Kto czytał "Białe walce" J.Nowickiego ?

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
wikul
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 lut 2012 17:25

Kto czytał "Białe walce" J.Nowickiego ?

Post autor: wikul »

Starość to przedostatni kieliszek, a śmierć to strzemienny - Jan Nowicki w swojej najnowszej książce "Białe walce" wznosi toast za życie, które zwłaszcza wtedy ma sens, gdy dobiega końca
Wybitny aktor Jan Nowicki, który zagrał w niemal 250 filmach, ostatnio zagustował w roli pisarza. Po zbiorze felietonów "Między niebem a ziemią" i książce "Kobiety i on" popełnił kolejną. "Białe walce" to gorzka satyra na starość i odchodzenie, okazja do wspomnień i refleksji na temat teraźniejszości, w której główny bohater - mistrz Serafin i alter ego autora - wydaje się nieco zagubiony. Choć konwencja pozostaje aż nazbyt czytelna, bohaterowie przejaskrawieni do granic możliwości, miejscami książka autentycznie wzrusza. Bez patosu, może w kontraście do zalewu ironii, a może dlatego, że odczytujemy w nich prawdziwe przeżycia autora i podejrzewamy, że niektóre historie mogły wydarzyć się naprawdę
Ostatnio zmieniony 30 maja 2014 10:44 przez administrator, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Fragment artykułu Anety Szeligi - Wielki Szu w Ciechocinku - książka Jana Nowickiego "Białe walce"; źródło: http://metromsn.gazeta.pl/Gwiazdy/1,135233,16037891,Wielki_Szu_w_Ciechocinku___ksiazka_Jana_Nowickiego.html
forumowicz

Re: Kto czytał "Białe walce" J.Nowickiego ?

Post autor: forumowicz »

:o wikul taki temat załóż w Różnych - Na każdy temat :!: :!: ....tu są sprawy formalne i piszemy na temat formalności związanych z wyjazdem do sanatorium - wnioski, skierowania, koszty, terminy, zwolnienia .Tam zresztą jest już temat o książkach :) http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... ki#p158257 8-)
Ostatnio zmieniony 29 maja 2014 00:21 przez administrator, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Przeniosłem oczywiście.
Awatar użytkownika
andrzej1955
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 27 sty 2011 16:52
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 10
Podziękowano: 5 razy

Post autor: andrzej1955 »

Wikuł, zaintrygowałeś mnie tym tematem :!: mam kłopoty z czytaniem ale postaram się to przeczytać zwłaszcza jak...popełnił -jak to napisałeś Nowicki :!: z reguły nie interesują Nas odczucia,przeżycia,doświadczenie życiowe i rady z niego wynikające,wydaje się Nam że Nas to nie dotyczy :!: i przychodzi taki moment że jest stop klatka-reasumujemy wtedy co było,kiedy i uzmysławiamy sobie że mamy tyle wiosen ile mamy :!: i zastanawiamy się ile jeszcze :?: a co ważniejsze w jakiej kondycji tfu-nie miało to zabrzmieć pesymistycznie :!: bo może i trzeba w to wierzyć :!że może być optymistycznie :!: pozdrawiam Nocną Porą :!:
Awatar użytkownika
biedroneczka
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 03 sty 2012 09:40
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 8

Post autor: biedroneczka »

"Białe walce" to opowieść pełna empatii i harmonii, nieco inna od tych, do których znany aktor zdążył przyzwyczaić swoich odbiorców.

- Czterech panów (czasem wtrąca się ta "piąta") przyjeżdża Tanimi Liniami Kolejowymi do Ciechocinka, spaceruje po mieście, a nawet wychodzi poza nie, do opłotków pobliskiego Raciążka. Gadają bez przerwy o wszystkim i o niczym. (...) Jest tu dystans, kpina, ironia, ale przede wszystkim serdeczna empatia. "Białe walce" to przede wszystkim opowieść o zagubieniu i uwikłaniu w świecie, który nas przegania, przygnębia i przytłacza, tak że nawet mistrz Serafin nie zdoła go dogonić - napisał o książce Ludwik Stomma.

cyt. "Gazeta.pl Toruń"

:)
AleksandraWroclaw
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 08 wrz 2011 21:34
Oddział NFZ: Dolnośląski
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: AleksandraWroclaw »

wikul pisze:Starość to przedostatni kieliszek, a śmierć to strzemienny - Jan Nowicki w swojej najnowszej książce "Białe walce" wznosi toast za życie, które zwłaszcza wtedy ma sens, gdy dobiega końca
Wybitny aktor Jan Nowicki, który zagrał w niemal 250 filmach, ostatnio zagustował w roli pisarza. Po zbiorze felietonów "Między niebem a ziemią" i książce "Kobiety i on" popełnił kolejną. "Białe walce" to gorzka satyra na starość i odchodzenie, okazja do wspomnień i refleksji na temat teraźniejszości, w której główny bohater - mistrz Serafin i alter ego autora - wydaje się nieco zagubiony. Choć konwencja pozostaje aż nazbyt czytelna, bohaterowie przejaskrawieni do granic możliwości, miejscami książka autentycznie wzrusza. Bez patosu, może w kontraście do zalewu ironii, a może dlatego, że odczytujemy w nich prawdziwe przeżycia autora i podejrzewamy, że niektóre historie mogły wydarzyć się naprawdę

Rozumiem, że Pan poleca przeczytanie tej książki po przeczytaniu recenzji Anety Szeligi :?:
a jeszcze jej nie czytał :?:
To polecam.

http://metromsn.gazeta.pl/Gwiazdy/1,135 ... kiego.html
AleksandraWroclaw
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

AleksandraWroclaw pisze:
wikul pisze:Starość to przedostatni kieliszek, a śmierć to strzemienny - Jan Nowicki w swojej najnowszej książce "Białe walce" wznosi toast za życie, które zwłaszcza wtedy ma sens, gdy dobiega końca

Rozumiem, że Pan poleca przeczytanie tej książki po przeczytaniu recenzji Anety Szeligi :?:
a jeszcze jej nie czytał :?:
To polecam.

http://metromsn.gazeta.pl/Gwiazdy/1,135 ... kiego.html

Panie Adminie ,czy uważa Pan,że mozna przypisać sobie fragment recenzji książki "Białe walce"napisanej przez p.Anetę Szeligę jako swoją?
Awatar użytkownika
administrator
Administrator
Na forum od: 28 lis 2008 22:27
Oddział NFZ: Mazowiecki
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Post autor: administrator »

Na temat praw autorskich pisałem np. tu:
http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... =15&t=7510

Jeśli uważa Pani, że tenże cytat przekracza granice dopuszczalne prawem, proszę o zgłoszenie go do mnie, a nie znów zmienianie tematu. Proszę korzystać z ikonki wykrzyknika lub PW.
Poza tym, wcale nie wiem czy forumowicz Wikul nie jest autorem tego tekstu opublikowanego gdzieś tam na przywołanej stronie. Może to pani Szeliga pod pseudonimem Wikul??? Ze swojej strony mogę co najwyżej zapytać go o to.
Pozdrawiam
AleksandraWroclaw
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

administrator pisze:Na temat praw autorskich pisałem np. tu:
http://www.forum.nasze-sanatorium.pl/vi ... =15&t=7510

Jeśli uważa Pani, że tenże cytat przekracza granice dopuszczalne prawem, proszę o zgłoszenie go do mnie, a nie znów zmienianie tematu. Proszę korzystać z ikonki wykrzyknika lub PW.
Poza tym, wcale nie wiem czy forumowicz Wikul nie jest autorem tego tekstu opublikowanego gdzieś tam na przywołanej stronie. Może to pani Szeliga pod pseudonimem Wikul??? Ze swojej strony mogę co najwyżej zapytać go o to.
Pozdrawiam

Mało prawdopodobne.....ale cóż.......
Też pozdrawiam
ODPOWIEDZ