Co robicie z pamiątkami z wyjazdów?

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
Narewka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 wrz 2011 19:31
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 33
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 16 razy

Co robicie z pamiątkami z wyjazdów?

Post autor: Narewka »

Wczoraj robiłam małe porządki w szufladach i się przeraziłam. :shock:
A mianowicie okazało się,że w tych to szufladach zalegają mi różne kartki,pocztówki,pozdrowienia z wszelkich wyjazdów.Kiedyś to było obowiązkowe,takie wysyłanie pozdrowień z różnych stron Polski,a jeszcze lepiej zza granicy.
No i nazbierało mi się..Trochę żal wyrzucić na śmietnik,trzymać już na prawdę nie mam gdzie,no to co zrobićć ?.Może ktoś mi podpowie. :)
Awatar użytkownika
Sloneczko
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 23 kwie 2013 17:54
Oddział NFZ: Świętokrzyski
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 34 razy

Re: Co robicie z pamiątkami z wyjazdów?

Post autor: Sloneczko »

:D Oj wiem coś na ten temat. Ja osobiście mam szafeczkę, w niej pudełeczka a w tych pudełeczkach mam właśnie takie rożne, drobnostki, które od czasu do czasu w ciszy i zazwyczaj na podłodze przeglądam. I wtedy uśmiecham się sama do siebie, wspominam, żałuję, plącze lub tęsknię. Chyba zostawię to wszystko w tej szafeczce i znów niedługo do niej zajrzę :D
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 sty 2012 09:40
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: biedroneczka »

Witaj Narewko :kwiat: To zależy jaką wartością, tak naprawdę, są dla Ciebie te kartki. Bo jeśli tylko nic nie znaczącymi pozdrowieniami od niekiedy obcych już ludzi, to bez sentymentu wyrzuć :!: Ja jakiś czas temu zrobiłam porządek z takimi właśnie pocztówkami z podróży i listami. Zostawiłam tylko te, co do których mam wyjątkowy sentyment. Np. listy od przyjaciółki.......bezcenne :serce: Zdarzyło mi się niedawno wrócić do wspomnień i czytać te listy....fantastyczny "powrót do przeszłości". Mam też kartki od mojego Dziadka, które dostawałam, gdy bywał.... w Sanatoriach :roll: :lol: Tak pięknie napisane, poprawną polszczyzną, bez pospiechu i nie na kolanie :D Wszystkie listy i kartki na których mi zależało włożyłam do specjalnego pudełka i ....schowałam, może dla potomnych....
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 158 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Atina »

Ja trochę z innej beczki choć ...zawsze jak jestem w miejscowości sanatoryjnej kupuję i wysyłam kartki znajomym i kupuję sobie również kartkę i i służy mi ona jako zakładka do książek i tak sobie na nią patrzę dosyć często do następnego wyjazdu ... :)
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 sty 2012 09:40
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: biedroneczka »

Atinko, pomysł z ta zakładką.......świetny :kwiat: ....kupuję go :D :D
Awatar użytkownika
malgorzatas
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 16 lis 2013 14:16
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 6
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy

Post autor: malgorzatas »

biedroneczka pisze:Atinko, pomysł z ta zakładką.......świetny :kwiat: ....kupuję go :D :D
Biedroneczko..pomysł z zakladką na ksiazki to super sprawa też tak uważam...kiedy mój wnuk poszedl do szkoly ( jest w 2 klasie) to wszedzie gdzie jade musze mu przywieśc jakąś pamiątkę..moze nie tyle pamiątkę co pocztówkę..muszelki..kamyczki z nad morza ( te male) :lol: zbiera wszystko..i o dziwo jest to wszystko wykorzystane..czasem nawet jest to jakis kwiatek..trawa..co mozna usłuszyć i potem na lekcji jak znalazł..mam do tego przeznaczony karton..lezy na szafie..i raz po raz do niego sięgam..wszystko ladnie jest opisane i przechowywane..zawsze to wspomnienie o czym mi wszystkie pamiatki przypominają :kwiat:

Kwiatek i trawa co nie są pod ochroną ;) ;)
Awatar użytkownika
Narewka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 19 wrz 2011 19:31
Staż sanatoryjny: 33
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 16 razy

Post autor: Narewka »

Któregoś pięknego dnia zrobię taki remanent,rzeczywiście trzeba oddzielić te ważniejsze,ale..Mój jedyny syn mieszka za granicą,tam ma dom i pewnie na zawsze zostanie.Jak to młody,nie przywiązuje /jeszcze/ wagi do wspomnień czy pamiątek.Niedawno chciałam ,żeby choć swoje zdjęcia zabrał,ale nie chciał.Pewnie kiedyś będzie żałował,ale teraz nie .Tak więc dla potomnych nie mogę zostawiać pamiątek.Pewnie zrobię tak,że zapakuję wszystko w karton,zawiozę na wieś,gdzie spędzamy całe lato,a tam albo ognisko albo w kominku spalę.
A jeszcze ten sam problem ze zdjęciami.Kilka albumów z pracowicie wklejanymi zdjęciami,całe pudeło ze zdjęciami luzem..
Niedawno widziałam ,jak ktos chyba odziedziczył mieszkanie po babci,wprowadzał sie i robił porządki.Na śmietniku leżały właśnie takie albumy i zdjęcia.Serce mi się ścisnęło,że z moimi może tak samo być.
Awatar użytkownika
Felice
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 09 sty 2011 10:42
Staż sanatoryjny: 0
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 109 razy

Post autor: Felice »

Narewka ostatnio również miałam podobny dylemat-synowie na szczęście zabrali swoje gadżety (zdjęcia,pierwsze loki,opaski na rączki z porodu itp). Teraz gromadzą mi się liczne laurki,prezenty od wnuków,a 5 letnia Zosia ciągle sprawdza czy to mam.
Właśnie podjęłam kilka dni temu decyzję o przejrzeniu zawartości wszystkich tego typu rzeczy i niestety z rozstaniem się z większością.Bo jakąż wartość będzie to miało dla moich dzieci?Niestety żadną,a wolę sama zrobić pożegnanie z moim małym "muzeum",gdzie głównie są właśnie pamiątki z podróży wszelkich.
forumowicz

Post autor: forumowicz »

Bardzo ciekawy temat okazuje się :) .Gratulacje Narewka. :)
Niektóre świadectwa szkolne ,nie wszystkie, albumy ze zdjęciami filmy na których synek i córeńka stawiali pierwsze kroki.Potem szkoły kolejno ....edukacja i ocena na zakończenie roku ,jakiś list pochwalny od wychowawczyni z podpisami innych nauczycieli ,wprawdzie jeden ale wazny ;) :lol:
A niedawno piękne listy syna do rodziców z "wygnania" ,odległe miasto samodzielne studia a w nich opisy dni ,pracy ,uczelni.
Pytania i prosby ,dylematy i podziękowania za trud wychowania .........ale tez wątpliwości .
Listy od córki ,nie tak częste ale jednak :) pamiątki z podrózy i fotki ,fotki fotki. :lol: Filmy ......
Wszystkie te rzeczy leżą sobie w pudełku na półce ,mają swoje miejsce.Niczego nie wyrzucimy ,wierzę że kiedys ,kiedy nas juz nie będzie ,przy porzadkowaniu mieszkania odnajdą te skarby i na pewno usiądą ze swoimi dziećmi i będą z wypiekami na twarzy oglądać wspominać ,opowiadać.Mamy taka nadzieję ,wierze że tak będzie dlatego niech sobie spokojnie leżą ,mają swoje miejsce,w naszym sercu i w naszych mebelkach ;) potem będą u nich może na ważnym miejscu ? :D :kwiat:
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 158 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Atina »

Kruszynka pięknie powiedziane-napisane...miejmy taką nadzieję :)
ODPOWIEDZ