Świnoujście, turnus od 10 do 31 lipca 2026 r.

Planujesz wyjazd do sanatorium? Wyjeżdżasz do sanatorium, szpitala, chcesz się umówić z kimś kto również wyjeżdża w to samo miejsce w podobnym terminie? Chcesz dowiedzieć się co zabrać lub jak było? Tu możesz nawiązać kontakt.
arca-dius
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 01 wrz 2022 23:10
Podziękowano: 9 razy

Świnoujście, turnus od 10 do 31 lipca 2026 r.

Post autor: arca-dius »

Dzień dobry.
Wybieram się do Świnoujścia samochodem na turnus w okresie 10 do 31 lipca 2026 r. Będę jechał z Kielc, mogę zabrać trzy, cztery osoby, gdyby ktoś był zainteresowany, proszę o kontakt / forum, priv. /.
liliana111
Aktywny Kuracjusz
Aktywny Kuracjusz
Na forum od: 15 gru 2013 13:02
Oddział NFZ: Łódzki
Podziękował: 15 razy

Re: Świnoujście, turnus od 10 do 31 lipca 2026 r.

Post autor: liliana111 »

Witam , ja również dostałam przydział do Świnoujścia , ale od 31 lipca do 21 sierpnia .Ciekawa jestem do jakiego obiektu dostałeś przydział , bo ja do Swarożyca. Pozdrawiam
arca-dius
Kuracjusz
Kuracjusz

To się miniemy przy recepcji, ten sam obiekt, ale jesteś w następnym turnusie.
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 maja 2016 22:43
Staż sanatoryjny: 10
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 97 razy

Post autor: zbigniew165 »

Pewnie będziecie jednak oboje w innym obiekcie, bo już ktoś informował na forum, że Swarożyc jest w remoncie kapitalnym, co by było dobre dla tego obiektu, ponieważ ten remont był już dawno wskazany.
Ale nie ma się co martwić, bo na pewno was gdzieś umieszczą, a 24 czerwca zaczyna turnus w Trzygłowie jeden z forumowiczów, to dostanie zadanie, żeby potwierdzić ten remont w Swarożycu, czy jeszcze trwa i w jakim jest stopniu zaawansowany.
Będę się z nim widział osobiście w ostatnim tygodniu czerwca, to zapytam, albo on sam napisze w relacji z pobytu na forum.
arca-dius
Kuracjusz
Kuracjusz

Dziękuję za informację, nie wiedziałem, że trwa remont, choć wydaje się, że NFZ winien uwzględniać tego typu okoliczności i przydzielać obiekty, które realnie przyjmują kuracjuszy. Na skierowaniu jest wskazany konkretny przybytek, choć wiem, że wiele, bodajże osiem, jest w gestii operatora obiektów, tj. spółki Uzdrowisko Świnoujście. Oczywiście lepiej wiedzieć z wyprzedzeniem, niż być zaskoczonym na miejscu. Ot, proza życia.
PaweleK
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 maja 2026 17:40
Oddział NFZ: Lubuski
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 36 razy

Post autor: PaweleK »

Dzień dobry. Zbyszku ,arca-dius.
Będę od 24.06 to po południu lub 25.06 zobaczę na jakim etapie jest remont.Trzygłów-Swarorzyc to raptem 350m.
Napiszę po spotkaniu ze Zbyszkiem.Arca-dius ,nie wiem jaki masz pomysł na parking.Ja będę parkował na parkingu
Rusałka.Już zarezerwowałem.Cena skoczyła do 812zł za turnus/od 15.06 zaczyna się sezon cen wysokich/ale to dla
mnie nadal najtańsza opcja.Przy wymianie cały turnus przyjeżdża,wyjeżdża raczej nie będziesz w Trzygłowie ale
może spotkamy się na rowerach?
Powoli zaczynam pakowanie.Pozdrawiam,
arca-dius
Kuracjusz
Kuracjusz

Dzień dobry, dzięki PaweleK, Zbigniew 165. Co do parkingu, ten za Rusałką wydaje się optymalnym rozwiązaniem - blisko oraz w miarę rozsądna cena. Cztery lata temu byłem w Trytonie, parkowałem w strefie nieopodal ul. Żeromskiego, opłata wynosiła wówczas około 50 zł dziennie, bez sobót i niedziel, bo w te dni było za free, przy czym strach było odjechać, gdyż powrót był związany z poszukiwaniem nowego miejsca, mimo relatywnie wysokiej opłaty. Teraz zsumowany koszt w strefie okolic promenady, od maja do września, to 195 zł dziennie, także w soboty i niedziele, zatem ponad 4000 za turnus. Horror! PaweleK, co do roweru, nie jestem jego wybitnym fanem, przy czym też nie unikam poruszania się na dwóch kółkach. Zastanawiam się, czy zabrać rower, albowiem trzeba go przecież gdzieś przechowywać. W Swarożycu, o ile tam będę stacjonował, ponoć nie ma warunków, zostaje zatem przypięcie do jakiegoś trwałego elementu na wolnym powietrzu i liczenie, że rano będzie w tym samym miejscu, co wieczorem. Alternatywnie, przechowywać w samochodzie, co jest kłopotliwe, albo musiałbym zabrać posiadaną platformę do przewozu rowerów zakładaną na hak, ale nie za bardzo mi się chce bujać z tym 700 km. Zależy też od prognozy pogody, jeżeli będzie "pełna żarówka" to chęci poruszania się rowerem mogą być znikome. Nie mniej, dziękuję PaweleK za propozycję, temat zabrania roweru rozważam. Pozdrawiam
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

arca-dius nie musisz zabierać roweru, bo najbliższa wypożyczalnia jest blisko wszy7stkich obiektów do których możesz trafić i mieści się na poziomie zero obiektu sanatoryjnego Złoty Kłos.
W Świnoujściu wszystkie sanatoria i obiekty hotelowe w których są kuracjusze NFZ są zlokalizowane w strefie uzdrowiskowej blisko siebie w promieniu kilkuset metrów nie tak jak w Kołobrzegu rozrzucone w okolicy promenady w promieniu od 1 kilometra do 3 kilometrów Arka SPA.
Tutaj nie trzeba się nachodzić, żeby odwiedzić wszystkie obiekty sanatoryjne, bo one sąsiadują ze sobą.
Tak samo jest z kawiarniami i lokalami w których można potańczyć.
Jedyny mankament to zabiegi na które trzeba dochodzić ok. 300 m z każdego obiektu, ale tak nie tylko jest w Świnoujściu.
zbigniew165
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

PaweleK widzimy się w Mrzeżynie zgodnie z umową, gdy mnie odwiedzisz, lub na trasie do Świnoujścia i Kołobrzegu w dniu 24 czerwca.
Rozpisałem w SMS, jak pojadę i jakimi samochodami.
PaweleK
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 07 maja 2026 17:40
Oddział NFZ: Lubuski
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 36 razy

Post autor: PaweleK »

Dzień dobry,arca-dius,Zbyszku...Z tym rowerem to palnąłem tak spontanicznie.Ja nastawiam się na rekreacyjną jazdę.
Rezerwując parking zapytałem o rowery/zabieram 2 /.Usłyszałem,że na samym parkingu to nie ale przy Rusałce podobno
są stojaki.Jak nie to przy promenadzie są darmowe.Parking Rusałka to nadal najtańsza opcja.Porównując ceny to nieznacznie
odbiega od kosztów sanatorium/nie licząc dofinansowania NFZ/.Złosliwie pisząc to autko również będzie w sanatorium.
Jako "zabiegi"zafundować codzienne mycie pianą i woskowanie...
Zbyszku,odczytałem SMS i o ile nie będzie to kłopotliwe wolałbym zostać przy terminie 28.06/chyba,że Tobie zmienił się grafik/.
Możesz zaproponować dowolny .Ja się dostosuję ale wolałbym spędzić więcej czasu ze "słoneczkiem".
Spotkanie na trasie to już dopasowywanie czasowe.
Pozdrawiam,
ODPOWIEDZ