TULIPAN - Ustroń

Forum na którym możemy wyrazić swoją opinię na temat ośrodka, w którym byliśmy. Podziel się z innymi wrażeniami o sanatorium, szpitalu uzdrowiskowym. Zapytaj kuracjuszy jak było podczas ich turnusu. Jakie mieli warunki zakwaterowania i zabiegi rehabilitacyjne.
ala
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 11 maja 2009 12:08

TULIPAN - Ustroń

Post autor: ala »

Polecam sanatorium Tulipan- Ustroń. Byłam w marcu br. bardzo miła obsługa, na miejscu zabiegi, bardzo dobrzy masażyści,wyżywienie bardzo dobre,zakwaterowanie także dobre,spokojna okolica,dużo dobrych wycieczek po okolicy.Pijalnia wody Ustronianka. Można chodzić na tańce do Hotelu Zimowit,Złocień, Magnolia lub dalej do Równicy. :D :)
babet62
Na forum od: 23 lut 2014 23:29
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 5

Re: TULIPAN - Ustroń

Post autor: babet62 »

Witam, przydzielono mi sanatorium Tulipan w Ustroniu w terminie 1.04-22.04.2014 czy ktoś był w najbliższym czasie, jakie są warunki, jakie są pokoje czy po remoncie i cokolwiek o tym sanatorium proszę napisać.
grazynap53
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 03 cze 2013 17:59
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: grazynap53 »

Również jestem ciekawa opini (pokoje,wyposażenie-dzbanek,TV, standard łazienek) na temat TULIPANA, ponieważ mają dobrą ofertę i chciałabym pojechać tam prywatnie.
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 sty 2012 18:52

Post autor: stokrotka »

Byłam w Tulipanie 3 lata temu ,było w porzo.Jesienią 2013 też tam byłam weekendowo (odwiedzić znajomą).Nic się nie zmieniło na gorsze.Dlatego już zarezerwowałam swój pobyt w lecie.Obsługa nad wyraz uprzejma.Pokoje ? ja byłam na 3 piętrze od strony południowej z przepięknym widokiem na pasmo Beskidów z krajobrazem na Czantorię.Z pokoju wyjście na balkon.Co ma znaczenie gdy słoneczko przygrzewa.Jak dla mnie pokoje w miarę.Wygodny tapczanik,stół ,szafka nocna,telewizor (bezpłatny),radio itp.
Stolówka bez zarzutów -to samo z jedzeniem.Porcje wystarczające ,urozmaicone.Zabiegi na miejscu.W budynku jest winda.Czysto i schludnie.Pokoje na stronę zachodnią mają mniejszy balkon niż te południowe.Łazienka -kabina prysznicowa,umywalka -jak w każdej łazience -ściany glazura.Co dnia sprzątane i uzupełniane w papier toaletowy -śmieci wynoszone.Zabiegi -co dla mnie ma znaczenie od poniedziałku do piątku.Tak więc na soboty i niedziele można zapisać się na mnóstwo wycieczek ,które oferuje w holu biuro turystyczne (tablica z wywieszonymi propozycjami dodatkowo zachęcające są fotografie z owych wycieczek).Wycieczki są przez cały tydzień -popołudniami takie 3-4 godzinne w najbliższej okolicy. One są ok.godz. 13;30 -wtedy przeważnie jest się po obiedzie i zabiegach.A całodniowe to już na weekendy-te dalsze.W przypadku wycieczki całodniowej dostaje się suchy prowiant (gdy to zgłosisz).Do centrum z Tulipana nie jest daleko ok.20 minut.O połowę krócej niż z Równicy czy pozostałych sanatoriów na "górce"-dzielnica gdzie też jest kompleks sanatoriów.Dla niektórych mankamentem jest brak potańcówek na miejscu.Ale dla "potrzebujących" jest wyjście :) Po drodze do Tulipana mija się kilka sanatoriów gdzie można potańczyć.Odległość nie duża.
Okolica piękna -zieleń, spokój, i ścieżki spacerowe.
Miesiąc kwiecień to śpiew ptaków i zieleń -przyroda.Będziesz babet62 zadowolona.Jeśli szukasz ukojenia od codziennego hałasu to dobrze trafiłaś.Ja tam byłam w czerwcu -ale tym razem ze względu na trudności urlopowe przesuwam termin o miesiąc.Skierowania nie mam dlatego jadę prywatnie i na krócej niż Ty ze skierowaniem.Ze skierowaniem byłam rok temu w Kosie -nie było źle.Ale dla mnie ma znaczenie żeby zabiegi były na miejscu.I zdecydowanie uciekam od zgiełku a takim miejscem jest Tulipan.Już teraz planuję wypady po okolicy .A jest gdzie chodzić.Dostałaś fajny termin.Wszystko budzi się do życia -zieleń i te ptaki.Ja byłam w marcu-martwy sezon i te mrozy ubiegłoroczne ze śniegiem dały mi się we znaki. :evil:
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

grazynap53! ala prawdę pisze --i jeśli chcesz odreagować skołatane nerwy a do tego podreperować zdrowie jedź do Tulipana.Tylko żeby móc wybrać pokój zrób już rezerwację.Ja dzwoniłam miesiąc temu.Bo potem są tez wolne pokoje ale już bez wyboru.A ja lubię oglądać widoki to zależało mi na pokoju możliwie wysoko i na południe.Gdy jechałam pierwszy raz tez rezerwowałam na przełomie stycznia i lutego.Jeszcze jedno.Gdby któraś z Was była zainteresowana to jest możliwy odbiór internetu ,ale tylko na pierwszym piętrze .Są tam miejsca gdzie można siąść z laptopem(stolik-fotel)i jest zasięg.Nikt nikogo nie wygania -nie ma określonej godziny powrotu do pokoju -wieczorem.Jak w google wpiszesz sanatorium Tulipan to masz stronkę www tego sanatorium ,a tam już znajdziesz wszystko o czym nie pisałam.
Nie wiem z jakiego rejonu Polski jesteście dziewczyny -ale ? wycieczki są też do Czech ,Wiednia,i Słowacja.Na termy i inne propozycje.Ceny różne--od 25 zł te na kilka godzin do 150zł całodniowe plus waluta kraju gdzie jedziecie .Pobyty prywatne w Tulipanie są naprawdę atrakcyjne cenowo i chyba najtańsze w Ustroniu i nie tylko.Acha! w ofercie na ich stronce tego nie ma ,,,ale można wykupić pobyt tańszy tylko z dwoma posiłkami-śniadanie i obiadokolacja...plus oczywiście zabiegi są w cenie.Wtedy się nie goni na obiad o określonej godzinie ,tylko spokojnie mam wolny czas na wyjście w teren.Na obiadokolację jest ciepły posiłek i tzw. zimna płyta.
Jak masz(macie) jakieś pytania jeszcze to piszcie -odpowiem.
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Sorry że tak piszę "ratami".Ale przyszło mi na myśl jeszcze jedno.Gdybyś grazynap53 chciała pokój jednoosobowy to dostaniesz dwójkę ,ale jesteś sama za dopłatą 10zł/doba.Mnie to urządza i przy pobycie np.14 dniowym w "jedynce" z dwoma posiłkami płacisz 1340zł plus klimatyczne oczywiście ,bo to wszędzie płacisz.Za takie pieniądze z zabiegami warto jechać.Jak spojrzysz na cennik Równicy czy Wilgi to różnica kolosalna.Tam płacisz prywatnie od doby, a w Tulipanie za pakiet -ilośc dni do wyboru 7-10-14-21 -chyba już temat wyczerpałam,znikam do pracy.Pa!
babet62
Na forum od: 23 lut 2014 23:29
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: babet62 »

Stokrotka bardzo dziękuję za szczegółowy opis Tulipana, jesteś super. Zarezerwowałam sobie pokój 1 osobowy, bo taki mi odpowiada i byłam zaskoczona, bo pani proponowała mi od strony wsch bez balkonu, ale z łazienką po remoncie lub od strony płd z balkonem lecz łazienka nie remontowana czyli nie kabina prysznicowa tylko zasłonka i zdecydowałam się na ten od strony płd, bo ważniejszy jest dla mnie widok za oknem na górki - Czantorie. Zastanawiam się czy ta łazienka jest taka tragiczna jak znalazłam później na fotkach w necie tu: [link]
Proponowany pokój jest na 2 piętrze, pewnie lepiej byłby na wyższej kondygnacji, a może wiesz coś więcej o jedynkach. Oczywiście bardzo cieszę się z terminu i będę dużo spacerować i podglądać budząca się do życia przyrodę. W 2010 roku byłam też w kwietniu w Piwnicznej Zdroju i było super. Pozdrawiam Cię serdecznie i proszę o dalsze informacje, acha czy jest parking, bo wybieram się samochodem i czy dodatkowo płatny.
Ostatnio zmieniony 01 mar 2014 12:01 przez administrator, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: usunięto link
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

babet 62 -parking jest bezpłatny i nie zdarzyło się by komuś miejsca zabrakło.Z okna będziesz miała podgląd na parking jak masz okno na płd.
Jeśli chodzi o łazienkę to ...ja miałam pod sufit kafelki -kolor ciepły coś z pomarańczu i żółtego na podłodze też terakota.W łazience fakt miałam zasłonkę-ale to mi nie przeszkadzało.Był natrysk ,umywalka itd., oraz lustro jak to w łazience.Było czysto co dnia sprzątane .W tzw. przedpokoju też było lustro -większe tak że cała się widziałam w nim.Mieszkalam na 3 piętrze -nie wiem jak jest na drugim .Ale jesienią gdy byłam u znajomej w odwiedzinach ,ona miała pierwsze pietro i łazienka podobna jak wtedy u mnie.Najważniejsze że jest łazienka tylko dla mnie ,a że zasłonka zamiast drzwi z kabiny to mało ważne.
Oglądałam fotki które posłałaś-ja tak nie miałam.To co pokazali to inna epoka.Albo foto stare.Jak mi napiszesz swój adres e-mail to wyślę Ci parę zdjęć z Tulipana. ;) Te balkoniki to tak jest od strony zachodniej.Ale Ty od płd.masz długi przez cały budynek przegrodzony pomiędzy pokojami stalowym prętem .Tak że możesz wyjść na balkon u siebie i balkonem dojść na koniec budynku.Ale tam nikt nie łaził i nie zaglądał do okna.Są zasłony i na noc zasłaniasz.Te budynki"piramidki" taki układ mają. ;) Na pewno będziesz zadowolona.
Te zdjęcia to jakaś antyreklama z tego linku co posłałaś.
grazynap53
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 03 cze 2013 17:59
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 2

Post autor: grazynap53 »

Stokrotko, zgadzam się z bebet62 - JESTEŚ SUPER i dzięki za obszerne informacje o Tulipanie. Decyzję już podjęłam i w przyszłym tygodniu zrobię rezerwację na koniec sierpnia właśnie tam. Słabo "stoję" z urlopem, więc chyba tylko 7-10 dni.
Pozdrawiam Was Dziewczyny serdecznie i życzę miłych pobytów w Ustroniu ( szkoda,że jedziemy w różnych terminach :( )
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

grazynap53 pisze:Stokrotko, zgadzam się z bebet62 - JESTEŚ SUPER i dzięki za obszerne informacje o Tulipanie. Decyzję już podjęłam i w przyszłym tygodniu zrobię rezerwację na koniec sierpnia właśnie tam. Słabo "stoję" z urlopem, więc chyba tylko 7-10 dni.
Pozdrawiam Was Dziewczyny serdecznie i życzę miłych pobytów w Ustroniu ( szkoda,że jedziemy w różnych terminach :( )
No tak bywa że terminy się nie pokrywają.A może to "mój" pokój dostaniesz w sierpniu :) a teraz zajrzyj na pocztę ,bo napisałam i posłałam to o co prosiłaś. ;)
ODPOWIEDZ