Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
Forum Nasze Sanatorium. Opinie o sanatoriach. Forum o sanatoriach. Forum kuracjuszy.
Forum kuracjuszy, wyraź opinie o sanatoriach, poznaj opinie innych kuracjuszy nawiąż znajomość. Planujesz wyjazd do sanatorium, wysyłasz tam dziecko? Sprawdź informacje na temat swojego uzdrowiska. Porozmawiaj na tematy związane z leczeniem w sanatorium.
moje pierwsze to wieczór jego wyboru...
siedzialem w pokoju ucząc się do zaliczenia...
była cisza - dotarł do mnie intensywny dźwięk z kościoła parafialnego...
za jakiś czas przyszla do nas sąsiadka prosto z kościoła...
zwołała nas wszystkich - zadała pytanie - "czy wy wiecie co się stało" ?
wchodząc z pokoju i słysząc to pytanie - odpowiedziałem - wybrano polaka papieżem ...
kobitka mało co zemdlała - skąd ja wiem ?...
nie wiem, ale wtedy - nie wiem - skąd wiedziałem ...
ehhh... jest jeszcze sporo skojarzeń starego jacky ...
Najwybitniejszy z Polaków.Dla mnie to cudowne czasy,bo mogłem osobiście spotkać naszego Ojca Świętego.Wiele skorzystałem i do dzisiaj jest ON dla mnie przykładem miłości każdego człowieka,szacunku dla cierpienia i cierpiących.Po jakimś czasie przeczytałem,że już Słowacki zapowiadał GO w jednym z wierszy.Jak bardzo wierny ten wiersz.
"Słowiański papież"
----------------------------
Pośród niesnasków - Pan Bóg uderza
W ogromny dzwon,
Dla Słowiańskiego oto Papieża
Otwarty tron.
Ten przed mieczami tak nie uciecze
Jako ten Włoch,
On śmiało jak Bóg pójdzie na miecze;
Świat mu - to proch.
Twarz jego, słońcem rozpromieniona,
Lampą dla sług,
Za nim rosnące pójdą plemiona
W światło - gdzie Bóg.
Na jego pacierz i rozkazanie
Nie tylko lud -
Jeśli rozkaże - to słońce stanie,
Bo moc - to cud.
On się już zbliża - rozdawca nowy
Globowych sił,
Cofnie się w żyłach pod jego słowy
Krew naszych żył;
W sercach się zacznie światłości Bożej
Strumienny ruch,
Co myśl pomyśli przezeń, to stworzy,
Bo moc - to duch.
A trzebaż mocy, byśmy ten Pański
Dźwignęli świat...
Więc oto idzie - Papież Słowiański,
Ludowy brat...
Oto już leje balsamy świata
Do naszych łon,
Hufiec aniołów - kwiatem umiata
Dla niego tron.
On rozda miłość, jak dziś mocarze
Rozdają broń,
Sakramentalną moc on pokaże,
Świat wziąwszy w dłoń.
Gołąb mu słowa - słowem wyleci,
Poniesie wieść,
Nowinę słodką, że Duch już świeci
I ma swą cześć;
Niebo się nad nim - piękne otworzy
Z obojgu stron,
Bo on na tronie stanął i tworzy
I świat - i tron.
On przez narody uczyni bratnie,
Wydawszy głos,
Że duchy pójdą w cele ostatnie
Przez ofiar stos.
Moc mu pomoże sakramentalna
Narodów stu,
Że praca duchów - będzie widzialna
Przed trumną tu.
Wszelką z ran świata wyrzuci zgniłość,
Robactwo - gad,
Zdrowie przyniesie - rozpali miłość
I zbawi świat.
Wnętrza kościołów on powymiata,
Oczyści sień,
Boga pokaże w twórczości świata,
Jasno jak dzień.
Ojcze, dziękuję Bogu w Trójcy Przenajświętszej za to, że dał Kościołowi Ciebie jako Papieża Jana Pawła II. Dziękuję za Twoją niestrudzoną apostolską posługę dla wszystkich narodów świata, którym gorliwie głosiłeś Dobrą Nowinę o nieskończonej miłości Boga do nas.Dziękuję Ci Ojcze, za to, że dałeś nam przykład całkowitego zawierzenia Bożemu miłosierdziu i matczynemu wstawiennictwu Maryi, Matki Bożej.Uproś mi, abym zgodnie z Bożą wolą mogła otrzymać te łaski, o które Cię proszę. Wypraszaj mi światło i dar rady w życiowych wątpliwościach, a siłę i męstwo w pokusach i przeciwnościach.Niech Twoje wstawiennictwo wyjedna mi chęć ustawicznego oddawania się na służbę Chrystusowi i Maryi oraz przyczynia się do budowania w naszej Ojczyźnie królestwa prawdy, miłości i pokoju
Miałam okazję spotkać się jeszcze z Błogosławionym Janem Pawłem II coś niesamowitego nigdy tego nie zapomnę
Jeden z Tych których dała Nam Matka której na imię POLSKA-wielki autorytet dla wszystkich-tych wierzących i nie wierzących,wielki duchem,prosty,charyzmatyczny,niepowtarzalna indywidualność,szkoda że Polacy zapominają o jego naukach i wskazówkach którymi budował Nas w trudnych chwilach burzliwej historii,był WIELKIM POLAKIEM,a teraz wspiera Nas z góry i pilnuje tego ukochanego swojego skrawka świata któremu na imię POLSKA Niech zstąpi.....................
Papieża Pielgrzyma pomniki
Błogosławił, modlił się, pisał i nauczał – tak Kraków zapamiętał Jana Pawła II i tak go uwiecznił. Naprzeciw okna papieskiego można podziwiać wystawę rzeźb plenerowych poświęconych papieżowi Polakowi. W całym Krakowie postawiono kilkanaście monumentów z podobizną przyszłego świętego.