Jakie wybrać (Stegna, Sobieszów, Kołobrzeg)
Jakie wybrać (Stegna, Sobieszów, Kołobrzeg)
Sobieszów "Jantar"
Stegna "Fala"
Dźwirzyno "Bryza"
Kołobrzeg "Perła Bałtyku"
Które wybrać, chodzi mi o dostępność i jakość zabiegów i ogólnie klimat, żeby można było wypocząć od zgiełku codzienności.
Pomóżcie co wybrać. W ubiegłym roku byłem w Cieplicach i wróciłem zadowolony. Aha, a czy w którymś jest więcej pokoi 1-os.?
pozdr.
- darek
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 16 lut 2012 20:21
- Oddział NFZ: Śląski
- Staż sanatoryjny: 0
- Podziękował: 13 razy
- Podziękowano: 88 razy
Re: Jakie wybrać (Stegna, Sobieszów, Kołobrzeg)
Każde z Nas ma inne podejście do tych samych spraw ,każdy preferuje każdorazowo coś innego.
Co wybrać ??
Sierpień czyli we wszystkich miejscowościach totalny TŁOK - praktycznie najgorszy okres wakacyjny wszak juz Nauczylismy się ,że Wakacje spędzamy wSierpniu Najlepszy TERMIN
Sobieszów - Jantar
Wyżywienie - oceniam jako bardzo dobre, smaczne, zróżnicowane (o ile do tej pory nie zmieniono kucharzy), możliwość dokładek bez jakikolwiek oporów miło nas zaskoczyła. Duży pozytyw!
Pokoje - 2 i 3 osobowe z toaletą i prysznicem, szafa na odzież, telewizor, krzesła, codziennie sprzątane. Pozytyw!
Personel - lekarze specjaliści, bardzo dobrzy i znani (jak chociażby Dr. Labuda), pielęgniarki - super babki - nie upierdliwe, wesołe, wszystko można z nimi załatwić. Duży pozytyw!
Rozrywka - dwa razy w tygodniu - we wtorki i czwartki organizowane są "wieczorki zapoznawcze", przy fajnej muzyce można napić się piwa albo drinka, a do tego potańczyć.
Przepustki - do domu można wyjeżdzać na weekendy za wcześniejszym napisaniem "oświadczenia" że wyjeżdzamy na własną odpowiedzialność, i trzeba podać termin powrotu do sanatorium.
Natomiast w tygodniu, po zabiegach można się było zrywać do domu (jeśli ktoś ma blisko) bez zawiadamiania, ale trzeba wrócić przed 22.00.
Rozrywka - wspomniane już wieczorki zapoznawcze dwa razy w tygodniu (wtorki - czwartki), gry zręcznościowe w holu głównym, stół do gry w tenisa stołowego,
Na terenie sanatorium jest strefa internetu bezprzwodowego WI-FI
Umiejscowienie - w okół sanatorium przepiękne okolice, bliskość Morza (około 800 metrów),
w samej miejscowości kilka sklepów, restaurację, Paby, fryzjer, smażalnia ryb itd.
Stegna -Fala
Jeżeli chodzi o same zabiegi to super.Wszystkie panie i panowie uprzejmi, uśmiechnięci oraz pracujący zaangażowaniem.Ocena 6 w skali szkolnej.
Teraz o kuchni. Śniadania i kolacje - obowiązuje stół Szwecki. Ujdzie, chociaż stale jeden i ten sam ser,te same gatunki wędlin. Jeśli chodzi o obiady (prawdopodobnie katering) to raz, że nie zbyt smaczne, mdłe, dwa to niekiedy zbyt zimne. Personel kuchni pilnuje jak żandarmi byś nie mógł wynieść kawałka chleba czy kanapki i zjeść jako drugie śniadanie. Ocena 3+ w skali szkolnej.
Kawiarnia to już inna sprawa. Po prostu pan, który tam pracuje raz, że nie zbyt uprzejmy i lekceważąco podchodząc do klienta (jest tam jak by odbywał najcięższą karę), to przychodząc i otwierając zamiast obsługiwać zabiera się za sprzątanie a klienta wyprasza. Może wystarczy, nie będę go dalej pogrążał? Ogólna ocena 2 - to i tak jest na wyrost .
Atrakcje jak kto lubi, jest bilard, który nie trzyma poziomu a końcówki kijów są krzywe. Jest ping pong, są potańcówki (nawet dość często).
Przez ten okres czasu były trzy wycieczki. Czystość dobra, gorzej z łazienką ale ujdzie.
A zapomniał bym, jest piękny i czynny basen.
Dźwirzyno -Bryza
Na zdjęciach w necie część komercyjna i dla psychosomatycznych. Dla nas jest oddzielny budynek o niższym standarcie, ale nie jest źle, przede wszystkim jest czysto.Lekarz prowadzący jest w ośrodku tylko czasami. Prześwietlenia przywoźcie raczej na kliszy, lub zróbcie wydruk w domu na papierze .Pamiętajcie o własnych ręcznikach bo w tym sanatorium ich nie dostaniecie. Jedzenie smaczne i sporo(ale jest to ocena kobiety). Zabiegów tyle co kot napłakał(a byłam 5 raz w sanatorium) Pani Maria złota kobieta i robi wszystko aby nam pomóc.Gimnastyka w basenie śmiechu warta, nie ma nic wspólnego z rehabilitacją. Pan ratownik nieprzyjemny służbista, chce jak najszybciej odbębnić zajęcia(12-15 min). Plusem jest to że jest sauna z której można korzystać od godz.popołudniowych odpłatnie(7 zł godz basen+sauna+jakuzzi). Uwaga na kostiumy woda bardzo mocno chlorowana.Kawiarenka tak jak pisał kolega zajęta przez niemców, siedzących przy jednym piwie i grających w karty. Ceny dość wysokie. Dla nas były 3 wieczorki taneczne i to pierwszeństwo w zajmowaniu stolików mieli niemcy. Ogólnie straszna nuda dlatego wielu kuracjuszy upija się codziennie. Jeśli macie ochotę na dobrą świeżą lub wędzoną rybę to tylko w porcie u rybaków To jest fajny ośrodek wypoczynkowy w sezonie, ale na pewno nie sanatorium.
Perla Baltyku -Kołobrzeg
Centrum budynek na 450 ludkow wszystko prawie na miejscu , ale i wakacyjny jazgot
Opinie n/t ośrodków skopiowalem z podstron dotyczących Obiektów
Wybór jeżeli taki posiadasz zapewne i tek będzie cięzki Osobiście w tym okesie wybralbym ..Sobieszów
Re: Jakie wybrać (Stegna, Sobieszów, Kołobrzeg)
Ja mogę się zrewanżować opisem Cieplic. Byłem b. zadowolony. Wszystko dobrze, oczywiście parę było minusów (np. wyżywienie nie zawsze smaczne, szczególnie dla jarosza). Wielkim minusem to jednak dojazdy, jeśli nie miało się własnego środka transportu. Komunikacja autobusowa słaba i raczej tylko do Jeleniej Góry (rozkłady na przystankach nieaktualne lub nieczytelne). Ale park zdrojowy i okolica super...
pozdr.