Jazda po pijanemu

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
forumowicz

Re: Jazda po pijanemu

Post autor: forumowicz »

Wydawałoby mi się ,że jesteśmy poważnym krajem liczącym się w Europie .Wydawało mi się że traktujemy zycie nasze i innych poważnie.
Wydawało mi się że mamy myślących ludzi w komisjach sejmowych w Sejmie w sądach.Wydawało mi się że że żyję w kraju ulepszającym prawo ,by żyło się spokojniej i bezpieczniej.
To wszystko tylko mi się wydawało.
Jest tragedia jest dyskusja, jest popłoch w ministerstwach jest dywan u Premiera.
Załosne znów gro za dobrze opłacanych niekompetentnych ministrów zasiądzie z minami frasobliwymi ,niefrasobliwych ludzi i uchwali prawo które ,po pierwsze nie będzie humanitarne (podniesie się krzyk ludu) bo może zawierać będzie wreszcie :!: nakaz pracy w miejscach publicznych dla kierowcy pijaka bandyty,okaże się ,że potrzeba nadzoru nad takim podczas sprzątania miasta ,cmentarzy ,otoczenia jezior ,ubezpieczenia itd itd i okaże się niewykonalne oczywiscie.
Uchwali się przepis pozwaląjacy na konfiskatę auta (tutaj podniesie się krzyk ludu) bo czym będzie przemieszczać się rodzina bandyty po tym pięknym świecie.Więc znów będzie niewykonalny.

Ustanowi się przepis by bandyta poczynił zadośćuczynienie na rzecz rodziny poszkodowanej ,ale okaże się że już nic jemu nie można odebrać z dóbr ,bo w myśl prawa polskiego bardzo "wyrozumiałego" ,majątek został rozpisany na wujków ,ciotki prababki ,więc bandyta pijak kierowca nic nie posiada ,a jak nic nie posiada to jemu należy się pomoc.Ustanowi się przepis w myśl którego ,nagle bandyta pijak może pozwać do sądu(a nawet Trybunału Praw Człowieka ) za straty moralne ,wszak się stresował procesem ,nie spał po nocach ,miał koszmarne sny,ma za małą salę więzienną a telewizor nie jest najnowszej generacji ,sauna ma wymiary niezgodne z przepisami .I dostanie bandyta pijak morderca zadośćuczynienie od wszystkich pracujących Polaków z ich podatków.

Odbierze się prawo jazdy takiemu , ,to jego kochani bliscy każą mu wsiąść do auta po zakrapianej imprezce i odwieść się do domów ,bo co mu może zrobić policja? Prawa jazdy już nie odbierze......Uchwali się uchwali się tylko po co jak tych praw nie da się egzekwować ,bo koleś prokurator,bo koleś policjant ,bo koleś lekarz zamieni fiolki z krwią pijaka bandyty ,ba swoją da do zbadania (historia zna nadto takich przykładów ) .I tak uchwala jedna opcja polityczna ,druga opcja polityczna 9 opcja a minęło XX wieków i nic.
Mam propozycję wobec tego powołać do istnienia ruch ,partię polityczną ,kolegium jak go zwał tak zwał ,by wyegzekwował wykonanie chociaż jednego z tych przepisów opłacać sowicie za sukces ,tak jak dyrektora i spółkę Stadionu Narodowego ,tylko nie zamykać dachu ,by opad solidny atmosferyczny ochłodził zapędy na pobranie premii za nie wyegzekwowanie tego jednego przepisu w XXI wieku.
W jakim kraju żyjemy? Prawdopodobnie Unijnym i co ? a no po prostu nic ..........nic z tego nie wynika.
:evil:
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 28 gru 2012 09:59
Oddział NFZ: Pomorski
Staż sanatoryjny: 12
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 7 razy

Post autor: sztani »

Ja wtrącę swoje trzy grosze.Jestem całkowicie za konfiskatą pojazdu . Pojawia tu się jedno ale auto kosztuje np. 2 tyś i 200 tyś . Jak na razie nie pozwalają nam środki prawne . Tak jak piszecie nieuchronność kary i duże kary finansowe mogą być w zależności od zarobków tak jak to jest w nie których krajach unii . Wraz z pijaństwem trzeba zlikwidować totalne chamstwo na drogach . tylko 2 procent na około 180000 tysięcy spraw z pijanymi kierowcami zakończyło się pozbawieniem wolności reszta to zawiasy i po kilku latach przedawnienie .Chory ten nasz kraj
Awatar użytkownika
krecik
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 04 cze 2013 17:44
Oddział NFZ: Kujawsko-Pomorski
Staż sanatoryjny: 5

Post autor: krecik »

Jak polemizować to polemizować ;)
Nie jestem przeciwnikiem konfiskaty auta. Jestem za konfiskata na podstawie wyroku sądowego. Żyjemy w państwie prawa (art. 2 Konstytucji RP) "Każdego uważa się za niewinnego, dopóki jego wina nie zostanie stwierdzona prawomocnym wyrokiem sądu" (art. 42 ust. 3 Konstytucji RP), "Przepadek rzeczy może nastąpić tylko w przypadkach określonych w ustawie i tylko na podstawie prawomocnego orzeczenia sądu" (art. 46 Konstytucji RP).
Jeżeli chcemy aby potencjalny przestępca przestrzegał przepisów prawnych przestrzegajmy więc ich i my. Nie można karać sprawców łamiąc podstawowe prawa obywatelskie określone w Konstytucji RP.
Podam tylko taki przykład:
Pijak kradnie auto i w wyniku kontroli policji auto jest konfiskowane. Co Ty na to Adminku??? :o
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Kreciku ja nie napisałem konfiskata z automatu, oczywiście wyrokiem sadu . A sprawa kradzieży auta to inna sprawa . Jak polemika to polemika . Pozdrawiam
Awatar użytkownika
sztani
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Jak na razie to Twoje Kreciku Państwo Prawa jest dla maluczkich takich jak my . Mogę chyba tak powiedzieć ? Myślę ,że nikogo słowem Maluczki nie obrazilem. niestety wszystko zależy od zasobności portfela. ale jest to już inny temat.
Awatar użytkownika
hipopotam6
Pomocny Kuracjusz
Pomocny Kuracjusz
Na forum od: 28 maja 2013 11:41
Staż sanatoryjny: 1

Post autor: hipopotam6 »

Ja uważam ,że konfiskata auta owszem ale myślę ,że równie dotkliwą karą byłby natychmiastowy areszt ( bez możliwości zawieszenia kary) takiego delikwenta na około 30 dni z rachunkiem za pobyt jak z izby wytrzeźwień .
Awatar użytkownika
deremi
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 21 lut 2013 19:03
Staż sanatoryjny: 6

Post autor: deremi »

Witam Wszystkich. Odnośnie wypowiedzi Krecika: do przepisów ustawy dodawane są przeważnie podpunkty regulujące odpowiednie przypadki. A co, jeśli przed uprawomocnieniem się wyroku sądowego ( nie mówiąc już tutaj wcale o czasie jaki minie od zdarzenia do końcowej rozprawy ) sprawca poprzepisuje na rodzinę samochód czy też posprzedaje swój majątek? Powinna być możliwość natychmiastowego zabezpieczenia majątku na poczet przyszłej kary!!! A odnośnie samego tematu: wypadek w Kamieniu Pomorskim tylko potwierdza to, co jest normalnością w naszym społeczeństwie: znieczulica na łamanie najpierw podstawowych zasad współżycia społecznego a w tego następstwie dokonywanie przestępstw. Bo jeśli nie ma reakcji na zakłócanie spokoju, ciszy nocnej czy też łamanie przepisów ruchu drogowego to gdzieś- kiedyś- ktoś zapomni gdzie jest granica kiedy w grę wchodzą już paragrafy. Podziwiam krótkowzroczność jednego z redaktorów ukazującej się u mnie lokalnej gazety, który wydał prywatną wojnę policji i administracji sądowej miasta i instruuje wręcz swych czytelników, jak można uprzykrzać funkcjonariuszom i pracownikom tych instytucji życie. Podpowiada w jaki sposób można ,, legalnie " wywinąć się od odpowiedzialności za jazdę bez prawa jazdy, bez pasów itp. Zresztą- jak się popatrzy wokół to nie on zresztą jeden. A mentalność ludzka jest prosta: obcy facet, który po wypiciu dwóch piw potrącił pieszego na pasach to bandyta i morderca. Ale siostry syn- lekarz, który przemęczony ciągłymi dyżurami w szpitalu po spotkania noworocznym i wypiciu ,, lampki szampana" został złapany przez policję podczas rutynowej kontroli to ofiara ich nadgorliwości. Zaprawdę Temida ma zasłonięte oczy w naszej świadomości. Bo przecież to my sami dozwalamy na takie wybryki!!!
Awatar użytkownika
krecik
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Sztani, to Admin napisał, że z automatu (tj. przez policję) "te kary powinny być automatyczne, tak jak za fotoradar, sądy tu nie są potrzebne" a ja nie pisałem że Ty. Faktem jest, że przepisy prawne nie są u nas przestrzegane, ale przecież nam chodzi o to aby były przestrzegane - prawda?
Jak polemika to polemika ;)
Awatar użytkownika
administrator
Administrator
Na forum od: 28 lis 2008 22:27
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 1
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 3 razy

Re: Kara za jazdę po pijanemu

Post autor: administrator »

Kreciku, problemem jest właśnie ten brak nieuchronności kary. Tylko automat moim zdaniem spełniałby rolę straszaka tak jak automat zdjęcia z fotoradaru - zdjęcie, prędkość, mandat. Tu masz wynik dwóch testów dmuchania w alkomat i badania krwi. Zawsze jako droga odwoławcza istnieje sąd, ale powinno to działać na zasadzie takiej jak teraz z mandatami, czyli nie przyjmujesz go - idziesz do sądu. Twierdzisz, że na zdjęciu z radaru to nie ty i nie jechałeś 150km/h - przedstawiasz na to dowody, a policja swoje zdjęcie. Sąd podejmuje decyzję. Twierdzisz, że nie piłeś - przedstawiasz sądowi swoje dowody na to, a policja wyniki z alkomatów i badania krwi. Sąd niech wtedy rozstrzygnie. Myślę, że niewielu pijaków by się sądziło.
Oczywiście kradzież jest przypadkiem szczególnym, jednakże osoba, której auto skradziono raczej by się cieszyła że Policja je odnalazła i przejęła. Bo z reguły raczej jak ukradną to znika na części, czy wtedy ten kto stracił auto jest mniej poszkodowany? Gdy zaś mamy sprawcę istnieje realna możliwość odzyskania pojazdu lub jego wartości od tego sprawcy. A jeśli będą kombinacje typu "syn wziął auto bez zgody ojca", to niech ojciec decyduje czy oskarża syna o kradzież (dochodzi kolejny paragraf) czy jednak syn miał zgodę i auto słusznie przepadło. Czym więc się martwisz na zapas? Takie robienie wyjątków od wyjątków doprowadza właśnie do tego co mamy w tym kraju. Zaczęło się przywilejami szlacheckimi, które doprowadziły ten kraj do ruiny. A czym były te przywileje? Wyjątkami właśnie. Odzyskaliśmy wolność w '89 i co? Była przez chwilę wolność gospodarcza, ALE potem zaczęły się bardzo liczne obwarowania, zakazy, koncesje itd. Wprowadzono podatki, ALE wraz z nimi stertę ulg z wszelakich tytułów. "Zreformowano" emerytury ALE pozostawiono różne przywileje w tym zakresie niektóre bardzo bulwersujące zwykłych ludzi. W tym kraju zawsze jest jakieś ALE i zawsze ktoś z tego ALE korzysta często w sposób godny potępienia. A tu w sprawie pijaka za kierownicą nie powinno być żadnego ALE - ma promile, musi być kara i koniec.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krecik
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum

Polemika ;)
A jest jeszcze inne rozwiązanie. Dzisiaj w radiowej 1 o godz. ok. 12:30 wypowiadała się pani poseł (nazwiska nie zapamiętałem), która jest przewodniczącą sejmowej komisji ds. bezpieczeństwa ruchu drogowego (lub coś podobnego). Przedstawiła ona taką propozycję, która jest zgodna z obowiązującym obecnie prawem tj. sądy powinny orzekać karę grzywny w wysokości wartości samochodu, który prowadził nietrzeźwy. Nie ma w tym przypadku znaczenia czyj był ten samochód. Myślę, że to dobre rozwiązanie tylko jak zmusić sędziego do orzekania takiej kary? wszak sady są niezawisłe (ponoć). Myślę jednak, że wystarczyłaby drobna korekta kk wg którego za ten czyn powinna być orzekana kara obligatoryjna bez możliwości odstąpienia od niej.
Znajdziemy konsensus???
ODPOWIEDZ