Jak wam pomóc mamo,tato

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
forumowicz

Jak wam pomóc mamo,tato

Post autor: forumowicz »

"Najpierw byli całym światem.Uczyli nas stawiać pierwsze kroki i cieszyli się z nieporadnie wypowiadanych słów:Mam i Tata.
Kilkadziesiąt lat póżniej sami potrzebują wsparcia i opieki...."
Autor Maciej Zdziarski ,Prezes Instytutu Lukasiewicza i Krakowskiej Akademii Profilaktyki.

Natknęłam sie dzisiaj na swietny artykuł .
Oto niektóre spostrzeżenia i rady.
..."Warto pomysleć o starzeniu się rodzicow ,zanim nadejdą choroby ,obniżona sprawność i poczucie samotności.
Eksperci od starzenia się społeczeństwa mówią zgodnie:do tej fazy życia trzeba przygotować się jak najwcześniej.Warto więc wyobrazić więc sobie starość bliskich osób i wyjść na przeciw wyzwaniom.
..."Zacznijmy o tym myśleć gdy rodzice kończą 60 lat -radzi prof.Grodzicki.Warto wybrać sie wtedy z rodzicami do lekarza i już na stałe zainteresować sie ich stanem zdrowia.
Regularne wizyty profilaktyczne mogą zapobiec wielu problemom.
Nastawienie -bardzo wazne jest nastawienie do starości -jakość starzenia zależy od tego,czy osoba starsza potrafi przyjąć aktywną postawę.
Mobilizacja-na pewno należy dbać o to,żeby osoba starsza nie czuła sie samotna ,nie została sama w życiu.

Akceptacja-mozna jednak pomóc rodzicom w starzeniu się np.poprzez dostrzeżenie jego pozytywnych aspektów oraz wybaczenie błędow z
przeszłości.
Starsi ludzie potrzebuja akceptacji ,zainteresowania i poczucia że mają po co i dla kogo żyć...""
Artykuł ten zawiera wiecej cennych wskazówek .
Zrobił na mnie wrażenie :)
Polecam
Zablokowany