Bibi, normalnie przepis prosty, bo bezy kupowane z piekarni, takie ok 2,5 - 3 cm średnicy. Na tortownicę o śr. 23-24 cm trzeba około 50 sztuk.
Trzeba je jednak wcześniej wypróbować , bo muszą być suche, kruche i nie rozpływające się w masie kawowej. Ja mam wytypowane dwie piekarnie gdzie mogę kupić w ciemno

.
Beza na erytrytolu to eksperyment, zostają żółtka na które nie mam pomysłu

więc zrobiłam na bezach kupnych puki nie zrobię próby a nie było kiedy
Masa kawowa.
2,5 kostki masła po 200 g ubić mikserem na białą, puszystą pianę (około 10 minut).
3-4 jajka sparzyć we wrzątku przez 15 sek.
Na parze (garnek w garnek) ubić te 3-4 jajka w całości ze szklanką cukru drobnego do wypieków,
(ja dałam 3/4 szklanki erytrytolu +1/4 szklanki cukru trzcinowego + łyżka stevii w proszku).
Ubijać około 15 minut i pod koniec ubijania dodawać na raty około 1/4 szklanki bardzo mocnej, dobrej kawy rozpuszczalnej - 5 łyżeczek na 1/4 szklanki wrzątku. Ja dawałam Davidoff. Ubite jajka kilka razy zwiększają swoją objętość, więc garnek miał ok. 2 litrów.
Jajka ostudzić i dodawać porcjami do ubitego masła cały czas ubijając mikserem. Na końcu dodać po trochę 50 ml spirytusu ( odłożyć 2- 3 czubate łyżki masy na talerzyk awaryjnie

) . Gdyby po dodaniu spirytusu masa się zwarzyła (to widać

), należy ją po trochę, w nowej misce, wkręcać po łyżce do tej porcji odłożonej wcześniej.
Można dodać jeszcze 2 - 3 łyżeczki suchej kawy rozpuszczalnej, żeby masa była bardzo mocno kawowa.
W tortownicy na dnie rozsmarować 1/3 masy. Ułożyć połowę bezów dziubkami do masy. Dziury zatkać kawałkami bezy. Na to 1/3 masy i znowu bezy. na koniec reszta masy (zostawić ze 2 łyżki na posmarowanie boku tortu).
Tortownicę z tortem dać na noc do lodówki.
Na drugi dzień:
Obrócić tortownicę do góry dnem na podstawce do tortu, zdjąć bok. Na dno położyć na chwilę garnek z ciepłą wodą, wtedy denko się łatwiej odklei. Wyrównać wierzch tortu, posmarować boki odłożoną masą, dekorować wg uznania ale raczej skromnie. Można posypać kawą, posypką czekoladową lub kolorową albo ziarenkami "kawy" z czekolady lub kolorowymi drażami.
W wersji "bez cukru" można zamiast bezów użyć biszkoptów wrocławskich bez cukru na maltitolu, ale na bezie tort jest lepszy.
Jak coś nie jasne to pytaj
Czasem piekarnie pieką gotowe blaty bezowe, ale u mnie raczej trudno je dostać a te małe są zawsze.
Pozdrawiam