Rezygnacja z sanatorium a koszty.

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 mar 2012 13:55
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 4

Rezygnacja z sanatorium a koszty.

Post autor: iwcia »

Witajcie!
Prosze, jesli ktos wie, czy w przypadku rezygnacji z sanatorium NFZ moze nas obciążyć jakimis kosztami?
Bardzo mi zależy na szybkiej odpowiedzi.
Dziekuje i pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
zuzazg
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 lip 2011 19:32
Oddział NFZ: Pomorski

Re: Rezygnacja z sanatorium a koszty.

Post autor: zuzazg »

Nie ponosisz kosztów jeżeli oddasz otrzymane skierowanie odpowiednio szybko do oddziału NFZ. W moim oddziale NFZ (pomorskie) trzeba odesłać otrzymane skierowanie z pismem wyjaśniającym, dlaczego rezygnujesz np. wesele syna, choroba męża, opieka nad chorym ojcem, służbowy wyjazd itp. Wystarczy napisać (nie trzeba dokumentować). W odpowiedzi NFZ wysyła informację do lekarza który wystawił wniosek. Na nastąpne sanatorium musisz mieć wypisany nowy wniosek i czekasz odnowa.
Pozdrawiam Zuza
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Witaj Iwcia ot co znalazłam w przepisach: Niezwłocznie należy odesłać skierowanie z pismem wyjaśniajacym powody rezygnacji.Powody musza być ważne np wypadek losowy i np smierć członka rodziny,nagłe zachorowanie poparte zaswiadczeniem lekarskim,brak mozliwości uzyskania przez ubezpieczonego urlopu we wskazanym w skierowaniu terminie .NFZ wyznaczy w tym przypadku nowy termin wyjazdu.

W przypadku nie uzasadnionej rezygnacji bądż zwrócenia skierowania po terminie rozpoczęcia turnusu ,lub braku jego zwrotu ,pacjent może ubiegać się o wyjazd do uzdrowiska po roku od daty proponowanego a nie wykorzystanego wyjazdu.

Jeszcze nieco inne restrykcje stosuje ZUS .
Ale Ty masz chyba NFZ :?:
Finansowych konsekwencji nie doczytałam.
To wielka szkoda ,że musisz skierowanko zwrócić :( tyle czekałaś ,tak sie cieszyłaś ,aż mnie zrobiło się :(
Pozdrawiam bardzo goraco
ninak
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 lis 2012 16:21
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: ninak »

Iwcia napisz prośbę o przełożenie terminu o kilka miesięcy.Podaj przyczynę.
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Witam wszystkich bardzo serdecznie. :)
Nie było mnie kilka dni na NS. Bardzo dziekuje Wam za nadeslanie odpowiedzi na moje pytanie. W miedzyczasie udało mi sie dodzwonic do NFZ i dogadać. Nie chodzi o moje skierowanie, lecz o męża, ktory ze względów zdrowotnych nie może skorzystać z uzdrowiska ani teraz ani przez najbliższe kilka miesięcy ,może dłużej.
Faktycznie, powiedziano mi,że należy niezwłocZnie odesłac skierowanie i nie bedzie problemu.
Ja jeszcze mam bardzo daleko, odległy numer, i mam nadzieje, że do tego czasu wszystko sie tak ułoży, bym nie musiała rezygnować.
Jeszcze raz dziękuje wszytkim Wam za dobre i ciepłe słowa.
Pozdrawiam bardzo serdecznie :)
forumowicz

Post autor: forumowicz »

No widzisz kochaniutka na brać forumową mozna liczyć :) wierz wszystko się poukłada ,ja też Iwcia czekam na ten wspaniały przydział ,Dzi mi wroży kwiecień 2013 ja myślę ,że może styczeń-marzec :lol: już mija rok oczekiwania.Pozdrowienia dla męża trzymajcie sie cieplusio. :)
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dziekuje Kruszynko :)
Życze Ci wspanialego sanatorium, w najbardziej odpowiednim dla Ciebie terminie :).
Fajnie jest mieć takie osoby jak Ty w swoim otoczeniu. :)
ninak
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 15 lis 2012 16:21
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: ninak »

Iwcia,lekarz neurolog lub rehabilitacji niech wypisze mężowi skierowanie do szpitala na oddział rehabilitacji albo ordynator oddziału na którym ostatnio przebywał twój mąż.Tylko nie wpisuje nazwy szpitala wystarczy że oddział rehabilitacyjny.Z takim skierowaniem możesz się starać w całej Polsce o pobyt.Dobry oddział jest w wszur w Lądku,Bystrzyca Kłodzka,szpital stary ,odrapany ale pani kierowniczka rehabilitacji po intensywnych ćwiczenia i zabiegach przywraca sprawność tyle ile można na daną chwile.Taki oddział tez jest w Polanicy Zdroju w szpitalu.Wszędzie czeka się latami ale po wylewie nie ma czasu na odkładanie rehabilitacji i poprostu samemu wżiąć historie choroby ,skierowanie i objeżdzić te szpitale .Dlatego pisze o tych na Dolnym Śląsku bo z niego jesteś.Jeszcze taki oddział jest też w Lądku ale w Stanisławie.Duzo zdrowia dla męża a dla ciebie wytrwałości.Też czekam z dolnośląskiego ale dopiero od czerwca tego roku. :)
Awatar użytkownika
violet58
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 14 sty 2012 20:26
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 15
Podziękowano: 10 razy

Post autor: violet58 »

Na przełomie sierpnia i września byłem na turnusie rehabilitacyjnym z ZUS w Ustroniu. Nie wiem czy się przyda ta informacja. ale „Uzdrowiskowo Ustroń” oferowało 21 dniowe turnusy Intensywnej Rehabilitacji Poudarowej (IRPU) - więcej danych będzie na ich stronie internetowej albo telefonicznie 33854 54 54
Pozdrawiam
iwcia
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Witam serdecznie moich miłych forumowiczow.
Dziekuję Wam Violet oraz Ninak za bardzo cenne informacje i cieple słowa.
Pozdrawiam. Jakis czas nie bedzie mnie na NS.
Zycze wszystkim Wam wszystkiego najlepszego i szybkich terminow wyjazdu do sanatorium. :)
ODPOWIEDZ