Kto czytał "Białe walce" J.Nowickiego ?
Kto czytał "Białe walce" J.Nowickiego ?
Wybitny aktor Jan Nowicki, który zagrał w niemal 250 filmach, ostatnio zagustował w roli pisarza. Po zbiorze felietonów "Między niebem a ziemią" i książce "Kobiety i on" popełnił kolejną. "Białe walce" to gorzka satyra na starość i odchodzenie, okazja do wspomnień i refleksji na temat teraźniejszości, w której główny bohater - mistrz Serafin i alter ego autora - wydaje się nieco zagubiony. Choć konwencja pozostaje aż nazbyt czytelna, bohaterowie przejaskrawieni do granic możliwości, miejscami książka autentycznie wzrusza. Bez patosu, może w kontraście do zalewu ironii, a może dlatego, że odczytujemy w nich prawdziwe przeżycia autora i podejrzewamy, że niektóre historie mogły wydarzyć się naprawdę
Powód: Fragment artykułu Anety Szeligi - Wielki Szu w Ciechocinku - książka Jana Nowickiego "Białe walce"; źródło: http://metromsn.gazeta.pl/Gwiazdy/1,135233,16037891,Wielki_Szu_w_Ciechocinku___ksiazka_Jana_Nowickiego.html
-
forumowicz
Re: Kto czytał "Białe walce" J.Nowickiego ?
Powód: Przeniosłem oczywiście.
- andrzej1955
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 27 sty 2011 16:52
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 10
- Podziękowano: 5 razy
- biedroneczka
- Przyjaciel forum

- Na forum od: 03 sty 2012 09:40
- Oddział NFZ: Łódzki
- Staż sanatoryjny: 8
- Czterech panów (czasem wtrąca się ta "piąta") przyjeżdża Tanimi Liniami Kolejowymi do Ciechocinka, spaceruje po mieście, a nawet wychodzi poza nie, do opłotków pobliskiego Raciążka. Gadają bez przerwy o wszystkim i o niczym. (...) Jest tu dystans, kpina, ironia, ale przede wszystkim serdeczna empatia. "Białe walce" to przede wszystkim opowieść o zagubieniu i uwikłaniu w świecie, który nas przegania, przygnębia i przytłacza, tak że nawet mistrz Serafin nie zdoła go dogonić - napisał o książce Ludwik Stomma.
cyt. "Gazeta.pl Toruń"
-
AleksandraWroclaw
- Super Kuracjusz

- Na forum od: 08 wrz 2011 21:34
- Oddział NFZ: Dolnośląski
- Staż sanatoryjny: 1
wikul pisze:Starość to przedostatni kieliszek, a śmierć to strzemienny - Jan Nowicki w swojej najnowszej książce "Białe walce" wznosi toast za życie, które zwłaszcza wtedy ma sens, gdy dobiega końca
Wybitny aktor Jan Nowicki, który zagrał w niemal 250 filmach, ostatnio zagustował w roli pisarza. Po zbiorze felietonów "Między niebem a ziemią" i książce "Kobiety i on" popełnił kolejną. "Białe walce" to gorzka satyra na starość i odchodzenie, okazja do wspomnień i refleksji na temat teraźniejszości, w której główny bohater - mistrz Serafin i alter ego autora - wydaje się nieco zagubiony. Choć konwencja pozostaje aż nazbyt czytelna, bohaterowie przejaskrawieni do granic możliwości, miejscami książka autentycznie wzrusza. Bez patosu, może w kontraście do zalewu ironii, a może dlatego, że odczytujemy w nich prawdziwe przeżycia autora i podejrzewamy, że niektóre historie mogły wydarzyć się naprawdę
Rozumiem, że Pan poleca przeczytanie tej książki po przeczytaniu recenzji Anety Szeligi
a jeszcze jej nie czytał
To polecam.
http://metromsn.gazeta.pl/Gwiazdy/1,135 ... kiego.html
-
AleksandraWroclaw
- Super Kuracjusz

AleksandraWroclaw pisze:wikul pisze:Starość to przedostatni kieliszek, a śmierć to strzemienny - Jan Nowicki w swojej najnowszej książce "Białe walce" wznosi toast za życie, które zwłaszcza wtedy ma sens, gdy dobiega końca
Rozumiem, że Pan poleca przeczytanie tej książki po przeczytaniu recenzji Anety Szeligi![]()
a jeszcze jej nie czytał![]()
To polecam.
http://metromsn.gazeta.pl/Gwiazdy/1,135 ... kiego.html
Panie Adminie ,czy uważa Pan,że mozna przypisać sobie fragment recenzji książki "Białe walce"napisanej przez p.Anetę Szeligę jako swoją?
- administrator
- Administrator
- Na forum od: 28 lis 2008 22:27
- Oddział NFZ: Mazowiecki
- Podziękował: 1 raz
- Podziękowano: 3 razy
http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... =15&t=7510
Jeśli uważa Pani, że tenże cytat przekracza granice dopuszczalne prawem, proszę o zgłoszenie go do mnie, a nie znów zmienianie tematu. Proszę korzystać z ikonki wykrzyknika lub PW.
Poza tym, wcale nie wiem czy forumowicz Wikul nie jest autorem tego tekstu opublikowanego gdzieś tam na przywołanej stronie. Może to pani Szeliga pod pseudonimem Wikul??? Ze swojej strony mogę co najwyżej zapytać go o to.
Pozdrawiam
-
AleksandraWroclaw
- Super Kuracjusz

administrator pisze:Na temat praw autorskich pisałem np. tu:
http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... =15&t=7510
Jeśli uważa Pani, że tenże cytat przekracza granice dopuszczalne prawem, proszę o zgłoszenie go do mnie, a nie znów zmienianie tematu. Proszę korzystać z ikonki wykrzyknika lub PW.
Poza tym, wcale nie wiem czy forumowicz Wikul nie jest autorem tego tekstu opublikowanego gdzieś tam na przywołanej stronie. Może to pani Szeliga pod pseudonimem Wikul??? Ze swojej strony mogę co najwyżej zapytać go o to.
Pozdrawiam
Mało prawdopodobne.....ale cóż.......
Też pozdrawiam