonek,mięsa i ryby bez panierek itd...Natomiast w Bałtyku nie ma w pokojach czajnika, tylko na korytarzu i wszędzie króluje wykładzina dywanowa z plamami i to jest karygodne, brudna trudna do wyczyszczenia.Czyli podsumowując 5,5 tys za osobę na 2 tygodniowym pobycie w pokoju z brudna wykładziną gdzie cały czas unosi sie kurz to jednak nie warto.Ja pojechałam tylko dlatego że Ciocia 90 letnia ma problemy z chodzeniem, a to sanatorium jest praktycznie na plaży.
edwardo
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 24 cze 2024 10:51
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 105 razy

Re: Sanatorium Bałtyk w Kołobrzegu

Post autor: edwardo »

Tyle , że na Ukraine musisz jechać za swoje , a tutaj , w tej niedobrej Polsce , ciocia sponsorowała :lol:
Nie pytaj , skąd wiem :P jeśli się mylę , to sprostuj ;)
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

A czy ja gdzieś napisałam że Polska jest nie dobra? kocham nasz kraj, kocham moje miasto.No trudno żeby jechać z 90 letnią Ciocia i płacic za siebie.Za siebie ja płace jak jade do SPA,
Awatar użytkownika
ewasz
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 10 mar 2014 20:44
Oddział NFZ: Śląski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 26 razy

Post autor: ewasz »

No, no to Edwardo pojechałeś po bandzie...to sprawy osobiste Małgoni i nikomu nic do tego.
Co Ty za człowiek jesteś heh :oops: :evil:

Małgoniu, dziękuję za opis :D
edwardo
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Bardzo Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 24 cze 2024 10:51
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 3
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 105 razy

Post autor: edwardo »

No taki już jestem :) . Może na Ciebie ewasz takie wpisy nie robią wrażenia - na mnie tak 😖
malgonia pisze: 28 lip 2025 19:17 Jak na razie będąc 10 razy w sanatoriach z NFZ to w żadnym nie było zdrowego jedzenia,zdrowe świeże i pięknie podane jedzenie było tylko na Ukrainie w sanatorium Karpaty,
Na 10 pobytów w Polskich obiektach , wszystkie be , na Ukrainie cacy :evil:
Kleinehexe
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 20 mar 2020 22:12
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 52 razy

Post autor: Kleinehexe »

Nie wypowiem się na temat wyżywienia w sanatoriach ukraińskich, bo nie mam takiej wiedzy, ale niestety wyżywienie w polskich sanatoriach ze zdrowiem nie ma absolutnie nic wspólnego. I zaznaczam, że nie chodzi o to, czy jest smacznie, bo to mogą, aczkolwiek nie muszą, być dwie różne sprawy.
Awatar użytkownika
malgonia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

edwardo pisze: 29 lip 2025 19:56 No taki już jestem :) . Może na Ciebie ewasz takie wpisy nie robią wrażenia - na mnie tak 😖
malgonia pisze: 28 lip 2025 19:17 Jak na razie będąc 10 razy w sanatoriach z NFZ to w żadnym nie było zdrowego jedzenia,zdrowe świeże i pięknie podane jedzenie było tylko na Ukrainie w sanatorium Karpaty,
Na 10 pobytów w Polskich obiektach , wszystkie be , na Ukrainie cacy :evil:
To nie chodzi że jest be, tylko to co było w tych Karpatach to było to co powinno byc w każdym sanatorium. Bo w rehabilitacji ważne sa zabiegi, zakwaterowanie i wyżywienie.Jaką wartośc przedstawia biały chleb, albo pseudo czarny czyli karmelizowany, wędlina podłej jakości i margaryna i dwa plasterki podłej wędliny. Mnie zachwyciło to podawano w tych Karpatach bo to było proste jedzenie bez udziwnień. Skoro przyjmujemy że w sanatoriach sa ludzie raczej starsi to jak powinna wyglądac dieta takich osób?Nowa piramida zywienia podaje że najbardziej wartościowe śa jarzyny, a ile ich serwuje sie w sanatoriach?
Awatar użytkownika
wiktor64
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 17 sty 2017 20:42
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 8
Podziękował: 40 razy
Podziękowano: 24 razy

Post autor: wiktor64 »

Malgonia dzieki za opinie :kwiat: :kwiat:
No i pare sołówek musze napisać,a chodzi mi ocene pobytu
5,5 tys na 2 tygodnie od osoby to drogo i jeszcze być nie zadowolonym \
a pisze bo byłem w czerwcu w Arce w jarosawcu i płacilismy 4,5 tys od osoby
na 2tygodnie i ful wypas ,to tylko taka moja lekka uwaga
to na tyle :kwiat: :kwiat:
Makarybrowski
Na forum od: 30 lip 2025 18:55
Oddział NFZ: Lubuski

Post autor: Makarybrowski »

[...]
Dzięki za tak konkretne podsumowanie, bo właśnie rozważałem wyjazd nad Bałtyk w ramach komercyjnego turnusu i dobrze wiedzieć, jak to wygląda od środka.

Faktycznie, przy takiej cenie człowiek spodziewa się standardu nieco wyższego niż wykładziny z plamami i czajniki na korytarzu. To są szczegóły, ale w warunkach sanatoryjnych mają ogromne znaczenie, zwłaszcza dla osób starszych i wrażliwych na czystość czy kurz.

Zabiegi brzmią sensownie, chociaż 3 dziennie to już standard w wielu ośrodkach. Dobrze, że jest basen i grota, ale szkoda, że jedzenie nie trzyma charakteru typowo sanatoryjnego. Też mam wrażenie, że w Polsce nadal za mało się przykłada uwagi do tego, co trafia na talerz, zwłaszcza w kontekście zdrowia.
Ostatnio zmieniony 31 lip 2025 13:13 przez moderator, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunięto link
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 103 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: GIENIA »

Dziwne .... zacytowano post Malgonii , tylko tyle , że Malgonia nie wklejała linku do rozrywek :roll: Jedno zdanie zostało dodane od siebie :o można tak :?:
ODPOWIEDZ