Sanatorium NFZ dla osoby bezrobotnej

Formalności związane z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia, itp.
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 54 razy
Podziękowano: 34 razy

Sanatorium NFZ dla osoby bezrobotnej

Post autor: Atina »

Mam pytanie czy osoba bezrobotna bez prawa do zasiłku może skorzystać z wyjazdu sanatoryjnego z NFZ ?
Ostatnio zmieniony 23 sty 2013 08:50 przez administrator, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zmieniono tytuł
Awatar użytkownika
syrenka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 29 paź 2009 17:53
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 15

Re: Sanatorium NFZ dla osoby bezrobotnej

Post autor: syrenka »

Jeśli urząd pracy opłaca ci Zus to tak ,,,,Fundusz sprawdza czy masz opłacane składki ,,,W wielkopolskim tak było ,,,Ale żeby sie upewnić zadzwoń do funduszu i spytaj ,,,Mogły sie zmienić przepisy
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 20 razy

Post autor: Sloneczko »

Bezrobotny ma prawo do korzystania z sanatorium, jeżeli zachodzą przesłanki medyczne do tego, aby się w nim znalazł.
Zgodnie z Ustawą o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, osoba bezrobotna przedstawia w urzędzie pracy skierowanie do sanatorium .
Sanatoria nie wydają bezrobotnym druków ZUS ZLA (zwolnienie lekarskie). Natomiast należy upomnieć się w sanatorium o wydanie zaświadczenia
o pobycie w sanatorium i niezwłocznie przedłożyć go w urzędzie pracy.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Każdy ubezpieczony, którego stan zdrowia wymaga takiego leczenia. Także bezrobotny który jest zarejestrowany w Urzędzie Pracy i ma odprowadzane składki zdrowotne .Obowiązek powiadomienia urzędu o planowanym wyjeździe i po powrocie okazanie zaświadczenia z sanatorium wystawionego przez lekarza o pobycie na kuracji.
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Staż sanatoryjny: 12
Podziękowano: 1 raz

Post autor: sztani »

Dobrze pisze Smuga . co ma piernik do wiatraka . Urząd pracy opłaca i osoba ma takie same prawa jak inni . Będąc na zasiłku do momentu wyjazdu jeszcze znajdzie pracę. Czego z całego serca osobom w takiej sytuacji życzę. kazdy ma prawo do wyjazdu i leczenia . Gwarantuje nam to Konstytucja. oczywiście osoba ubezpieczona :)
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Myślę, że osoba która założyła ten temat była osobą bezrobotną zarejestrowaną w urzędzie a nie osobą poszukującą pracy, również zarejestrowaną w urzędzie.
Jest to zasadnicza różnica,gdyż osoba poszukująca pracy nie spełnia kryteriów aby zostać osobą bezrobotną i urząd pracy nie ma obowiązku opłacać za taką osobę składek zdrowotnych.
Ale to już inny temat. Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Czy możesz rozszerzyć Twoje twierdzenie Słoneczko bo czegoś tu nie rozumiem . Bo tak sobie myślę ,ze jeśli jest ktoś zarejestrowany w Urzędzie Pracy to jest osobą bezrobotną . Bez czy z prawem do zasiłku. Każdy rejestrując się musi mieć ubezpieczenie w UP. Poszukujacym pracy jest ten bez prawa jak j z prawem do zasiłku.Są osoby które utraciły prawo do zasiłku bo okres z prawem jest często tylko 6 miesięcy . Sa też takie rejony w Polsce gdzie mozna szukać i pracy nie ma .(Mazury ,Warmia czy Pomorskie okolice Słupska). Czy takie osoby mają być wykluczone z życia.Dodam ,że każdy może znaleźć się w takiej sytuacji.(ale może się mylę bo dawno nie byłem bezrobotnym) :( :( :( :o
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Myślę, ze nie jest to temat o zasiłkach i poszukiwaniu pracy dla osób bezrobotnych.
Odnośnie sanatorium dla osoby ubezpieczonej przez urząd pracy wszystko chyba jest jasne.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Aby zakończyć temat zadzwoniłem do NFZ działu sanatoryjnego . Powiedziano mi ,że każda osoba która jest w systemie EWUŚ i pozytywnie tam zaopiniowana ma prawo do sanatorium bez żadnych wyjątków . Pozdrawiam Słoneczko i osoby zainteresowane tym tematem
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Słoneczko :) czy Ty jesteś poszukująco-informująca? :lol:
Jeśli to [ obrazek zewnętrzny ]

:lol: :lol:
ODPOWIEDZ