Szalona Paczka

Tu można inicjować tematy niemieszczące się w zakresie innych kategorii.
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 161 razy
Podziękowano: 76 razy

Re: Szalona Paczka

Post autor: Atina »

Dzień dobry
Pięknie biało słonecznie i mroźnie :D
Młodzi to się raczej nie nudzą ;) i dobrze ...
Dziś rano,,wydzwoniłam,,zwrot dla mamy chciała Ciechocinek i ma jest ,,Dom Zdrojowy,, dobre sanatorium od 4 stycznia :D
Miłego dnia :kwiat:
Awatar użytkownika
Hipokryt
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 11 lut 2015 18:49
Oddział NFZ: Mazowiecki
Staż sanatoryjny: 21

Tu Szalona Paczka

Post autor: Hipokryt »

GIENIA pisze: 17 gru 2021 09:49 (...) Hipokryt , kwarantanna niedługo Ci się kończy .. :?: (...)
TAK Gieniu :D
Awatar użytkownika
GIENIA
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 18 maja 2016 10:12
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 16
Podziękował: 267 razy
Podziękowano: 138 razy

Post autor: GIENIA »

Czyli jesteś uwolniony :) 8-)

Witam Paczkę :D
U mnie piękna zima 8-) , szału przedświątecznego nie odczuwam :) , u mnie to tylko 1 dzień :lol: Wigilię spędzamy tradycyjnie u syna 8-) Drugi dzień gdzies się wyskoczy ;)
Przygotowuję tyle , aby wykorzystać , gości mam tylko w pierwszy dzień Świąt , odzwyczaiłam się mrożenia po świętach , rozdawania dzieciom na siłę , które proszą , aby Ich nie obdarowywać , bo potem Oni jedzą mrożonki :lol: :lol:
Kilka dni po świętach znowu 3 dni , jakby świąteczne ;) , więc nie przemęczam się , spokoojnie ...
Na te drugie święta , to bigos obowiązkowo muszę gotować , do rozdania , wtedy nie mówią, mamuś nie :lol:

Pogodnych , zdrowych dni Wszystkim życzę :serce:

Atinko , gratuluję zwrotu dla mamy 8-)
Duszyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 paź 2018 19:17
Podziękowano: 8 razy

Post autor: Duszyczka »

Hej!👋
U mnie dziś rano było -10 st...i słonecznie🌞.. Spacer po lesie był baaardzo owocny w zbiory różnych roślinek na stroiki świąteczne.Stroik do domu.stroik przed dom na ogrodzenie i wieniec na drzwi wykonany.Choinki jako takiej nie będzie . :( Tylko jej atrapa w miniaturze.
Córka upiekła długodojrzewający piernik.2 miesiące ciasto siedziało w lodówce..Teraz upieczone i przełożone powidłami śliwkowymi uwięzione jest w piwnicy pod balastem.Bieeedny piernik. ;)
Jutro mięsa i bigos z grzybami i śliwkami na żeberkach.
W czwartek sernik puszysty i makowiec japoński.barszcz na zakwasie.dorsz po grecku. 150 pierogow ruskich i 150 uszek z grzywami w zamrażarce.Córki dzieło.W piątek reszta kulinarii i powieziemy wszystko do męża bratowej.Tam Wigilia.
W Święta mąż pracuje więc będzie tylko siedzenie w domku.Gości żadnych nie planujemy..I to dopiero są święta..hihi...Nic będę robić..a robić nic tzn.nic nie robić...tra la la... :D
Awatar użytkownika
Atina
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 19 sie 2011 09:29
Oddział NFZ: Pomorski
Podziękował: 161 razy
Podziękowano: 76 razy

Post autor: Atina »

Dziwne te nasze czasy :?
Wnuczek na kwaranntanie od dziś przez tydzień żłobkowicz :? :roll: inne dziecko ma covid. Rodzice nie, czyli mały jak ,,Kevin sam w domu,,z tym że ma niespełna 3 lata. Murem siedzą w domu nie ma wyjścia,prezenty po ...
U mnie pachnie bigosem i piernikiem dziwne połączenie zapachowe :lol: :lol:
Awatar użytkownika
grazynamackowiak
Przyjaciel forum
Przyjaciel forum
Na forum od: 11 maja 2014 19:33
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 5
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 31 razy

Post autor: grazynamackowiak »

Dobry wieczór :kwiat:
Kulinarnie , świąteczne dania :o
Atinko się porobiło inne święta ,samo życie tak wypada :)
Wigilia mam w domu ,święta też gościnnie :)
Lubię święta ,ale te przygotowania ,już mniej ;)
Wieczorek ,odpoczynek :kwiat:
Duszyczka
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 28 paź 2018 19:17
Podziękowano: 8 razy

Post autor: Duszyczka »

Potrzebuję dobrego przepisu na śledzika matiaska...Macie coś sprawdzonego?
Alutko...w tym roku również robiłaś takie śliczne choineczki? Pomocników miałaś?
Czasy ogólnie są mega dziwne Atinko...zgadza się. .
Każde kichnięcie to już umysł podpowiada COVID...Spotkasz kogoś znajomego to nie witasz się tylko dystans..a te kwaranntany to już. W ogóle.
U nas..w strefie wschodniej z kolei uchodżcy są w temacie bieżącym.
Moja siostra mieszka bardzo blisko granicy...Już było kilka takich grup.którym udało się przejść. We wsi oczywiście panika...Oni chcieli tylko wody..😢Jeden boso..bo przechodził przez bagna.
Teraz pytanie...to jedno miejsce przy stole wigilijnym..w sytuacji kiedy ktoś zapuka do drzwi z prośbą o wodę..bać się czy przyjąć jak gościa??? Ciągle pytanie to chodzi mi po głowie..😞
Mazrena
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 14 sty 2017 16:54
Oddział NFZ: Wielkopolski
Staż sanatoryjny: 9
Podziękował: 11 razy
Podziękowano: 6 razy

Post autor: Mazrena »

Hej u mnie bez śniegu, wczoraj jakieś zawieje i sypnęło krupą :roll:
Ja w pracy , więc jeszcze nie zajmuje się kuchnią :lol: :lol:
Czwartek, piątek nadrobię :o . - keks i ciasto makowe, mięsa na obiad ....rosołek i tyle
U mnie podobnie jak u Gieni córka w tym roku robi wigilię , ja pierwszy dzień obiadek zaserwuję i rozjazd do domów ;) :lol:
Narobimy się a to tylko weekend , a potem resztki wyjadać :shock:
Spokojnego wieczoru :) :kwiat:
Gość

Post autor: Gość »

Duszyczka pisze: 21 gru 2021 18:56 Potrzebuję dobrego przepisu na śledzika matiaska...Macie coś sprawdzonego?
Alutko...w tym roku również robiłaś takie śliczne choineczki? Pomocników miałaś?
Czasy ogólnie są mega dziwne Atinko...zgadza się. .
Każde kichnięcie to już umysł podpowiada COVID...Spotkasz kogoś znajomego to nie witasz się tylko dystans..a te kwaranntany to już. W ogóle.
U nas..w strefie wschodniej z kolei uchodżcy są w temacie bieżącym.
Moja siostra mieszka bardzo blisko granicy...Już było kilka takich grup.którym udało się przejść. We wsi oczywiście panika...Oni chcieli tylko wody..😢Jeden boso..bo przechodził przez bagna.
Teraz pytanie...to jedno miejsce przy stole wigilijnym..w sytuacji kiedy ktoś zapuka do drzwi z prośbą o wodę..bać się czy przyjąć jak gościa??? Ciągle pytanie to chodzi mi po głowie..😞
Dusiu :serce: mówisz i masz :D

Składniki na śledzie po florencku:
400 g solonych filetów a’la matjas
10 suszonych pomidorów w oleju
1 duża cebula
1/2 pęczka natki pietruszki
2 ząbki czosnku
2 łyżki musztardy francuskiej
2 łyżki octu spirytusowego 10%
około 2/3 szklanki oleju rzepakowego

szklanka o pojemności 250 ml
Przygotowanie:
1. Filety śledziowe przełożyć do miski, zalać zimną wodą i tak zostawić do moczenia przez 4 godziny. W tym czasie dwa razy wymienić wodę.
2. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć do miseczki, lekko posolić, przemieszać i tak zostawić na kilka minut, aż zmięknie.
3. Czosnek obrać z łupinek i pokroić w plasterki. Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać. Suszone pomidory odsączyć z zalewy i pokroić w paski.
4. Filety śledziowe osuszyć za pomocą ręczników papierowych, a następnie pokroić na mniejsze kawałki takie około 2 cm. Przełożyć je do miski, dodać cebulę, natkę pietruszki, suszone pomidory, czosnek i przemieszać. Na koniec dodać dwie łyżki octu oraz musztardy francuskiej i ponownie dokładnie wymieszać.
5. Do słoika o pojemności 700 ml wlać olej. Następnie przełożyć śledzie z pozostałymi składnikami. Słoik zakręcić i delikatnie przemieszać. Śledzie po florencku przechowywać w lodówce do koło tygodnia. Smacznego!
Awatar użytkownika
alutka 114
Super Kuracjusz
Super Kuracjusz
Na forum od: 22 gru 2018 19:01
Oddział NFZ: Małopolski
Staż sanatoryjny: 4

Post autor: alutka 114 »

Duszyczka pisze: 21 gru 2021 18:56

Dusiu oczywiście pomocnicy byli już jakiś czas temu, nocowali u nas, więc wtedy było szaleństwo piernikowe, teraz to już nie tylko choineczki ale jednorożce i dinozaury :lol: oczywiście swoją część spakowali do domu i już ich nie ma, swoją świąteczną część ja przechowuję dla bezpieczeństwa :lol:
ODPOWIEDZ