skierowanie - czas oczekiwania na weryfikację danych

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
bodziek
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 24 wrz 2012 19:07

skierowanie - czas oczekiwania na weryfikację danych

Post autor: bodziek »

Jak długo trzeba czekać na skierowanie od czasu zwrotu dokumentacji do lekarza w celu weryfikacji danych. Bodziek :)
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 mar 2012 13:55
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 4

Re: skierowanie - czas oczekiwania na weryfikację danych

Post autor: iwcia »

Witaj bodziek :)
Z pewnościa w każdym NFZ jest inaczej.Ja przytocze Ci wlasny przykład.Skierowanie do weryfikacji nadeszło 15 grudnia,po czym sama to zalatwilam u lekarki i czym prędzej odesłałam do funduszu.W trzy miesiące póżniej, 15 marca, otrzymalam juz przydzial do konkretnego sanatorium.Pozdrawiam
bodziek
Kuracjusz
Kuracjusz
Na forum od: 24 wrz 2012 19:07

Post autor: bodziek »

Dziękuję za info. A możesz napisać, gdzie byłaś?
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2012 13:55 przez administrator, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Odpowiedź przeniesiona tu: http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/viewtopic.php?f=3&t=3927
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 sty 2012 18:52

Post autor: stokrotka »

iwcia! Czy skierowanie do weryfikacji dostałaś na adres domowy ?
Czy potem sama już odesłałaś dokumenty czy jak poprzednio zrobiła to przychodnia.Moje skierowanie zostało wysłane przez przychodnię.Teraz też powinnam dostać do weryfikacji -bowiem za niedługo minie czas oczekiwania na leczenie.A kolejka jeszcze długa :( dzięki za odp.
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Witaj Stokrotko :D
Skierowanie do weryfikacji zostało wyslane przez NFZ do poradni,w której przyjmuje moja lekarka.Fundusz o tym fakcie powiadomił mnie pocztą.Zaraz pobieglam sie zarejestrować do lekarza, i co sie okazało? że skierowanie znajduje sie w mojej kartotece.Zastanawiam sie czy gdybym nie odwiedziła pani doktor, to czy wogóle ktoś zainteresowałby sie tym, że nalezy je uaktualnić i odesłać do NFZ.Aktualizacja polegała na przybiciu pieczątki lekarza z bieżącą datą, po czym sama zapakowałam skierowanie w kopertę i wysłałam.
Tak jak juz wspominałam, wszystko to odbyło sie rowno po 18 miesiącach oczekiwania, a po następnych trzech wiedzialam już dokąd i kiedy jadę.
Dodam jeszcze,że na początku, kiedy lekarka wypisala mi wniosek do sanatorium, również sama go wysyłałam do NFZ.
Pozdrawiam ciepło :D
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

iwcia ! Śliczne dzięki za odpowiedź.Jestem już "mądrzejsza" i będę pilnowała spraw.Tak na wszelki wypadek, co jakiś czas przypomnę się w poradni-gdybym nic nie dostała do domu.Pozdrawiam ! :D
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Stokrotko :) , .Jak długo juz czekasz? Gdy minie 18 miesięcy, bądz czujna.Ja wolę wszystkiego sama dopilnować :) ,wtedy mam pewnośc.Byłabym wściekla sama na siebie,gdyby okazało sie, że przez czyjes niedbalstwo wydłuży mi sie czas oczekiwania, który i tak jest wystarczająco długi.
POzdrawiam serdecznie :D
Awatar użytkownika
Mirabella
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 25 lut 2012 20:55
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 10

Post autor: Mirabella »

NFZ po 18 miesiącach wysyła wniosek do lekarza kierującego(na adres przychodni) i powiadomienie o tym dla osoby kierowanej na leczenie sanatoryjne(na adres wskazany we wniosku).
Po otrzymaniu pisma należy iść na wizytę do lekarza kierującego.
Lekarz nie może weryfikować skierowania bez pacjenta.
stokrotka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

iwcia !! Mój wniosek był wysłany w maju ,ale potwierdzenie z NFZ dostałam w sierpniu.Nie wiem więc jak liczyć te 18miesięcy ,czy od maja czy od sierpnia ?
Pozdrawiam !
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Witaj stokrotko! :)
Myslę, że należy liczyc od sierpnia. U mnie tak było, 18 miesięcy od daty przyjęcia i zarejestrowania w NFZ.
Pozdrawiam :D
ODPOWIEDZ