OMDLENIA-UTRATA PRZYTOMNOŚCI

Tu można porozmawiać o swoich schorzeniach i być może uzyskać porady innych użytkowników forum nasze sanatorium.
DANIELA
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 09 kwie 2014 20:17
Oddział NFZ: Łódzki
Staż sanatoryjny: 1

OMDLENIA-UTRATA PRZYTOMNOŚCI

Post autor: DANIELA »

Zdarzyło się komuś stracić przytomność :?: Mnie się zdarza,nie wiem co robić.Wczoraj lekarz z pogotowia powiedział mi że niektórzy tak mają.Zrobili EKG,zmierzyli ciśnienie ,zbadali cukier-wszystko w normie.,Co robić gdy czuje że coś zaczyna się dziać nie tak ,jak się ratować :?: Może ktoś wie :(
Awatar użytkownika
Dzia_dek
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 cze 2013 07:55
Podziękował: 17 razy
Podziękowano: 31 razy

Re: OMDLENIA-UTRATA PRZYTOMNOŚCI

Post autor: Dzia_dek »

Danielo wydaje mi się, że czekają Ciebie troszkę bardziej złożone badania. Te które zostały wykonane przez lekarza pogotowia tylko w niewielkim stopniu wykluczają pewne zaburzenia. Trudno się zgodzić z jego opinią, że niektórzy tak mają. Nikt nie mdleje bez powodu.
Omdlenie to naturalna reakcja organizmu, która ma ochronić mózg przed dodatkową utratą tlenu. Gdy mdlejemy, upadamy. A pozycja leżąca sprawia, że krew łatwiej przepływa i większa jej porcja dociera do mózgu.
Chwilowa utrata przytomności może być pierwszym sygnałem rozwijania się poważnej choroby. Dlatego powtarzające się epizody utraty świadomości powinny skłonić Cię do wizyty u lekarza. Zwykle zaleca on wykonanie EKG, aby ocenić pracę serca, ale może warto poprosić o EKG wysiłkowe (to badanie jest bardziej precyzyjne niż "zwykłe" EKG) oraz badanie krwi, by upewnić się, czy omdlenia nie są spowodowane np. przez niedokrwistość albo zaburzenia gospodarki cukrem. Chwilowa utrata przytomności może sygnalizować poważne schorzenia układu krążenia lub niedomaganie błędnika. To mogą być także pierwsze objawy padaczki. Tak więc wydaje mi się, że omdleń nie wolno nam lekceważyć.
Poniżej kilka rad, które mogą pomóc w przypadku omdleń:
:arrow: Jeżeli czujesz się źle i spodziewasz się omdlenia, połóż się tak, aby głowa znajdowała się niżej niż reszta ciała. To pozwoli na szybszy przepływ krwi do mózgu i na pewno poczujesz się lepiej.
:arrow: Jeśli czujesz się słabo, kręci ci się w głowie, masz mroczki przed oczami, wypij jak najszybciej szklankę soku pomarańczowego lub wody gazowanej z cukrem.
:arrow: Gdy masz skłonność do omdleń w czasie upałów, prawdopodobnie potrzebujesz więcej płynów i soli, które tracisz, intensywnie się pocąc. Dlatego codziennie wypij 8-10 szklanek płynów (soków owocowych, warzywnych, wody, bulionów). Niedobór soli możesz uzupełnić, dodając jej nieco więcej do jedzenia. Jeśli będziesz to robić tylko w czasie upałów, nie wyrządzisz sercu żadnej szkody.
:arrow: Jeśli zdarza ci się zemdleć lub zasłabnąć z głodu, musisz jeść 4-6 razy dziennie, ale w posiłkach powinno być niewiele cukru. Czasem, by uregulować stężenie glukozy we krwi, konieczne jest przyjmowanie niewielkiej dawki chromu.
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 18 razy

Post autor: Suzen »

DANIELA,znajoma miała podobne problemy -częste omdlenia .Robiła kompleksowe badania,nawet tomografem.Wyniki wykazały,że jest zdrowa.Więc skąd ten stan? Przede wszystkim stres w pracy,mało snu,palenie papierosów.Zaznaczam,że nie było to w czasie upałów.A w Twoim przypadku,może to jest przyczyna?
Zrób dokładne badania ,aby być spokojną o swój stan zdrowia.Pozdrawiam :kwiat:
DANIELA
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dziękuje Dziadku Zbyszku za obszerną odpowiedz :kwiat: :kwiat: :kwiat:
W poniedziałek idę do lekarza rodzinnego ,zobaczymy co za badania mi zleci.
Pozdrawiam :) :kwiat:
DANIELA
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Po badaniu krwi ,które zlecił mi lekarz rodzinny ,wyszło że mam bardzo niskie TSH i to było przyczyną mojego zasłabnięcia.Jestem po usunięciu całkowitym tarczycy .Zwiększył mi dawkę hormonów,za tydzień do kontroli.No i ma być lepiej ,a czy będzie to się okaże. :) ;)
Awatar użytkownika
Suzen
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 26 kwie 2014 07:56
Podziękował: 18 razy

Post autor: Suzen »

DANIELA pisze:Po badaniu krwi ,które zlecił mi lekarz rodzinny ,wyszło że mam bardzo niskie TSH i to było przyczyną mojego zasłabnięcia.Jestem po usunięciu całkowitym tarczycy .Zwiększył mi dawkę hormonów,za tydzień do kontroli.No i ma być lepiej ,a czy będzie to się okaże. :) ;)
DANIELO życzę dużo zdrówka i optymizmu. :D Pozdrawiam. :kwiat:
DANIELA
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz

Dziękuje Suzan ,miłego popołudnia :kwiat:
ODPOWIEDZ